Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jako se píše douška Post scriptum, tak existoval po prusko-rakouské válce v roce 1866 celkem bezvýznamný termín: Post Bellum. Jako dodatečné označení stavu pro ty, co v oné válce byli a přežili své druhy...," touto větou začíná příběh scenáristy Vladimíra Körnera o mladém důstojníkovi rakouské armády Pavlu von Hebrovi, který sice přežil bitvu u Hradce Králové a byl vyznamenán samotným císařem, teď hledá důvod proč dál žít v tom zdivočelém světě. Najde ho ve službě v armádě? Najde ho v lásce k mladičké šičce Adéle? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Post Bellum je slabší odvar Kuře melancholika - jinak je vidět, že oba tyto snímky spojuje syrovost, naturalismus a neuvěřitelně výborná Vilma Cibulková. Bráňo Holíček by mohl v herecké věrohodnosti ještě krapet přitlačit na pilu, ale jako celek je to působivý televizní snímek, který se s tím nepáře - realita znamená drsnost a té je tady dost. Na televizní produkci je to bomba i díky na Česko netradičnímu žánru (historické drama) a výborným hercům - Vladimír Dlouhý, Igor Bareš, aj. 80% ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Drsné, syrové zpracování novely Vladimíra Körnera s výborným hereckým obsazením. Předposlední projekt Vladimíra Dlouhého, který ve filmu ztvárnil posádkového lékaře. Zajímavé je, že postava Vladimíra Dlouhého celý film pije a kouří, což se herci stalo osudné v civilním životě. Z dalších herců bych vypíchl Jiřího Lábuse a Igora Bareše.Exteriéry hospody se natáčely v Trojanově mlýně v Praze 6 Suchdole. ()

IdaHutt odpad!

všechny recenze uživatele

Každý, kdo si přečetl alespoň několik dobových (!!!) literárních děl zachycujících poměry v rakousko-uherské armádě, musí být znechucen touto rádoby filozofující a psychologizující a rádoby "historickou" nadutou šaškárnou. V tomto smyslu stačí odkázat na klasická díla, v prvé řadě román Netrpělivost srdce od Stefana Zweiga či román Pochod Radeckého od Josepha Rotha. Nerespektování některých historických reálií mi vadilo již kdysi u Körnerova stejnojmenného románu. Nevěrohodnost příběhu, trapná neznalost dobových společenských norem, morálky, etikety atd. jsou doslova zoufalé. Dopustím se spoileru (!!!), nicméně oč realističtěji by vyznělo řešení podobné alespoň trochu tomu, jež zvolil např. Theodor Fontane v románu Schach von Wuthenow: traumatizovaný lajtnant by spáchal mesalianci a skutečně se oženil s měšťanskou dcerkou - a k sebevraždě by se odhodlal až po nějaké té chvíli "šťastného" manželství. Mimochodem, jeho vyvolená/nevyvolená (ani on sám asi chudák neví, proč zrovna tahle nána) se zde zvůlí scenáristy chová nejprve jako naivní a zcela bezprizorní děvečka od krav, ačkoli jde o přísně vychovanou slečinku ze spořádané živnostenské rodiny, poté si vede jako poblázněná služtička, jíž však její náhlé "vzplanutí" stěží někdo uvěří, následně se z ní stane vypočítavá a zároveň hloupá intrikánka, aby v samotném závěru hrdě a oddaně lkala u pomníku - no tě bůh! Opravdu, otřesná slátanina!!! ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Spíše zklamání. Körnerovsky typický bezvýchodně depresivní příběh o veteránovi prusko-rakouské války je promarněný mizernou režií Jaroslava Brabce a nepřesvědčivými hereckými výkony. Díky tomu tento tragický příběh působí hodně schématicky a ploše, přestože se snaží zaobírat psychologií post traumatického syndromu přeživších. Z herců vynikají pouze Igor Bareš a Vladimír Dlouhý, kterým jejich nihilisty sežerete s navijákem. Díky nim a díky tomu, že jsem nedávno bojiště u Hradce Králové navštívil a jsem stále ve vleku dojmů z tohoto místa dávám tři. Jinak bída... ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Proti Körnerovi žádná, ale jeho scénáře se s přibývajícími adaptacemi značně podobají, což má za výsledek naprostou předvídatelnost děje. Obor, ve kterém vynikají jeho předlohy, je dokonalé zhmotnění zoufalosti a lidské špíny. V tom ani tento film nezklamal. Zato představitelka Adely mě vyvedla z míry, chvílemi jakoby hrála v pohádce a ne v dramatu, silně přehrávajíce. Celkově jsem z tohoto filmu na rozpacích, vlastně po celou dobu sledování jsem nezavřela ústa, protože mi přišlo, že to celé dohromady nějak nepasuje. ()

Speck 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný TV film, jenž je zároveň jednou z posledních rolí Vladimíra Dlouhého. Dost dobře na mne nezapůsobil, obývací pokoj s vysokým stropem zkrátka dost dobře nedokáže naplnit atmosférou prusko-rakouské války a zejména vztahů mezi jednotlivými postavami, tak celospolečenskými vztahy té doby. Hlavní představitel na mne působil toporně a tak nějak nepatřičně, klukovsky. Rozhodně ne jako oficír rakouské armády. Naopak Vilma Cibulková byla vynikající matróna a hampejznice. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Film jen pro silné nátury , které si libují tak jako Brabec ve špíně , blátě , nechutnosti a v takzvaném Českém filmovém "umění". Brabcová réžije nejde do hloubky a nevytváří žádné napětí . ()

ivonius 

všechny recenze uživatele

V. Körner napsal scénář k tomuto filmu podle své novely Post Bellum.Nádherný film a dobře natočený, je mi moc líto že Vladimír Dlouhý už tu není, čest jeho památce!!! Vladimír Dlouhý tam hraje nádherně, byl nepřekonatelný! ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Téma rakousko-pruské války v roce 1866 je pro mně hodně zajímavé už jenom proto, že mělo zásadní vliv na směrování této země a vytváření jejích moderních dějin i obecného podvědomí, takže jsem zkousl jméno autora "historického" románu a scénáře v jedné osobě, ale pochopil jsem, že pan Koerner je zcela marnej. Netvrdím, že historický román nebo historický film musí být v souladu s učebnicemi historie, ale nechápu proč je story, která by se dala mentálně snést tak někdy po druhé a ještě tak možná po první světové válce narvána do období, o jehož konvencích a mentalitě toho autor zjevně moc neví a když se k tomu přidá jeho neschopnost vykreslit psychologii a vývoj osobností, vznikne (zde pro změnu pod obligátně mizerným režijním vedením J. Brabce) prostě zas a jenom s...a. Škoda. Nakonec díky podobným veledílům člověk o to víc ocení třeba Takové sňatky z rozumu.....skvělý komentář IdaHutt. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Ve filmu dominují dlouhé scény,které ale nejsou zpracovány tak,aby zaujaly po celou svou délku.Dílo zachraňují výkony zkušených matadorů,kteří dávají snímku syrovou autentičnost.(V.Cibulková,Igor Bareš,Vladimír Dlouhý) ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Je zde plejáda dobrých herců, ale scénář pana Körnera točící se stále kolem deprese z proběhnuvší války není nic moc. Film jako takový je opravdu čistá deprese. 49% ()

morlumak 

všechny recenze uživatele

Navzdory výbornému hereckému obsazení byl film dost utrpení. Příběh je spíš snůška roztříštěných obrazů, které spolu vůbec nedrží, postavy se chovají neskutečně nelogicky, hlavně role Adélky. To samé se dá říct o dialozích, které taky vypadají jako kdyby je psal někdo na tripu. ()

JimJam 

všechny recenze uživatele

Představitel hlavního hrdiny hrál překvapivě dobře a přesvědčivě, vynikající jako vždy byl Vladimír Dlouhý. Jinak si ale myslím, že i 90 minut bylo dost dlouhých na film, kde se prakticky nic neděje (nebo to scénář nedokáže prodat). ()

R.Drson 

všechny recenze uživatele

Největším problémem je zde propastný rozdíl mezi nevýraznou hlavní postavou (Braňo Holíček) a herci v epizodních či vedlejších rolí (V. Dlouhý aj.). Celý příběh se potácí odnikud nikam až nakonec přijde závěr, který na chvíli upoutá pozornost, ale pak se zase rozpadá na pár hluchých nefunkčních scén. ()

e-pilot 

všechny recenze uživatele

V dnešní mizerné televizní tvorbě jsou podobné filmové počiny něčím výjimečným. Škoda, že nákladná historická výprava a herecké výkony nebyly podpořeny výraznějším režisérským vedením. Scénáře Vladimíra Körnera mají svůj potenciál mnohem výše. ()

Drussus 

všechny recenze uživatele

Zajásal jsem původní český historický film, kterých je v poslední době velmi málo. Kvalita mě ale velmi zklamala. Hlavní postava byla nepřesvědčivá, hrdina z boje na blízko těžce zápasící se svým panictvím. Cibulková zas jako stará coura, ale opět skvělý Vladimír Dlouhý, velké nelogičnosti, nudné pasáže.... ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Syrové, ponuré poválečné drama s výborným hereckým obsazením. Jen mi trošku neseděl hlavní hrdina, vypadal jako školák, chtělo to někoho ostřílenějšího, ale jinak špička televizní tvorby. ()

ArtLucie 

všechny recenze uživatele

Popravdě.. Post Bellum jsem sledovala hlavně kvůli Haně Maciuchové.. která se ve výsledku objevila dvakrát, a celkově řekla možná tak 3 věty. A i přes to, že mě to dvakrát nepotěšilo, to byly nejlepší části filmu. Tohle se vážně nepovedlo, pro mě vyloženě nuda. ()

Reklama

Reklama