Reklama

Reklama

Nokas

(festivalový název)
  • Norsko Nokas
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

5. dubna roku 2004 těsně před osmou hodinou ranní vpadlo jedenáct ozbrojených mužů do Stavangeru. Cílem bylo vyloupení sčítací centrály Norsk Kontantservice – NOKAS (rozvoz peněz bankám). Podle plánu mělo přepadení trvat 8 minut a lupiči měli zmizet dříve, než policie stihne zasáhnout. Film se odehrává několik hodin před přepadením, během přepadení a až do doby, kdy lupiči opustí místo činu. Událost vidíme očima těch, kteří se jí nejvíce zúčastnili – lupičů, policie a zaměstnanců NOKASu. Film na motivy skutečných událostí byl natočen podle výpovědí očitých svědků. Natáčelo se na místech, kde přepadení proběhlo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Wow, a já si myslel, že podobné věci se můžou stát "only in America". I když tam by nejspíš zařvalo ještě pár dalších civilistů, lupiče nikdy nedopadli a zaměstnance nikdy neodškodnili. No ale zpět k filmu, protože ten se mi jako takový moc líbil. Ten severský styl má něco do sebe. Ponurá atmosféra, přirozená kamera, flashbacky 5 min zpátky, abych si užil "celý" příběh... no, pro mě to bylo velmi chytlavé. Některé věci mohli vynechat a něco zase přidat ale budiž, za těchto okolností si film rozhodně zaslouží solidní 4 hvězdy a já se celkem těším, až mi tímhle stylem ukážou, jak to vlastně bylo s tím WoWkařem co vystřílel ostrov plný lidí. "Nokas" - 75% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skandinávský realismus. Realisticky popisné procedurální drama jednoho přepadení banky...velmi civilní, velmi uvěřitelné... Tvůrci poctivě krok po kroku rekonstruují průběh loupeže a podávají ho takřka v dokumentárním stylu. Přitom vizuálně je Nokas úžasný, vynikající práce s kamerou a střihem i kompozicí záběrů - velmi dynamická kamera z ruky vyzdvihující pocit akce i geniální extrémně dlouhý statický záběr z vnitřku autobusu dokumentárně popisující dění kolem zastřeleného policisty ve služebním autě. V ranku heist movie jde rozhodně o jeden z nejoriginálnějších počinů... ()

Reklama

Linkyc 

všechny recenze uživatele

Civilně pojaté přepadení banky natočená podle reálné předlohy, nikde nejsou patrné kiksy v příběhu, výrazné barevné filtry či přepálené hollywodské efekty. Skromná záležitost, která zaujme na první, avšak spíše to bude i poslední zkouknutí. V dnešní době stěží může konkurovat ostatním filmům v daném žánru. Jako filmový dokument velice povedené. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový orgazmus a procedurálny thriller par excellence. Zabudnite na všetko, čo ste doteraz videli vo filmoch. Skutočná lúpež nie je nijaká sranda, žiadna steroidová akcia plná výbuchov, naháňačiek a desiatok mŕtvych a zranených. Predstavitelia polície ani lupičov v nej nepodávajú životné výkony. NOKAS je iný. Ukáže vám, že dokonalá príprava a naplánovanie lúpeže je len jedným z mnohých krokov na ceste k úspechu. Že nič nejde presne podľa plánu, a reakcie ostatných sa nedajú predvídať. Že do diania viac než často zasahujú náhodný pozorovatelia, okoloidúci a ľudia, ktorý s ním nemajú nič spoločné. Skjoldbjærg sa prísne drží faktov a reality, čomu ustupuje všetko ostatné. Jeho film je málovravný, nezapodieva sa detailami a drží sa limitov skutočnosti. Sledujeme lupičov, pokúšajúcich sa udržať si chladnú hlavu a rovnováhu. Políciu, ktorá sa snaží získať v situácii aký-taký prehľad. Obyčajných ľudí, ktorý netušia, čo majú robiť. A keď všetko ustane, myslia na jediné - život musí pokračovať. ()

DonHUS 

všechny recenze uživatele

Průměrná rekonstrukce bankovního přepadení, která zaujme spíše chybami v provedení loupeže než sofistikovaností plánu (který je vlastně celkem prostý). Ve filmu je zobrazen celý průběh akce, ale o postavách se nedozvíte téměř nic, a o tom, jak to s nimi dopadlo, se dočtete až v závěrečných titulcích. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (12)

  • Policisté i zločinci používají americké automobily. Zločinci mají černý Ford Expedition z roku 2003, policisté Ford Excursion 2001. (Saur.us)
  • Kvůli zvýšení autenticity filmu obsadil režisér Erik Skjoldbjærg do rolí pouze nehrece, včetně Mortena Hålanda, který hraje své vlastní dvojče, policejního důstojníka Erika Hålanda. Jedinou výjimkou byl profesionální herec Frode Winther, který byl jasnou volbou pro roli lupiče "No Lifea" (Kjell Alrich Schumann), protože se mu hodně podobal. (Maulincio)
  • Pracovní název filmu byl 08:17. (Maulincio)

Související novinky

Severský filmový podzim 2011

Severský filmový podzim 2011

05.11.2011

Po Severské filmové zimě přináší Severský filmový klub divákům letos již druhou filmovou přehlídku: Severský filmový podzim. V pořadí již počtvrté budou mít diváci možnost shlédnout vybrané snímky… (více)

Reklama

Reklama