Reklama

Reklama

Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace

  • USA Catenaccio a la Drnovice or Journey to the Beginning of the Time of Economic Transformation
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostřed dvoutisícové vesničky Drnovice nedaleko jihomoravského Vyškova stojí fotbalový stadion pro osm tisíc diváků. Je to pyramida zaniklé fotbalové civilizace, jíž kdysi vládla slavná jména Karla Brücknera či Radka Druláka. Vzestup a pád drnovického fotbalového klubu je typický pro český fotbal, politiku a podnikání 90. let – jsou za ním nejen krásné góly, ale taky tajemní sponzoři, korupce či doping. Pojďme se společně vydat do dob, kdy topné oleje od benzínu ještě nerozeznali ani nejvyšší ministerští úředníci a kdy čeští fotbalisté hráli o evropský titul. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dokument o českém fenoménu, který by si zasloužil komplexnější zhodnocení. Zde je duch doby představen na Drnovicích. Ekonomická, sociologická a politická specifika 90. let jsou dobře vysvětlena. Některé postřehy jsou výtečné. Celkový dojem srážejí "vtipní" dinosauři, i když chápu, proč tam jsou. 65%. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Drnovické catenaccio bylo pro mne nejslabší právě v tom, co jsem očekával jako sílu, a to je humor, který byl roubován násilně a často hluše. Film však selhává i v mnoha dalších ohledech. K tématu, které na jednu stranu bere poměrně dopodrobna a na druhou kolem něj krouží z takového nadhledu, že jej není pomalu ani vidět, se nedozvíme mnoho. To co se dozvíme, je buď obecné a nebo by to naopak potřebovalo obecný základ. Nahrané scény jsou trapné, vystupující komentátoři toporní, působí jak kdyby jim bylo řečeno, pane Petříčku, vy budete dělat sportovního komentátora, já vim, to vy nejste, ale zkusíme to, třeba z toho něco vyleze, a nápad z dinoparkem jsem taky nějak nevstřebal. Přesto jsem film viděl rád. Tak a co teď... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Výsledek rozhodně nenadchne. Lítání s baterkou v útrobí stadionu a využívání vyškovského dinoparku mi nepřijde jako nějaký super nápad v satiricky laděném dokumentu, který se zabývá našimi novodobými dějinami a úspěchem, který zřejmě nebyl čistý. Je to jen poměrně banální vata, která se opakuje, nic divácky zajímavého či přitažlivého nepřináší a vlastně ani moc nefunguje. Samotné téma je nosné, silné, ale výsledek má jednoduše spornou výpovědní hodnotu. Catenaccio prostě působí jako standardní díl Reportérů ČT, což minimálně zamrzí, protože jsem některé tvůrce poznal osobně. ()

D3VIL 

všechny recenze uživatele

Dokument Radima Procházky diváka poutavě provází cestou vzestupu a pádu fotbalového klubu z malé vesničky. Na příkladu Drnovic jednotliví ekonomové a filozofové objasňují mechanismus podvodného podnikání v 90. letech a seznamují neznalé s postavou Jana Gottwalda a dalších, kteří se v businessu tehdejší doby zkrátka uměli pohybovat. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Češi vynalezli a vyvezli mnoho věcí, jedním z nejnovějších českých vynálezů je "tunelování". Tento dokument nic nového nepřináší, nicméně mi znovu připomněl, jací jsou mezi námi lidé. Je mi špatně. Ve filmu zazní věta: "Když jde o miliardy, začne se střílet." Bohužel, mnozí z těch, kteří si to zasloužili, se mají na rozdíl od pracujících velmi dobře. Ať již u nás třeba v Příbrami, nebo na Seychelách, či jinde. Jejich podnikání zaplatí hádejte kdo? Pan Kalousek vám to vysvětlí a rozešle určitě zas nějaké předvolební složenky, abychom viděli, jak se u nás vydělává. V knize návštěv Drnovického zázračného klubu se skví také na památku podpis prof. ing. Václava Klause...dokáži si představit, že ten by se ve schématu, mnohokrát ve filmu rozebíraném dobře vyznal. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Catenaccio je označení fotbalového herního stylu, založeného na zajištěné obraně a rychlých protiútocích. (sator)

Reklama

Reklama