Reklama

Reklama

Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi

  • USA Wayne Gretzky: Above and Beyond
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
USA, 1990, 60 min

Hrají:

Wayne Gretzky

Obsahy(1)

Narodil se 26. ledna 1961 v kanadském Brantfordu. Už ve třech letech si vzal si do ruky hokejku a začal si hrát s míčkem. Když byl starší, jeho otec zjistil, jaký má talent a proto mu udělal za domem kluziště. Mezitím Wayne rostl a hrál ve všech žákovských kategoriích, kde střílel jeden gól za druhým. Ve své rekordní sezóně jich nastřílel 365. V sedmnácti letech jej koupili Edmonton Oilers za jeden milion dolarů. O rok později WHA zkrachovala a stala se součástí NHL. Gretzky hned ve své první sezóně vyhrává Calder Trophy i Art Tross Trophy. V dalších sezonách na to navazuje a získává s Oilers čtyřikrát Stanley Cup. Poté ale přijde jedna z nejslavnějších výměn v dějinách sportu. Oilers prodávají Gretzkyho v roce 1988 za patnáct milionů dolarů Los Angeles Kings. Wayne i zde překonává rekordy a neustále se blíží k překonání hokejové legendy a svého vzoru Gordieho Howea. Osmnáct set padesát, to je to číslo, které musí překonat. Povede se mu to v zápase právě proti svému bývalému týmu Edmonton Oilers. (Luky-7)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Gretzkyho číslo 99 bylo vyřazeno z NHL a nikdo ho nikdy nesmí nosit. (Luky-7)
  • V historickém bodování NHL je Wayne Gretzky na první místě s náskokem přes tisíc kanadských bodů před Gordiem Howem. Celková jeho statistika činí 1 487 zápasů a 2857 bodů, z nichž je 894 gólů a 1 963 asistencí. (Luky-7)
  • Wayne Gretzky nastupoval v kariéře za týmy Edmonton Oilers, LA Kings, St. Luis Blues a NY Rangers, kde také ukončil kariéru. Po skončení hráčské kariéry trénoval Phoenix Coyotes. (Luky-7)
  • Wayne Gretzky jako jediní hráč nemusel čekat celé 3 roky na uvedení do hokejové síně slávy v Torontu a byl do síně uveden hned první rok po skončení své profesionální kariéry. (Luky-7)
  • Wayne Gretzky bol desiaty a zatiaľ posledný hráč, ktorý nemusel čakať povinné 3 roky na to, aby bol uvedený do Hokejovej siene slávy v Toronte. Pred ním to boli ešte Dit Clapper (1947), Maurice Richard (1961), Ted Lindsay (1966), Red Kelly (1969), Terry Sawchuk (1971), Jean Beliveau (1972), Gordie Howe (1972), Bobby Orr (1979) a Mario Lemieux (1997). (KoRner)

Reklama

Reklama