Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Arben je mladý albánský horal, který občas přechází hranici do nedalekého Řecka a do rodné horské vesnice se pak vrací s penězi, aby podpořil rozvětvenou rodinu. Když se však dozví, že jeho tajná láska Etleva s ním čeká dítě a že její rodiče požadují na svatbu deset tisíc eur, vydává se Arben za lepším výdělkem do dalekého Německa. Z chudého prostředí se tak rázem ocitá v zemi bohatých – „evropský sen“ ilegálního imigranta, který je v cizí zemi bez přátel, zkušeností a znalosti jazyka, se však brzy mění v noční můru. Slib, že se za pár měsíců vrátí domů s požadovanými penězi, naráží na nejrůznější překážky. Aby získal to, co chce, musí naivní mladík zaplatit vysokou cenu… Debutující režisér Johannes Naber představuje ve svém sociálněkritickém dramatu rodné Německo jako svět, v němž není místo pro poctivost, morálku a nevinnost, alespoň ne pro mladého ilegálního přistěhovalce. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (10)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Trochu naivní příběh zaslepeného mladíka, který pro lásku hodlá obětovat více, než si sám vůbec kdy představoval. Ve filmu je zobrazena i kritika německé společnosti a chování obyvatel k přistěhovalcům. (7/10) [MFFKV 2010] ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Na koprodukční drama „Albánec“ mě táhl především fakt, že svou zápletkou připomene Kusturicovu cikánskou epopej „Dům k pověšení“. I zde se hrdina žene za vidinou peněz na svatbu na západ, aby ve zkaženém podsvětí přišel o iluze i sebe samotného. Jediný, zato zásadní problém filmu Albánec je, že hlavní postava je psychologický paskvil a amorální dobytek, jehož pohnutky režisér omlouvá laciným kýčem o lásce a panenské přírodě. Záměr vrátit Albánii na mapu Evropy, který režisér deklaroval před projekcí, se tak povedl vskutku kuriózním způsobem. Albánci vyhlížejí jako banda mamonářů, kteří se ve vidině vlastního štěstí neštítí vraždy a obchodu s lidmi. To zřejmě nebyl záměr... [MFF KV 2010] ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Der Albaner / THE ALBANIAN / Albánec) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Když pročítám jména tvůrců filmu, připadá mj, že jedno jméno je německé; pokud křestní, pak imigrantkou je zřejmě matka, pokud příjmení, tak zřejmě otec. Samotná postava Arbena mi nepříjde nepochopitelná, láska a peníze jdou vždycky tak trochu ruku v ruce. Problémem jsou tu meze. Kam až, a kam už ne. A pro něj jsou ty meze určitě někde jinde než pro nás - zvláště pro moji generaci, pro kterou je Arbenův zjev (především při návratu domů) skutečně odpuzující: jedno oko, úděsné šaty a bourák: to je všechno, co z něj zbylo. A navíc je možná zajímavé, že většinu diváků (soudím podle sebe) nerozcitlíví ani jeho milostná romance, jíž tolik obětoval. ()

Aleister 

všechny recenze uživatele

Silné a přímočaré drama o současné sociální problematice a neúprosných zákonech tradičního patriarchální společnosti. Nik Xhelilaj je vynikající v roli morálně čistého mladého muže, který postupně ztrácí veškeré etické hranice, aby vysvobodil sebe a snoubenku ze života ve neúnosných společenských podmínkách vesnické komunity. Překvapivě působivý režisérský debut je syrovou reflexí problematiky gastarbaiterů i antickou tragedií o vzpouře proti společenským pravidlům a osudu. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Německá produkce mě opět nezklamala. Už si na to zvykám, že od našich západních sousedů dostávám dobře zpracované reálné příběhy reálných lidí. ()

Reklama

Reklama