Reklama

Reklama

Jsou věci, které nevíš

(festivalový název)
  • Írán Chiz-haie hast keh nemidani (více)

Obsahy(1)

Noční taxikář Ali jezdí „špinavými ulicemi“ Teheránu a v rámci své práce se střetává s nejrůznějšími lidmi. V souladu s povahou zamlklého, sklíčeného muže mezi nimi začnou hrát důležitou roli majitel poslední tradiční kavárny ve městě Denis a krásná Leila. S tajnůstkářskou mladou ženou se Ali sbližuje na základě podobnosti povah a hluboké vnitřní samoty. Zatímco tráví čas očekáváním zemětřesení, je pravda o jeho lásce jedinou apokalyptickou situací, která otřese jeho záměrně omezeným světem. Za banálními rozhovory, plnými nedořečených vět, tušíme v minulosti hrdinů hlubší traumata, jež je vychýlila z jejich původních životních cest… S odkazem na Scorseseho Taxikáře (1976) nabízí debutující režisér Fardin Saheb Zamani melancholické, znepokojivé drama, vyprávějící o odcizenosti a různých rolích, které lidé sobě i druhým přidělují. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Íránský odkaz na Taxikáře Martina Scorseseho, který jsem naprosto nepochopila. Zahalené ženy se mi navzájem pletly, chyběla mi nějaká výraznější dějová linie, a i když jsem příběh napjatě sledovala od počátku do konce, náznak nějakého dějového zvratu jsem hledala marně. Velké množství lidí během promítání odešlo, velké množství po jeho skončení prohlásilo: "To bylo hrozný," a dalo mu v hodnocení nejhorší známku. Tak úplně se jim nedivím, ačkoliv mám pocit, že už jsem ve Varech viděla filmy, které byly mnohem horší. [Viděno na MFF Karlovy Vary 2010.] ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce (Chiz-haie hast keh nemidani / THERE ARE THINGS YOU DONT´T KNOW / Jsou věci, které nevíš) ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější věc, co jsem ve Varech Léta Páně 2010 viděl. Po shlédnutí mi v mysli zůstala akorát tahle otázka: snímání bytu hlavní postavy je reminiscencí na Tarkovského nebo jsem si to jen vsugeroval? Ovšem zlatej AAT, ta jeho "nuda" má vždycky aspon atmosféru, to se tu žel říct nedalo. Jedinej film soutěžní sekce, co jsem nakonec viděl a docela haluz. ( 45. KVIFF ) ()

Agoran 

všechny recenze uživatele

35% Trefný název filmu. Přiznám se, že jsem na chvíli uprostřed filmu na chvíli usnul, takže mi unikl přechod od pomalých záběrů k romantickým pomalým záběrům. Film byl i celkem dobře natočen, ale s Taxi Driverem má společný snad jen ten taxík. 45. KVIFF ()

markuc odpad!

všechny recenze uživatele

Devadesat minut je dost dlouha doba, normalnimu filmu by to stacilo na zapletku, rozuzleni i dramatickou smycku. Tady se bud neodehravalo nic z toho, nebo jsem to nejak nepochytil. Kazdopadne zde nebylo skoro nic z toho, co nasliboval program. ()

jeykey 

všechny recenze uživatele

Bylo to podivné. Žádná postava mě v podstatě nezaujala a rozeznávání žen byl trochu oříšek, navíc celý děj se vlekl neuvěřitelně pomalu. Párkrát jsem v tom objevil malé zajímavé momenty které se však naprosto ztratili v nudném natahovaném celku. MFF KV 2010 ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou proti proudu.. :-) Znaje zdejší hodnocení, šel jsem na film s nemalými obavami a vyhlédl si místečko na kraji řady, abych mohl snadno prchnout. Byl jsem ale překvapen, jak mě snímek dokázal svou atmosférou a poselstvím vtáhnout. Zvláštní, jak nás některé filmy nechají chladnými, ač se nad nimi jiní rozplývají, a jiné, zatracované, v nás jsou schopny rozeznít i nejniternější emocionální strunu. Zvláštní; a na filmu také to nejkrásnější. Jasně - bylo to dost rozvleklý a všechno, ale mě to prostě chytlo u srdce :-). ()

spelunka 

všechny recenze uživatele

chapu, ze v iranu se o urcitych vecech nemuze tocit. tenhle film mozna bude pro mistni vrcholem romantiky, pro cloveka zapadniho typu myho razeni je to bezbreha bezpointni nuda s nekolika hezkejma zaberama kamerou. ()

Reklama

Reklama