Reklama

Reklama

Ukřižování

(TV film)
  • USA Crucifixion
všechny plakáty

Obsahy(1)

Jeden z nejkrutějších způsobů popravy v historii lidstva. Byli jím trestáni zejména ti, co neměli žádná práva. Odsouzený byl zbičován, poté vysvlečen a následovně ve výšce asi 3m připevněn ke kříži. Ruce i nohy mu byly přibity silnými hřeby a nad hlavu mu bylo vepsáno jméno a prohřešek. Nejznámějším případem ukřižování je smrt Ježíše Krista, díky níž je i ukřižování mylně spojováno s křesťanstvím. Ve skutečnosti bylo používáno dávno předtím. Forenzní rekonstrukce, počítačová animace a záběry soudobého ukřižování odhalují mechanismus procesu, příčiny úmrtí a míru očekávané, leč nepochopitelné brutality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Docela dost názorný dokument, snažící se divákům pokroutit žaludeční stěny, což se podařilo - v mém případě. Minimálně jednu výhodu v tomto dokumentu vidím - uvědomit si paradox křesťanství, tedy že Boží syn zemřel tím nejpotupnějším a nejbolestivějším způsobem, aby zachránil ty, kteří by si to spíše zasloužili. Jinak informační hodnotu dokument má, jen si raději pusťte jen audio :-) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kresťania neuctievajú kríž ako symbol aktu ukrižovania, ale ako symbol Kristovho utrpenia. To len na margo dlhosiahleho komentára užívateľa Z0oMb3E, ktorého vedomosti zblúdili. Dokument je inak veľmi kvalitne spracovaný, skutočne bádavého spracovania. Tvorcovia sa snažia na moderných testoch dokázať, ako to skutočne pri ukrižovaní bolo, čo obeť cítili, ako sa vlastne ukrižovanie praktizovalo. Veľmi náučné. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Centrom kresťanstva je Ukrižovanie. Je to vražda, zabitie umučením pomocou pribitia, t.j. ukrižovania na prekrížených brvnách. Kresťania sa snažia, vyvíjajú veľké úsilie na to, aby skryli skutočnú podstatu slova „ukrižovanie“ tak, že mu dali – ako inak – inú podstatu. Je to pre nich akýsi cirkevný útvar, predmet dekoratívno-príkladného, názorného umenia či vyzdobený, šperkmi okrášlený predmet. Slovu „ukrižovať“, ktoré má vnútorný zmysel sebaobetovania, pridali iba pustý význam slova a prednášania rečí pred duchovne nemohúcim auditóriom. Urobili to preto, aby naučili svojich nasledovníkov sa bez umu klaňať zobrazeniu trestu a by si títo slepo ctili vražedný nástroj použitý na toho, kto učil ľudí spravodlivosti a ľúbosti. Je to úplne rovnaké, ako keby si deti obeseného či sťatého otca museli uctievať šibenicu či gilotínu a klaňať sa tomu, kto na nej visí, resp. komu odťali hlavu, a navyše, aby nosili na sebe vyobrazenie tohto trestu, t.j. napríklad šibenicu či gilotínu. Kresťania úmyselne a zámerne učili svoje ovečky nasledovníkov pozerať na zobrazovanie trestu bez otrasenia, aby sa potom ľudia nedesili, keď takto budú trestať lásku a spravodlivosť. Takto tvari naučili ľudí nevidieť svoju vlastnú samovražednú činnosť: ničenie Prírody, dopustenie škodlivej technokratizácie, ničenie genofondu a kultúrneho bohatstva Predkov. A kto vlastne je ten „vzorový“ kresťan? Je to človek, ktorý sám seba nazýva kresťanom, ale v skutočnej, pravdivej podstate nežije tak, ako kázal Kristus. Je otrokom tvarov a ich rodového bôžika – Savaofa-Jehovu-Jahveho. Robí na ich blaho a proti všetkému ľudstvu. Na ich závodoch a pod ich vedením, plní nimi napísané zákony, prijíma hodnoty, ktoré mu „pripravili“, vo svojich modlitbách sám seba nazýva služobníkom, či otrokom božím, t.j. otrokom Savaofa. ()

Antabelus 

všechny recenze uživatele

Hodně špatné. Části "dokumentu" nesoucí nějakou informační hodnotu zabírají podtrženo sečteno dejme tomu 10 minut čistého času. Zbytek, tedy většina snímku, je složen z typicky amerických tendencí vytvořit senzaci a především z fenoménu laciných dokumentů vyždímat toho co možná nejvíce z co možná nejmenšího množství pořízeného materiálu, aneb rajská omáčka bez masa a bez rajčat stokrát jinak. V případě tohoto konkrétního snímku nemohu diskutovat jinak skvělé výkony herců, které k jisté autentičnosti zobrazovaných situací mnohým přispěly, neboť kvůli této podívané jsem si dokument původně skutečně nepromítal. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý dokument, který se detailně zabývá ukřižováním z historického, náboženského, technického i lékařského hlediska. Ačkoliv největší část pojednává o ukřižování Ježíše Krista, dokument se zaobírá i vznikem tohoto neobyčejně krutého způsobu popravy (cca 3000 let před Kristem) i jeho používáním potom (nacistické přibíjení Židů na kůli, ukřižovávání v Súdánu v 21. století, dobrovolné "festivalové" ukřižovávání na Filipínách). Vše je navíc hezky technicky zpracováno a hrané pasáže vhodně doplňují vědecký výklad. Skutečně zajímavý dokument! ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument o fenoménu ukřižování, který nám jednoduše, názorně a dopodrobna ukazuje, co se s fyzickou a trochu i psychickou stránkou člověka, je-li přibit (či přivázán) na kříž. Hodně se pracuje s příběhem ukřižování Ježíše Krista. Dokument se ale nejmenuje "Ukřižování Ježíše Krista", proto se o průběhu jeho skonu na kříži pravděpodobně nikdy nedovíme stoprocentní informace. I když, dá se říct, že ukázané a vysvětlené (z vědeckého pohledu) mi stačilo celkem bohatě. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Zásady platí i pro ukřižování.¬         Snímek podává v celku dobře a i dobrým způsobem historii jednoho z druhů popravy, ukřižování. Vyprávění odborníků je prokládáno jejich lékařskými pokusy na živých i umělých tělech a hranými záběry přibližujícími historické době. (Věrnost reálií posuzuji — jako vždy — pouze coby poučený laik.)¬                 Snímek však trpí nešvary špatných dokumentů — umělé natahování neúnavným opakováním těchže záběrů, omílání téhož jinými slovy. Ponechme na tomto místě stranou, proč se tak děje a zda je nutné, aby se tak dělo. Ale je to tak: takové věci jsou štonc pokaziti i jinak velmi dobrý dokument. Místo abych jednu hodinu napjatě sledoval obrazem mi podávané poučení, je po dvě hodiny zkoušena má trpělivost.¬                 Každá věc, každá tvorba má své zásady. A to platí beze zbytku i pro Ukřižování. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Ze široka pojatý vysvětlující dokument. Není nějak zvlášť komplikovaný a je poměrně dobře zpracovaný. 66% ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Snad až příliš detailní znázornění toho, co se děje s nebožákem odsouzeným ke kruté smrti na kříži a co je vlastně bezprostřední příčinou jeho úmrtí. Pro někoho to asi bude celkem dost morbidní podívaná, na druhou stranu jde o opravdu zajímavě zpracované téma. Dozvěděl jsem se tu mnohé o historii, vývoji a o dalších detailech tohoto útrpného způsobu popravy. Vše je důkladně vysvětleno, včetně vědeckých pokusů, rozborů a počítačové grafiky. Jedno vím teď zcela jistě - takový odchod z tohoto světa bych si prožít určitě nechtěl. To raději kulku do hlavy.... Poznámka: dokument je dlouhý 88 minut, nikoliv 120, jak je uvedeno v popisu. ()

Theker 

všechny recenze uživatele

58%... z jednej časti plné faktov či prehliadka štýlov krucifixácie prierezom storočí, no z pohľadu ukrižovania Krista len zmes akýchsi domnienok a úvah. ()

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je ukřižování všeobecně spojováno výhradně s jednou osobností světových dějin, jde o způsob popravy užívaný tisíce let. Nesmírně zajímavé vědecko-lékařské rekonstrukce doplňují stručný vývoj metod ukřižování i kritické zhodnocení Kristovy smrti. ()

Reklama

Reklama