Reklama

Reklama

Nokas

(festivalový název)
  • Norsko Nokas
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

5. dubna roku 2004 těsně před osmou hodinou ranní vpadlo jedenáct ozbrojených mužů do Stavangeru. Cílem bylo vyloupení sčítací centrály Norsk Kontantservice – NOKAS (rozvoz peněz bankám). Podle plánu mělo přepadení trvat 8 minut a lupiči měli zmizet dříve, než policie stihne zasáhnout. Film se odehrává několik hodin před přepadením, během přepadení a až do doby, kdy lupiči opustí místo činu. Událost vidíme očima těch, kteří se jí nejvíce zúčastnili – lupičů, policie a zaměstnanců NOKASu. Film na motivy skutečných událostí byl natočen podle výpovědí očitých svědků. Natáčelo se na místech, kde přepadení proběhlo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka toho, jak se dělá heist v severském stylu. Místy je to vlastně metodická rekonstrukce případu, jindy Erik Skjoldbjærg s citem používá žánrové vychytávky, především zpomalovačky a efektní střih. Atmosféra je civilní, chybí tu jakékoli frajeřinky i zvraty - přesto jsem Nokas sledoval fascinovaně. Čistá, chladná a chirurgická práce s dokumentární hodnotou, ale ryze filmovým nábojem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Christopher Grøndahl .. Velká heist slabota a vyobrazený amatérismus. Skupina zlodějů zvládne tak maximálně se před loupeží obléct a dorazit na místo, pak se plně projeví jejich neschopnost, kterou nevytáhne ani efektivní vizuální styl a spousta zpomalovaček. Drama v ten moment totiž jakoby přepne do černé komedie, jenže se to tentokrát opravdu nehodí! Proti nim stojí překvapená, takřka neozbrojená a neorganizovaná policie. Že všechny chytly, lze považovat za malý zázrak. Korunu tomu nasazují bláhoví kolemjdoucí bez špetky strachu z ozbrojených mužů a výstřelů... ___ Když se pak totiž objeví někdo schopnější a odhodlanější, jako Breivik, dopadá to tragicky. Až jednou budou točit takhle "živou" rekonstrukci jeho činu, asi bude k pláči nejen jeho počínání... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skandinávský realismus. Realisticky popisné procedurální drama jednoho přepadení banky...velmi civilní, velmi uvěřitelné... Tvůrci poctivě krok po kroku rekonstruují průběh loupeže a podávají ho takřka v dokumentárním stylu. Přitom vizuálně je Nokas úžasný, vynikající práce s kamerou a střihem i kompozicí záběrů - velmi dynamická kamera z ruky vyzdvihující pocit akce i geniální extrémně dlouhý statický záběr z vnitřku autobusu dokumentárně popisující dění kolem zastřeleného policisty ve služebním autě. V ranku heist movie jde rozhodně o jeden z nejoriginálnějších počinů... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V PONDĚLÍ 5. DUBNA 2004 PŘIJELO DO STAVANGERU 11 MUŽŮ PŘESTROJENÝCH ZA JEDNOTKU SWAT..... /// Tak tomuhle říkám filmově zrekonstruovat fakta (včetně přihlížejících čumilů). ZA MINUTU NA TO JDEM!! Z akce vyzařuje napětí, tohle dělaj holky v NAKASu, tohle chrabří poldové a takhle lupiči překonali neprůstřelný sklo. Některý události se prolínají, panika, strach, chaos – realita okamžiku, ve který můžou jisté věci působit směšně - přesně podle pravidla: TO NEVYMYSLÍŠ..... Výborná záležitost o tom, jak ukrást 57 miliónů a ještě změnit ulice Stavangeru ve válečnou zónu. Dovolím si poznamenat, že tak nějak jsem si představoval, že bude udělaný PIKO. (Nepište mi, že jsem hlupák...) . /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Doposud známé: ,,když důchod – tak v Řecku“ doplním o ,,když loupež, tak v Norsku“. 2.) 05.04. 2004 ? Mám vokno. Vůbec nevím, co jsem tenkrát mezi 03:00 až 08:30 dělal. 3.) Thx za titulky ,,Philcze“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Wow, a já si myslel, že podobné věci se můžou stát "only in America". I když tam by nejspíš zařvalo ještě pár dalších civilistů, lupiče nikdy nedopadli a zaměstnance nikdy neodškodnili. No ale zpět k filmu, protože ten se mi jako takový moc líbil. Ten severský styl má něco do sebe. Ponurá atmosféra, přirozená kamera, flashbacky 5 min zpátky, abych si užil "celý" příběh... no, pro mě to bylo velmi chytlavé. Některé věci mohli vynechat a něco zase přidat ale budiž, za těchto okolností si film rozhodně zaslouží solidní 4 hvězdy a já se celkem těším, až mi tímhle stylem ukážou, jak to vlastně bylo s tím WoWkařem co vystřílel ostrov plný lidí. "Nokas" - 75% ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Perfektní, místy až naturalisticky přesně natočená rekonstrukce, která v daném nastavení snad ani nemohla vypadat a působit jinak. Není to o expozici, vrcholech, postavách či závěru - Nokas v daném ohledu působí spíše jako jedna nepřerušená a zatraceně syrová scéna. (46. MFF KV - 2.7.11) ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Vykrást banku v Norsku je tak snadné... Ozbrojenci v kuklách nikoho nevyvedou z míry... mohou se jen tak procházet po ulicích, občas vystřelit a nic se neděje. Lidé kolem nich chodí z práce, do práce, autobusy jezdí a všichni si myslí, že jde o nějaké cvičení jednotky rychlého nasazení. :-) A ten jediný, který se zachoval jako hrdina, ten se musí ještě zodpovídat z toho, zda nepoužil zbraně neoprávněně. Dodatek dopsaný po tragických atentátech: Film částečně dokumentuje to, jak skutečný zločin v Norsku nikdo moc nečeká, navzdory tomu, že severské detektivky jsou plné mrtvol. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový orgazmus a procedurálny thriller par excellence. Zabudnite na všetko, čo ste doteraz videli vo filmoch. Skutočná lúpež nie je nijaká sranda, žiadna steroidová akcia plná výbuchov, naháňačiek a desiatok mŕtvych a zranených. Predstavitelia polície ani lupičov v nej nepodávajú životné výkony. NOKAS je iný. Ukáže vám, že dokonalá príprava a naplánovanie lúpeže je len jedným z mnohých krokov na ceste k úspechu. Že nič nejde presne podľa plánu, a reakcie ostatných sa nedajú predvídať. Že do diania viac než často zasahujú náhodný pozorovatelia, okoloidúci a ľudia, ktorý s ním nemajú nič spoločné. Skjoldbjærg sa prísne drží faktov a reality, čomu ustupuje všetko ostatné. Jeho film je málovravný, nezapodieva sa detailami a drží sa limitov skutočnosti. Sledujeme lupičov, pokúšajúcich sa udržať si chladnú hlavu a rovnováhu. Políciu, ktorá sa snaží získať v situácii aký-taký prehľad. Obyčajných ľudí, ktorý netušia, čo majú robiť. A keď všetko ustane, myslia na jediné - život musí pokračovať. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Přepadení "banky" podle skutečné události. Plán, na který jsem se těšil bere brzy za své, je to spíš ukázka neschopnosti zlodějů i policie, a zbytek je jen dlouhá nezajímavá přestřelka na náměstí. To, co se děje uvnitř, tvůrci asi nepovažovali za důležité. Jako rekonstrukce ok, jako film nebrat. Postavy jsou mi ukradené, napětí se nekoná, akce chabá. Zklamání, očekávání jsem měl mnohem větší - čekal jsem právě plán, napětí, akci. # [viděno: monitor, sluchátka] # příběh ? | hudba ? | humor 0 | akce 3 | napětí 0 | pustil bych si znovu 4 ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Začíná největší skandinávská loupež historie!, prohlašuje pln očekávání šéf jednotky ozbrojenách mužů. Docela zajímavá loupež a průměrně dobrý námět na film, jenže i mí oblíbení Norové dokáží natočit pěkně nudný film. Začíná to sálodlouhými přípravami, kdy všichni víme, o co jde, jen hrdinové ještě asi nepochopili co a jak. Když se konečně celá akce rozjede, začne se objevovat velká spousta naprosto nesmyslně nastřižených záběrů a nepochopitelné zpomalování akcí. Ani obyčejně skandinávsky skvělá vizuální stránka tentokrát vůbec nezaujme, modrý filtr rozhodně syrovost a chladnost příběhu nedodá. A konec? Neurazí, nenadchne... Bohužel. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Silně norská záležitost poodhlaující absolutní neschopnost a neorganizovanost tamní policie. Pokud snímek sleduje nějaký zločinec, tak má dost dobrý tip, kde zkusit štěstí. Velmi zajímavě natočené a velmi těžko popsatelné. Tento film musí člověk prostě vidět. Způsob, jakým byl vytvořen, dodává snímku jistý punc autentičnosti. Zajímavá záležitost. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka eLeR. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Nokas / NOKAS / Nokas) - Začátek filmu - lupiči se připravují na akci, vše do detailu promyšlené, každý ví co má dělat, velká opatrnost aby se něco nepokazilo, za 8 minut bude po všem... Tak jsem si říkal, co to bude za profesionální loupež, jak to bude vymakané jako vystřižené z amerického filmu... A ono se to zvrhlo chvílema v parodii nebo k tomu ukázat příklad jak se nemá "banka" vylupovat (rozbíjení skla je tomu ukázkový případ). Jako bychom se přesunuli do jiného filmu (komedie) kde se pár týpků potkalo na ulici a rozhodlo se že vyloupí banku a pár policajtů co jsou právě někde na obchůzce se jim v tom pokouší zabránit. O to více si člověk může říci, že je to opravdu podle skutečné události, že se to tak skutečně někde v nějakém malém městě v Norsku mohlo stát... - 3. 7. 2011 - kino Richmond - Karlovy Vary - 90% ()

anais 

všechny recenze uživatele

S odstupem natočená, na první pohled chladná záležitost, překvapivě nabízí mnoho vtipných momentů. Ať už to byl záměr autorů, nebo prostě důsledek převyprávění totálně zpackané loupeže, Nokas tak není pouhou dokumentárně podanou rekonstrukcí, ale nastavuje klasickým americkým "heist movies" realistické zrcadlo, které se svou zábavností není o moc pozadu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Bylo super vidět jak to bylo a rozebrání celé akce ale jak si mě tahle loupež tak moc nepotěšila protože jsem opět postrádal o něco víc věcí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Naprosto přesná rekonstrukce neobtěžující vymyšlenými příběhy jednotlivých postav, či nějakými zbytečnými emocemi. Zkrátka napínavý hraný dokument, jaký se hned tak nevidí. 80% ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Jak to asi ve skutečnosti vypadá, když vše nevychází podle plánu, jak se v nastalých absurdních situacích chovají všichni zúčastnění. Mezi všemi těmi sofistikovanými americkými filmy o velkých (nejen bankovních) loupežích tady máš zase jeden jiný. Nokas tě zaujme po svém. Tedy alespoň mi pohled z několika perspektiv vyhovoval, stejně tak zdrženlivost při přestřelkách, žádné přehánění, žádní vykonstruovaní hrdinové. Dojem pak bez všech těch nesmyslů třeba není tak silný, ale mě střízlivý příběh pro jednou moc potěšil. True story, takže lehce přidám. 90% ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Docela realistická rekonstrukce poměrně banální vloupačky, která v rozespalém Stavangeru kupodivu mnoho paniky nevyvolala, takže může pro svoji prozaičnost leckoho nudit. Nejvíce oceňuji právě snahu tvůrců udržet příběh a jeho ztvárnění co nejvíce při zemi (zvlášť co se týče počtu spotřebovaných kulek), což by v takovém Hollywoodu zvládli asi jen stěží. Naopak iritovala mne laxnost civilistů, kteří svým chováním připomínali umělou inteligenci komparsu v akčních počítačových hrách. Obdobně i hlavní postavy vykazovaly značnou chladnokrevnost, a přes svoji dokumentární roztřesenost i kamera. Nakonec se toho divák k okolnostem případu mnoho nedozví, ale alespoň si užije jedno obyčejné chladné norské ráno, kdy se na chvilku někde něco zadrhlo, ale přesto se nakonec do práce snad každý dostal včas. 72% ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Norský heist / dokument věrně rekonstruující vyloupení sčítací centrály Nokas, který je podle distributora natočen podle výpovědí očitých svědků události a dokonce v autentických lokalitách. Jeho hodnotu vidím v realističnosti a civilnosti zpracování a zároveň ve zdůraznění laxnosti norské společnosti, jež se v takové krizové situaci chová bez jakéhokoliv náznaku pudu sebezáchovy, dále také v připomenutí nepřipravenosti norských policejních složek, jakož i amatérismu zlodějů. ()

Související novinky

Severský filmový podzim 2011

Severský filmový podzim 2011

05.11.2011

Po Severské filmové zimě přináší Severský filmový klub divákům letos již druhou filmovou přehlídku: Severský filmový podzim. V pořadí již počtvrté budou mít diváci možnost shlédnout vybrané snímky… (více)

Reklama

Reklama