Reklama

Reklama

GasLand

Trailer

Z různých oblastí USA museli odejít ze svých domovů kvůli těžbě zemního plynu tamní obyvatelé kvůli hrozbě, kterou tato činnost představuje pro zdraví v podobě užívání kontaminované vody (např. i možnost vzplanutí vody přímo z vodovodu). Kamera nahlíží i do samotného Kongresu, kde politici právě diskutují o těchto problémech.
Dokument režiséra Joshe Foxe získal řadu ocenění na filmových festivalech. (jelen1)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

SjamK 

všechny recenze uživatele

Doteď nevím, jak se mám stavět k hodnocení dokumentů, což plyne především ze zjištění, že 1) mě dokáže zaujmou téměř každý dokument, 2) na nezajímavé dokumenty nekoukám :) A teď vážně. Co má být hlavním vodítkem při mém hodnocení? Technické provedení, obraz, zvuk? Asi spíš ne. Téma, kterým se dokument zabývá? Způsob jeho představení divákovi? Stanovisko, které zaujímá? Míra vhledu do problému? Nejspíš. Ale ani to kolikrát nedokáži příliš posoudit a onen posudek přenést na pětibodovou stupnici... kvality. Či oblíbenosti. Či čeho... Asi zajímavosti. __GasLand zaujal jednoznačně. Praktiky velkých (nejen) těžebních korporací jsou v mých očích něčím absolutně nepochopitelným a hrůzným. A baví mě se tím zabývat, takže o něco jako toto nemohla zůstat má zvídavá sítnice ochuzena. ...Jsem ráda, že naopak o osobní zkušenost s touhle prachpodivnou plynárenskou záležitostí být ochuzena můžu. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie dokumentov vnímam ako jednu z najsubjektívnejších záležitostí ohľadom tunajšieho hodnotenia, pretože technickú stránku posudzovať sa v dnešnej dobe veľmi nedá a najmä to nehraje veľmi dôležitú úlohu, pretože tú hraje výpoveď, kde aj amatér môže natočiť investigatívny dokument, ktorým ľudí ohúri. Toto dielo nemá dobrú stavbu, pretože podstatné informácie sa rýchlo dozvieme a potom sa ako keby zamotal. Francking je veľmi kritizovaný svojím dopadom na životné prostredie, navyše keď sa k tomu pridajú základné pochybenia, často úmyselné škody, aké boli ukázané v tomto diele, tak nemôžem nedať tomuto za pravdu. Viem, že mnohým to môže vadiť, je to zaujímavý biznis, každý má iný svetonázor, no pravdivosť faktov je dôležitá, ale súhlasím že aj ich podanie a to možno nebolo najšťastnejšie ako to býva u nadšencov, či aktivistov. Proti tomuto dokumentu zaútočili spoločnosti štýlom, ktorý si zaplatili, čiže podľa mňa jednostrannosť je tam badateľnejšia než pri ľuďoch, ktorí by z vlastnej vôle a presvedčenia mohli naopak aj chváliť. Ocenenia, ktoré toto dielo získalo, prípadne na ne bolo nominované nasvedčujú, že to proste nie je len nezmyselný výplod, pretože práve na takúto vec by sa mohlo útočiť, to nie je veľkofilm, ktorý by mnohí vychvaľovali len preto, že im dal zarobiť. Nedávno som videl video s horiacou vodou a náhoda zariadila, že som sa dostal aj k tomuto, kde musím uznať, že to proste je jedno z diel, ktoré sa oplatí vidieť bez ohľadu na to, aké tu má hodnotenie, týka sa života a zdravia. Možno som tentokrát príliš prísny a mal by som byť aj inde, no snaha o objektivitu tu bola, strašenie som nezaznamenal, boli to fakty a podľa mňa to prišlo aj dosť neskoro. Súvislosti a analýzy mohli byť lepšie, no keď to zoberiete z inej stránky, ak vás to teda zaujalo, nájdite si určite o tom viac. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Až se u vás jednoho dne objeví slušně oblečený muž či žena, která vám nabídne mnoho peněz za pronájem pozemku s tím, že si kousek od vašeho domu postaví těžební věž na zemní plyn. Žeňte jej bičem jak daleko to jen půjde. Takhle začíná dokument Joshe Foxe, který se po této zkušenosti, rozhodl zabývat problematikou jako detektiv. Amerika je protkána tisíci takovými věžemi, které nenávratně ničí životní prostředí. Těžení takzvaným frakováním. Při vrtu se vypouští do zeminy těžké chemické látky, aby narušovaly horninu a uvolňovaly plyn vní obsažený. Výsledkem jsou umírající zvířata a rostliny, kontaminovaná podzemní voda stovkami, vysoce jedovatými chemikáliemi. Prostě a jednoduše až se vám podaří zapálit kohoutkovou vodu. Je konec. Jsem jedině rád, že "zatím" nedopadlo těžení břidlice na Broumovsku, díky petici obyvatel žijících zde. "Zatím" :/ ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Za půl hodiny stopáže jsem se dozvěděl, že podpovrchová těžba zemního plynu a společnosti, jež na ni vydělávají jsou zlé. Následnou hodinu jsem nadále zjišťoval, že podpovrchová těžba zemního plynu a společnosti, jež ni vydělávají jsou zlé, akorát podrobněji. Jo a plus pochmurný overvoice režiséra a roztěkaná kamera jako symbol zmatenosti a nevlídnosti světa ve kterém žijeme. ()

Galerie (8)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama