Reklama

Reklama

Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi

  • USA Wayne Gretzky: Above and Beyond
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
USA, 1990, 60 min

Hrají:

Wayne Gretzky

Obsahy(1)

Narodil se 26. ledna 1961 v kanadském Brantfordu. Už ve třech letech si vzal si do ruky hokejku a začal si hrát s míčkem. Když byl starší, jeho otec zjistil, jaký má talent a proto mu udělal za domem kluziště. Mezitím Wayne rostl a hrál ve všech žákovských kategoriích, kde střílel jeden gól za druhým. Ve své rekordní sezóně jich nastřílel 365. V sedmnácti letech jej koupili Edmonton Oilers za jeden milion dolarů. O rok později WHA zkrachovala a stala se součástí NHL. Gretzky hned ve své první sezóně vyhrává Calder Trophy i Art Tross Trophy. V dalších sezonách na to navazuje a získává s Oilers čtyřikrát Stanley Cup. Poté ale přijde jedna z nejslavnějších výměn v dějinách sportu. Oilers prodávají Gretzkyho v roce 1988 za patnáct milionů dolarů Los Angeles Kings. Wayne i zde překonává rekordy a neustále se blíží k překonání hokejové legendy a svého vzoru Gordieho Howea. Osmnáct set padesát, to je to číslo, které musí překonat. Povede se mu to v zápase právě proti svému bývalému týmu Edmonton Oilers. (Luky-7)

(více)

Recenze (56)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Óda na No 1 (alias 99), která je dodatkem k pohledu na historické tabulky NHL. Pro mě připomínka NHL od éry, kdy se v ní začínali pravidelně objevovat čeští hráči a kterou jsem měl bohužel možnost sledovat až od Waynových dob v L.A. Velká škola hry se slabinami protivníka. Česká verze na UTube. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Rekord NHL v počtu dosažených bodů v kariéře. 3. Gordie Howe - 1850 bodů za 1767 utkání. 2. Mark Messier 1887 bodů za 1756 utkání. 1. Wayne Gretzky 2857 bodů za 1487 utkání. Zkuste po této tabulce říct že existoval lepší hráč. Rekordů má mraky to všichni víme ale tento rekord prostě nemá obdoby v žádném sportu. To není člověk to je Wayne!!! ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Někteří říkají, že je to dar od Boha, jiní říkají, že je to jenom muž.“ Což o to, že byl Wayne borec na entou, o tom se nikdo nehádá. Ale tenhle dokument je vysloveně zastaralý. Celý se nese v duchu: Gretzky je nejlepší, nejvýkonější a nejskvělejší hráč. Žádná negativa, žádné prohry či osobní dramata, nic podobného se divák nedočká. Vybírají se jen ty neskvělejší informace a nejlepší statistiky, takže výsledkem je jen reklama na Gretzkyho. Vůbec jsem se o něm v dokumentu nedozvěděl nic osobního. Hudba je esencí devadesátých let, čili taky hodně zastaralá. Tento dokument je prostě ukázkou příliš jednostranně zabíraného portrétu. ()

Dobstaf10 

všechny recenze uživatele

každý sport má své hrdiny, své legendy. At už ve fotbale Pelé a Maradona, v tenise Sampras a Federer, v NBA Michael Jordan..tak NHL má Messiera, Howa, Yzermana, Lemiuxe nebo i našeho Jardu Jágra..tak číslo 99 je ještě o stupen výše než všichni jmenovaní sportovci.Je to největší sportovní legenda vůbec. Říká se, že každý rekord jednou padne ale jeho 2857 bodů za 894 golů a 1963 asistencí už nikdo nepřekoná. Kam přišel tam se vyhrávali trofeje..ale penize dokážou mnoho a 9. srpna 1988 byl vytrejdován z Edmontnu do Los Angeles Kings a tím pádem i přesun stanleyova poháru. Ovšem doufám, že se dokument o The great One natočí znovu a nezapomenou tam vtísnit OH v Naganu, kdy i super tým s 99 na zádech přejela mašina s české republiky a ukázali světu sílu v týmu a ne v jednotlivcích. ()

Fany000 

všechny recenze uživatele

U tohoto dokumentu je škoda, že popisuje pouhou polovinou Wayneovi kariéry, ale za to tu nejpodstatnější, přece jen takové Nagano by se do oslavného dokumentu o nejlepším hokejistovi všech dob příliš nehodilo, stejně jako MS 2001, tedy turnaje ukazující i jinou než skromnou a sympatickou Gretzkyho tvář. Tento dokument má být poctou, ale 60 minut je příliš málo na tolik rekordů, nezapomenutelných zápasů a momentů, že občas působí jako pouhý výčet toho nejdůležitějšího, přesto plní svou úlohu, kterou je oslava "The great one" na jedničku. ()

Zajímavosti (6)

  • Gretzkyho číslo 99 bylo vyřazeno z NHL a nikdo ho nikdy nesmí nosit. (Luky-7)
  • Wayne Gretzky nastupoval v kariéře za týmy Edmonton Oilers, LA Kings, St. Luis Blues a NY Rangers, kde také ukončil kariéru. Po skončení hráčské kariéry trénoval Phoenix Coyotes. (Luky-7)
  • V historickém bodování NHL je Wayne Gretzky na první místě s náskokem přes tisíc kanadských bodů před Gordiem Howem. Celková jeho statistika činí 1 487 zápasů a 2857 bodů, z nichž je 894 gólů a 1 963 asistencí. (Luky-7)

Reklama

Reklama