Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amsterdam, léto 1942. Walter Süskind se může považovat za dítě štěstěny – našel totiž práci v Židovské radě, která jemu a jeho rodině nabídla ochranu před deportací do Německa. Jedné noci je Walter svědkem zatčení jiné židovské rodiny. Dvěma dětem, Roosje a Simonovi se podaří utéct, ale jak proboha přežijí v nacisty okupovaném městě? Walter si dá za úkol, že se postará o to, aby zadržení židé byli posláni na práci do Německa. Jenže když zjistí, co skutečně na nebohé židy v Německu čeká, rozhodne se Němce obelstít. Spřátelí se s vysoce postaveným důstojníkem SS, Aus der Füntenem a zároveň spolupracuje s hnutím undergroundu. S dalšími spiklenci vymyslí mazaný způsob, jak zachránit mnoho dětí před jistou smrtí. Mezi nimi jsou i Simon a Roosje. Aus der Fünten začíná mít podezření, že Walter není důvěryhodný manažer, jakým se zdál být a Walterova rodina je v ohrožení. Důstojník SS si však mezitím s Walterem vybudoval pouto a chce věřit tomu, že je to jeho přítel. Jenže pak ho jeho nadřízení přesvědčí, že Süskind je mozkem celé operace a Aus der Fünten exploduje. Hluboce raněn a s pocitem zrady se pomstí jediné osobě, se kterou se v Amsterdamu sblížil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tyhle příběhy jsou vždycky nervydrásající a tady je to znásobené tím, že jde převážně o děti. Jinak je to podle klasického schématu, kdy Židé organizovaně nastupují do transportů s tím, že jedou na nucené práce, aby vzápětí jeden z předáků zjistil, že vlaky míří úplně někam jinam. A začne boj o život i životy. Ale i když jsem něco podobného viděl x krát a ještě asi x krát uvidím, tak mnou ne úplně probádané prostředí okupovaného Nizozemí tomu dalo úplně jiný rozměr. Seděli mi herci a vedle pro mě neznámého a výborného Spitzenbergera podal tradičně kvalitní výkon i Markovics. No a teď konečně něco o Wallenbergovi. 80% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BĚHEM SVÉ ROČNÍ ČINNOSTI V HOLANDSKÉM DIVADLE, POMOHL WALTR SÜSKIND ZACHRÁNIT ZHRUBA TISÍC LIDÍ...“ /// Holanďany válečný témata bavěj (např.). Tentokrát tady máme Židy, deportace, práci pro Němce a hrdinství, který není vidět. A když veškerá odpovědnost leží na jednom člověku... Ta první hoďka je taková… prostě všechno už tady bylo. Naštěstí ta druhá je víc psychologická, páč bojovat za záchranu alespoň několika jedinců národa vodsouzenýho k vyhlazení (NEJSI BŮH! ANI MESIÁŠ!) sebou přináší nejen skutečnej (jako vopravdovskej) příběh, ale hlavně emoce. A i když můžeme polemizovat vo tom, co ještě je hrdinství a co už rouhání proti vyšší moci, jedná se o film plnej osobní statečnosti a touhy odjet do koncentráku společně. Fakt škoda tý první hoďky…, pak by ty 4* byly bez zbytečnejch keců. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) warchild.org. 3.) Se starou řešíme dilema, jestli si nechat to židovský děcko. 4.) Thx za titule ,, mmacoo“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Musím sa vrátiť..., kvôli deťom..." Nespomínam si kedy a či vôbec som videl holandský film, no Suskind je na úrovni, investované peniaze sú na ňom vidieť a nemal by sklamať. Poniektorí majú príbehov o Židoch z 2. svetovej vojny už plné zuby, ale takí si k nemu čaj nedajú a určite sa mu vyhnú. Ako záchrancovia tu už boli John Rabe, Oscar Schindler, N. Winton a teraz je tu Suskind. Každý z nich robil čo bolo v ich silách, každý mal iné podmienky aj iné možnosti, no iba Suskind bol Žid. Holanďamnom sa podarilo natočiť solídnu drámu, ktorej chýba snáď iba nejaká výrazne silná scéna, ale nevadí to. Rozložili si to rovnomerne na celý film. 80%. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Ano, dobre to bolo.. Teda desne vlastne, ake svine vedia byt ludia - a zial to nesuvusi s rasou a dobou, ide o ludsku rasu ako taku. Nejde o Zidov ci Nemcov ci Rusov, zial, inak by to bolo riesitelne. Ide o to, ze clovek si moze vybrat zlo alebo dobro, celkom slobodne a pri plnom vedomi. A tak si vybera, obcas hodne zle zial. 4* ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Holandská dráma o deportovaní Židov. Zase sa našiel jeden, čo sa vzoprel systému. Systém bol ale nemecký, tomu sa len tak nevzopriete. Trošku dlhé, s nudnými pasážami a stratou tempa v druhej polovici. Herecky fajn, kostýmovo a výpravne tiež. Opäť ma to ale emočne absolútne nezasiahlo. Záver sa mi ale páčil. Priamočiary, tvrdý a Herr Záchranca dostal, čo si zaslúžil. Slabšie 3 z 5 ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama