Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amsterdam, léto 1942. Walter Süskind se může považovat za dítě štěstěny – našel totiž práci v Židovské radě, která jemu a jeho rodině nabídla ochranu před deportací do Německa. Jedné noci je Walter svědkem zatčení jiné židovské rodiny. Dvěma dětem, Roosje a Simonovi se podaří utéct, ale jak proboha přežijí v nacisty okupovaném městě? Walter si dá za úkol, že se postará o to, aby zadržení židé byli posláni na práci do Německa. Jenže když zjistí, co skutečně na nebohé židy v Německu čeká, rozhodne se Němce obelstít. Spřátelí se s vysoce postaveným důstojníkem SS, Aus der Füntenem a zároveň spolupracuje s hnutím undergroundu. S dalšími spiklenci vymyslí mazaný způsob, jak zachránit mnoho dětí před jistou smrtí. Mezi nimi jsou i Simon a Roosje. Aus der Fünten začíná mít podezření, že Walter není důvěryhodný manažer, jakým se zdál být a Walterova rodina je v ohrožení. Důstojník SS si však mezitím s Walterem vybudoval pouto a chce věřit tomu, že je to jeho přítel. Jenže pak ho jeho nadřízení přesvědčí, že Süskind je mozkem celé operace a Aus der Fünten exploduje. Hluboce raněn a s pocitem zrady se pomstí jediné osobě, se kterou se v Amsterdamu sblížil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Proč? Co špatného udělali?“ - „Existují.“ - „Mám strach.“ - „Přesně to oni chtějí.“ - „Proč nás tak nenávidí? Kvůli tomu, jací jsme?“ A historie odpověděla…Chránit rodinu a snažit se zabránit větším zvěrstvům?  Za cenu kolaborace s netvory? A může tenhle křehký a nebezpečný pakt opravdu zachránit životy? A nebude to jen cesta do pekel? Walter Süskind má v hlavě celou řadu otázek a pochybností. Přesto riskuje a snaží se zachránit alespoň ty děti. Tato nizozemská obdoba Oskara Schindlera či Nicolase Wintona však brzy pochopí, že takhle riskantní akce si žádá oběti, protože „cifry musí sedět“. A že omotávání si osamělého nacisty (mimochodem výborný castingový tah v podobě obsazení Karla Markovicse) kolem prstu se může rychle zvrtnout, zvlášť, když mu je pomyslná smyčka kolem krku čím dál těsnější…hlavní představitel možná nemá tak silné charisma, aby s ním divák sympatizoval ještě více, přesto mu fandí, a to je klíčové. Konec mnou emocionálně zas až tolik nehnul, film si však (i za ten akcentovaný apel) slabší 4* zaslouží. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Holandská dráma o deportovaní Židov. Zase sa našiel jeden, čo sa vzoprel systému. Systém bol ale nemecký, tomu sa len tak nevzopriete. Trošku dlhé, s nudnými pasážami a stratou tempa v druhej polovici. Herecky fajn, kostýmovo a výpravne tiež. Opäť ma to ale emočne absolútne nezasiahlo. Záver sa mi ale páčil. Priamočiary, tvrdý a Herr Záchranca dostal, čo si zaslúžil. Slabšie 3 z 5 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nizozemsko mě již několikrát přesvědčilo o tom, že v jejich zemi se za druhé světové války také odehrávala obrovská množství silných a emotivních příběhů, které stojí za to odvyprávět. Člověk si pak uvědomí, že za druhé světové války neexistoval jenom Angličan Winton nebo Němec Schindler, ale že se mezi ně může zařadit například i Nizozemec Süskind, který se také podílel na záchraně dětí před osudem války. Film se musí maximálně vnímat, je třeba sledovat každý moment. Plný počet bohužel nemůžu dát, protože jsem se v některých bodech docela ztrácel. Přemýšlel jsem, jestli to byla chyba má historickou neznalostí nebo chyba tvůrců složitějším odvyprávění příběhu a popsání tehdejší doby. Těžko říct, nicméně poselství filmu bylo jasné a to jsem si ujít nenechal. Velkým plusem tohoto filmu je ještě i to, že film nenahlíží na lidi jako na Němce (ti zlí) a zbytek (ti hodní), ale jako na lidi, kteří mají emoce a je na nich znát, že někdy hodně těžká rozhodnutí není jednoduché vyřknout. Každopádně klobouk dolů kanálu Cinemax, který mi umožnil tento film vidět. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Musím sa vrátiť..., kvôli deťom..." Nespomínam si kedy a či vôbec som videl holandský film, no Suskind je na úrovni, investované peniaze sú na ňom vidieť a nemal by sklamať. Poniektorí majú príbehov o Židoch z 2. svetovej vojny už plné zuby, ale takí si k nemu čaj nedajú a určite sa mu vyhnú. Ako záchrancovia tu už boli John Rabe, Oscar Schindler, N. Winton a teraz je tu Suskind. Každý z nich robil čo bolo v ich silách, každý mal iné podmienky aj iné možnosti, no iba Suskind bol Žid. Holanďamnom sa podarilo natočiť solídnu drámu, ktorej chýba snáď iba nejaká výrazne silná scéna, ale nevadí to. Rozložili si to rovnomerne na celý film. 80%. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Ano, dobre to bolo.. Teda desne vlastne, ake svine vedia byt ludia - a zial to nesuvusi s rasou a dobou, ide o ludsku rasu ako taku. Nejde o Zidov ci Nemcov ci Rusov, zial, inak by to bolo riesitelne. Ide o to, ze clovek si moze vybrat zlo alebo dobro, celkom slobodne a pri plnom vedomi. A tak si vybera, obcas hodne zle zial. 4* ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama