Reklama

Reklama

Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi

  • USA Wayne Gretzky: Above and Beyond
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
USA, 1990, 60 min

Hrají:

Wayne Gretzky

Obsahy(1)

Narodil se 26. ledna 1961 v kanadském Brantfordu. Už ve třech letech si vzal si do ruky hokejku a začal si hrát s míčkem. Když byl starší, jeho otec zjistil, jaký má talent a proto mu udělal za domem kluziště. Mezitím Wayne rostl a hrál ve všech žákovských kategoriích, kde střílel jeden gól za druhým. Ve své rekordní sezóně jich nastřílel 365. V sedmnácti letech jej koupili Edmonton Oilers za jeden milion dolarů. O rok později WHA zkrachovala a stala se součástí NHL. Gretzky hned ve své první sezóně vyhrává Calder Trophy i Art Tross Trophy. V dalších sezonách na to navazuje a získává s Oilers čtyřikrát Stanley Cup. Poté ale přijde jedna z nejslavnějších výměn v dějinách sportu. Oilers prodávají Gretzkyho v roce 1988 za patnáct milionů dolarů Los Angeles Kings. Wayne i zde překonává rekordy a neustále se blíží k překonání hokejové legendy a svého vzoru Gordieho Howea. Osmnáct set padesát, to je to číslo, které musí překonat. Povede se mu to v zápase právě proti svému bývalému týmu Edmonton Oilers. (Luky-7)

(více)

Recenze (56)

T2 

všechny recenze uživatele

Vznik hokejovej legendy The Great One! Pôsobivý dokument aj keď kvalita obrazu je taká aká je. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Co víc dodat....prostě "The Great One", sympaťák pyšnící se cca 60 stále aktuálními rekordy, některé z nich patrně už těžko někdy překonatelnými. Videokazetu zakoupenou na burze v 90 letech, mám dodnes doma:-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hokejový bůh. Neskutečný talent a leč postavou malý, svými výkony největší hokejista všech dob. Člověku se tají dech, když sleduje The Great One v akci, s jakou lehkostí a hravostí přihrává, dává góly a překonává rekordy těch největších legend, které NHL měla, přičemž nakonec překonává rekordy, které sám vytvořil. Člověku se nechce ani věřit, že Wayne Gretzky byl člověk. :) Takový hráč už nikdy nebude. Českým Gretzkym je Jaromír Jágr a můžeme být náležitě hrdí, že svého času byl nejlepším hokejistou světa a že nyní se posunuje v žebříčku 10 nejlepších hráčů všech dob stále nahoru, blíž a blíže k Wayneovi. Je jasné, že jej nedožene, avšak pro každého hráče musí být neskutečná čest být s ním v top 10. Tento dokument výborně ukazuje na vzestup legendy hráče s číslem 99 na zádech, jeho profesní i osobní život. Co mi vadilo, že je tu líčen za naprostého svatouška. A také nemám rád, když se o někom tvrdí, že je nejlepší sportovec všech dob. Nelze srovnávat, hráče stejného sportu z různých dob, natož v odlišných sportech. Nezapomenutelných legend je tu plno - Pelé, Ali, Lemieux, Armstrong (dnes už skrz doping zdiskreditovaný), Železný, Schumacher, apod. Je škoda, že dokument nevznikl v době, kdy by mohl reflektovat i pozdější kariéru. Nyní budu cynik a rýpnu si, že nejlepší pohled na Gretzkého byl po semifinále ZOH 1998. :) Co však nemohu této žijící a nepřekonatelné legendě odpustit, je výrok "fucking czech cheaters" po vítězství Čechů nad Kanadou na MS 2001. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Gretzky měl kliku na spoustu věcí naráz. Na dar shůry, na svou pracovitost, na obětavost rodičů, na spoluhráče, na dobu, ve které hrál... A tenhle dokument má zase kliku na to, o jaké legendě vypravuje, protože jinak by odklouzal do rohu jako každý bek, který se Waynovi postavil do cesty. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Wayne je na cestě, Wayne je na cestě...škoda, že ten dokument nebyl natočen o 10 let později, takto končí lehce za půlkou jeho kariéry, byť zřejmě na jeho vrcholu... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Každý sport má svého hrdinu a výjimečného hráče, který ční nade všemi. V týmovém sportu je někdy takový hráč na škodu, protože úspěch jednoho týmu záleží jen na něm. Gretzky vynikal jak v množství vstřelených gólů, tak v počtu asistencí. Při svých začátcích v NHL měl velkou výhodu v tom, že tehdejší brankáři byly toporné laťky, které si ve většině případů nedokázaly položit betony led. Na druhou stranu Gretzky to také určitě neměl jednoduché. Představte si, že hrajete v týmu s takovým velikánem. Musíte si připadat docela nepodstatní, protože vás převyšuje po každé stránce. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ľahko sa robí dokument, keď príde fenomén, ktorý prekoná takmer všetky dovtedajšie rekordy, predčí svoju generáciu a posunie ju ďalej a pritom vždy keď sa objaví na ľade je ako počítačová postavička, proste niekto, kto nie je z tohto sveta. Športovci sú zväčša ťažko porovnateľní, lebo sa často viažu k určitej dobe. Pre niekoho bol vo futbale najlepší Pelé, pre iného Ronaldo, pre iného zas Messi, aj keď súčasná doba sa vždy považuje za tu najťažšiu a preto v nej môžeme nájsť rôzne fenomény, napríklad Tigera Woodsa, Michaela Schumachera, Valentina Rossiho, Usaina Bolta, Ronnieho O'Sullivana, Michaela Phelpsa, bratov Kličkovcov, Michala Martikána, bratov Hochschornerovcov, no aj minulosť mala svojich, ktorých považujú za tých naozaj najlepších, napríklad spomínaný Gretzky, Pelé, Michael Jordan, Emil Zátopek, Muhammad Ali, Larisa Latyninová, či iní. Tento dokument mapuje len časť jeho skvelej kariéry, no akosi opomína kariéru na medzinárodnej scéne, kde už Wayne tak úspešný nebol, napríklad olympijské zlato nezískal, ono Wayne bol aj dosť komerčnou postavičkou, tie reči okolo tej jeho svadby mi neprišli príliš dôveryhodné, no ono ktovie, či to bolo ozaj z lásky, jeho dcéra mu teraz robí škandály, nuž nie je dokonalý ani on. Mňa teší, že má slovanské korene, aj keď mi príde, že aj v tomto dokumente sa vyjadril trochu posmešne smerom k Rusom, čo však beriem skôr ako príznak doby, mimochodom tento dokument je ňou nasiaknutý, je to akoby z inej planéty, ako z nejakého Highlandera, no podobné som mal rád a aj tento sa mi páčil. Pri takýchto dokumentoch mám iné nároky než napríklad u nejakých experimentálnych, či investigatívnych, ale ani tu nemôžem hodnotiť najvyšším hodnotením, za Gretzkeho by som dal aj plný počet, no jeho nehodnotím. ()

Huntelaar 

všechny recenze uživatele

Dokument poplatný době, který měl sice štěstí, že ani po dvaceti třech letech neztratil nic ze své statistické hodnoty, z jiného pohledu však neuzná jiné legendy NHL a jejich výkony. I když je pravda, že 1851 bodů za deset let už nikdy nikdo nezahraje. Osmdesátky prostě byly strašně svojské. Těším se na ten den, kdy našeho Jaryho uznají jako jednoho z nejlepších hráčů této hry. Přece jen je něco jiného udělat přes 150 bodů za rok v osmdesátkách a strávit nejproduktivnější část kariéry v defenzivních devadesátkách a i tak dosáhnout osmého místa bodování všech dob. PS: V bodování play-off je pátý za Gretzkym, Messierem, Kurrim a Andersonem, šestý je Coffey, všichni jsou členy dynastie 80s Edmontonu Oilers. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tomuto dokumentu chybi k dokonalosti hodne, neuveritelna kariera Gretzkyho mirne nedostatky skvele kompenzuje a to byla aktualne natocena pouze v jeji polovine. Vyjimecny hrac. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Fenomenální hokejista ještě v letech, kdy vypadal i celkem lidsky. Sice ho mám jako člověka celkem rád, jako hokejistu zbožňuji, ale ... myslím, že mu ta sláva zlehka stoupla do hlavy od dob natáčení. A řeči na české hokejisty by si tento malý Kanaďan mohl odpustit. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Óda na No 1 (alias 99), která je dodatkem k pohledu na historické tabulky NHL. Pro mě připomínka NHL od éry, kdy se v ní začínali pravidelně objevovat čeští hráči a kterou jsem měl bohužel možnost sledovat až od Waynových dob v L.A. Velká škola hry se slabinami protivníka. Česká verze na UTube. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Až na ten amatérsky vyznívající dabing parádní dokument, který ještě během kariéry představil nejlepšího hokejistu všech dob. Poutavý dokument plný hokejových záběrů a rozhovorů s Gretzkym. ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Wayne Gretzky se stal profesionálem v 17 letech. Vytvořil 40 rekordů v základní části, 15 rekordů v play-off, 6 All-Star rekordů, s Edmontonem Oilers vyhrál čtyřikrát Stanley Cup, získal 10x Art Ross Trophy, 9x Hart Memorial Trophy, 5x Lester B. Pearson Award, 5x Lady Byng Memorial Trophy, 2x Conn Smythe Trophy. Je jediným hráčem, který kdy v NHL za sezónu získal 200 bodů, a to celkem čtyřikrát. V patnácti sezónách NHL získal více než 100 bodů, třináct z nich v nepřerušené sérii. Tohle se bude překonávat opravdu těžko. http://www.youtube.com/watch?v=O2KbS_QRwr8 ()

Reklama

Reklama