Reklama

Reklama

Diago

(festivalový název)

Obsahy(1)

Filmová adaptace knihy macajské spisovatelky Lio Chi Heng vznikla u příležitosti desátého výročí předání portugalské kolonie Macao pod správu Číny. Píše se rok 1999 a televize na Macau neustále informuje o přípravách na nadcházející předání. V atmosféře měnící se společnosti, kdy někteří podstupují kurzy čínštiny a jiní zvažují emigraci, začne protagonista snímku pátrat po vlastní identitě. Víc než kdy dřív nyní pociťuje své portugalsko-macajské kořeny, kvůli nimž se v rodině s nevlastním otcem a sestrou necítil doma. Prostřednictvím pouti titulního hrdiny se otevírá téma hledání osobní i společenské identity na prahu postkoloniální existence, které v době předání představovalo palčivou otázku pro většinu macajských obyvatel. Melancholií prodchnuté vyprávění v dlouhých strohých sekvencích zachycuje pocity vykořeněnosti, ale přináší i naději, která jde neodvratně ruku v ruce s každým hledáním. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (9)

JFL 

všechny recenze uživatele

Diago sice nezapře ambice a je rozhodně pozoruhodné vidět film vytvořený na Macau pojednávající o tamní identitě ve vztahu k předání (vedle toho, že filmů o Macau a tamních kulturních specifikách obecně existuje pouze hrstka, zpravidla se na Macau točily hongkongské produkce, které portugalskou kolonii využívaly jako exotickou lokaci). Jenže povrchní symbolika a prvoplánové významy z něho dělají toporné dílo okatě se podřizující standardům festivalové kinematografie. Hlavní problém snímku však spočívá v tom, že vznikl nyní. Knižní předloha vyšla v době, kdy předání bylo aktuální, a výstižně popisovala dobové nálady a otázky charakteristické pro danou dobu. Sebezahleděně nostalgický film oficiálně vytvořený k desátému výročí předání představuje paradox oficiálního uznání určitého společenského problému v době, kdy už není aktuální. - Podrobněji viz recenzi na Rejže.cz. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce (Ao Ge / DIAGO / Diago) - 7. 7. 2010 - kino Thermal - Velký sál - Karlovy Vary - 20% ()

markuc odpad!

všechny recenze uživatele

Fil byl totalni nuda a v podstate o nicem, nic dramaticky duleziteho se v nem nedelo. Velky sal nebyl pri projekci zdaleka plny, delegace k filmu vzala tuto svetovou premieru znacne dulezite, ani to vsak nebranilo vetsine prihlizejicich usnout. ()

Thomm odpad!

všechny recenze uživatele

Nejhorší film na 45. MFF KV. Dalo by se říci, že to je opravdu sračka, ale ještě silněji se to dá vyjádřit tak, že je to jediný film, o kterém se dá říct, že je horší než vzduch v Espace Dorleans. ()

Reklama

Reklama