Reklama

Reklama

Einsteinova velká myšlenka

(TV film)
  • USA Nova: Einstein's Big Idea

Obsahy(1)

Dokument (patří k cyklu Nova, 1974) ukazuje, jak vědečtí předchůdci poskytli Einsteinovi intelektuální nástroje pro jeho revoluční teorii relativity a pomůže vám tuto slavnou rovnici pochopit tak jako nikdy předtím.  V roce 1905 uvažoval Albert Einstein o důsledcích své mimořádné revoluční teorie relativity a došel k překvapivému závěru: hmota a energie se podle rovnice E=mc^2 rovnají. Přestože se jedná jen o jeden z několika pozoruhodných objevů, které Einstein učinil, stal se jeho zdaleka nejznámější myšlenkou. Kolik lidí ale ví, co tato rovnice ve skutečnosti znamená? V dokumentu, který vede k zamyšlení, tento vzorec vysvětlíme prostřednictvím rozpletením příběhu o jeho vzniku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ponaťahované to je ako šprcka. Je tam vela užitočných a pravdivých informácii, ale ich dojem kazia zbytočné a nudné pasáže, a tak je to obtiažne v plnej koncentrácii dopozerať. Je to dlhé a únavne. Stopáž pri takomto dokumente by nemala byť 108.minút. To je až až. Hodnotil by som to lepšie, ale nehodnotim len fakty, ale aj atraktivitu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hodnotim spis umelecky dojem, o fyzice se mnoho noveho nedozvite, pouze takovy vseobecny prehled na urovni lepsi ZS. .-) P.S.: A bylo mi lito Milevy Marić, ...byl to had, ten Einstein... ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Je to nejlepší dokument, který dopodrobna rozebírá teorii relativity. Skvělé je proložení hraných výstupů s vědeckým výkladem a výstup Aidana McArdleho v roli Einsteina. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Tento dokument pojednává o slavné Einsteinově teorii tak trochu jinak. Spíše vysvětluje a ukazuje, jaké všechny možné teorie a vynálezy předcházely té Einsteinově, tak aby se k ní vůbec Einstein mohl dobrat. Bohužel je to celé strašně zdlouhavé a mnohé v tomto dokumentu je úplně zbytečné (hvězda dolů). ()

Finarfin 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se dá překladem zprznit vše... Dokument zajímavý, ale bože můj, kdo to překládal do češtiny?? To tak bývá, že překladatelé, co umí dobře anglicky a mají málo práce, se vrhají do projektů, bez základních znalostí problematiky oboru, však my jsme hloupí a nepoznáme to, že? Takže až si při překladu nebude nikdo plést mocninu s odmocninou a nebude tvrdit že 4na4 je 16, tak to bude možná fajn. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Nedívejte se na český překlad: http://www.youtube.com/watch?v=_mYHJwQzeXU Je v něm spousta nesmyslů. Zaměňovat mocninu za odmocninu, speciální teorii relativity za zvláštní teorii relativity, rajský plyn za éter atd. je ostudou překladatele, který neví o fyzice zhola nic. Všeobecná znalost angličtiny je při překladu fyzikálních termínů slovně doprovázející dokument absolutně nedostatečná (úplně vidím překladatele při práci, kde čelí slovnímu spojení "special theory of relativity" a slovo special přeloží jako zvláštní, to se děje v celé stopáži několikrát). Když opomenu tu terminologickou hrůzu, tak bych tento populárně-(naučný) dokument doporučil žákům základních, popřípadě středních škol, aby si alespoň uvědomili, že (nejen) na tuto slavnou rovnici se nepřišlo podobným způsobem, jak naznačuje tato řada (dle známého vtipu): E=m.c ? E=m.c^3 E=m.c^4 ale že má svoji historii a že v přírodě vše souvisí se vším (nejen jednotlivé fyzikální kapitoly mezi sebou, ale celá fyzika s matematikou, celá fyzika chemii, fyzika se uplatňuje v biologii, vztah fyziky a filozofie, atd.). A pro pochopení problémů nestačí znát jen nějakou kapitolu, ale že k velkým objevům nebo aspoň jen pro pochopení a ocenění již objeveného, vedou vazby mezi zdánlivě nesouvisejícími myšlenkami a pokud k tomu přidáte imaginaci a kritický rozum pro vyloučení myšlenkového balastu, tak vám po mnohaletém zapálení celé generace nadšenců, které na problém nazírají z mnoha perspektiv, vydláždí cestu k (zdánlivě jednoduchým - jednoduchá formule rovnice vs. myšlenkové konstrukty za ní - bez nich tuto rovnici nedokáže nikdo ocenit) všeobecně platným zákonům, které nejsou jako jiné "zákony" poplatné době. A to je na přírodních vědách to krásné. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Dokument by si jistě vysloužil lepší hodnocení, kdyby nebyl nadstavovanou kaší. Stopáž je příliš dlouhá a je to při sledování hodně znát. Vynechat nudné pasáže, patřící spíše do telenovely, neměl bych problém ani s nejvyšším hodnocením, takto bohužel dokument zapadne v šedi průměru. ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Hraný populárně naučný dokument, který dává přednost formě před obsahem. Většina diváků se pravděpodobně z fyziky nic nového nedozví, ale netradiční podání si mě dostalo svým silným příběhem. ()

teddinka1 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, že to nebylo pouze o Einsteinovi, ale i objevech, které patřily jeho předchůdcům. Velmi jsem se divila, že zmínili ženy, které byly v tehdejší době dost opovrhovány a prakticky se o jejich objevech neví. Dokument nezachází do přílišných detailů fyziky, a proto je vhodné i pro lidi, kterým toto téma není až tak blízké. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Dnes pozreté po rokoch. Veľmi dobrý dokument o najslávnejšej rovnici E = mc^2. V dokumente je aj dosť veľká časť Einsteinovho života, keďže sa celý život zaoberal hlavne touto rovnicou. Dokument sa vracia ešte pred Einsteinov život. Dokument začne s prvým písmenom v rovnici teda E ako Energia. Čo je dobré, pretože nie každý vie aký má počiatok táto rovnica. Je to celkom zaujímavý dokument, teda ak sa zaujímate o prírodné vedy. Celkové hodnotenie za mňa je 80%. ()

derive 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument zabývající se spíše životní cestou Einsteina a několika dalších vědců za svými velkými objevy. ()

Murysek 

všechny recenze uživatele

Povedenější části dokumentu se týkaly Michaela Faradaye a Lisy Meitnerové, byli méně protahované. Na dokument oceňuji docela slušné výkony herců. ()

yazik 

všechny recenze uživatele

Stručně a názorně zobrazené velké myšlenky pro laického diváka... Jeden čas jsem se o tuto problematiku zajímal a tento dokument mne velice potěšil. ()

80s Martin 

všechny recenze uživatele

Ten Faraday se jim povedl..! Vždycky jsem za většího borce považoval Maxwella.. Konečně byl to on, kdo matematicky zformuloval celou teorii elektromagnetismu. Nicméně tady vetší sympatie vzbudil mladý knihovník bez řádného vědeckého vzdělaní, ovšem s velkým smyslem pro experiment. Potom stojí za zmínku ztvárnění Einsteina - konečně věrohodný obraz génia. Zkrátka fanda fyziky a jejích tvůrců si dost možná přijde na svý. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Zajímavá dramatizace epizod z moderní fyziky točící se tématicky kolem nejslavnější Bertovy rovnice. Doporučil bych zejména historikům a humanitně založeným, protože fyzika minimálně v posledních 400 letech významně tvoří dějiny. Pro znalce příjemné jednoduché opáčko. ()

pepito25 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi, ako stráviteľne a gustiózne sú divákovi - laikovi podané tie najväčšie fyzikálne myšlienky a príbehy ľudí, ktorí ich formulovali. Možno takéto dokumenty sú tou najlepšou cestou k zvýšeniu záujmu o veci, o ktorých tušíme, že sú, vnímame ich tajomnosť a hĺbku, no nemáme dosť guráže a presvedčenia, aby sme sa ich snažili pochopiť v maximálnej miere, akú nám náš mozog ponúka. ()

Reklama

Reklama