Reklama

Reklama

Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace

  • USA Catenaccio a la Drnovice or Journey to the Beginning of the Time of Economic Transformation
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostřed dvoutisícové vesničky Drnovice nedaleko jihomoravského Vyškova stojí fotbalový stadion pro osm tisíc diváků. Je to pyramida zaniklé fotbalové civilizace, jíž kdysi vládla slavná jména Karla Brücknera či Radka Druláka. Vzestup a pád drnovického fotbalového klubu je typický pro český fotbal, politiku a podnikání 90. let – jsou za ním nejen krásné góly, ale taky tajemní sponzoři, korupce či doping. Pojďme se společně vydat do dob, kdy topné oleje od benzínu ještě nerozeznali ani nejvyšší ministerští úředníci a kdy čeští fotbalisté hráli o evropský titul. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

castor 

všechny recenze uživatele

Výsledek rozhodně nenadchne. Lítání s baterkou v útrobí stadionu a využívání vyškovského dinoparku mi nepřijde jako nějaký super nápad v satiricky laděném dokumentu, který se zabývá našimi novodobými dějinami a úspěchem, který zřejmě nebyl čistý. Je to jen poměrně banální vata, která se opakuje, nic divácky zajímavého či přitažlivého nepřináší a vlastně ani moc nefunguje. Samotné téma je nosné, silné, ale výsledek má jednoduše spornou výpovědní hodnotu. Catenaccio prostě působí jako standardní díl Reportérů ČT, což minimálně zamrzí, protože jsem některé tvůrce poznal osobně. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Televizní ukázky mne lehce vyděsily, anžto z nich byl silně cítit Vachek, ale výsledek mile překvapil, třebaže nenadchnul - zábavný dokument o tématech, která mě nebaví (sport, politika, ekonomika). Trochu paradoxně mj. díky komentářům filozofů a ekonomů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Kolik znáte podnikatelů, jejichž prosperující firmu nastartovala kupónová privatizace???.... Co tvůrci hledali? Co se chystali objevit? Slavnou éru drnovického fotbalu, tedy příběh, kterak český Honza uskutečnil zázrak !? (Navzdory Pražákům!!!) Spíš pozadí onoho zázraku a že to avizované - ,,i z malých poměrů se díky nadšení dá dokázat hodně“, má reálnější základ v černém TUNELU! Obsah je vcelku zajímavej, protože sleduju fotbal, pamatuju tu dobu a znám ony kauzy. Ale o fotbal tu jde až v druhé řadě! Nešťastná se mi zdá forma vyprávění, protože není moc přitažlivá ani vtipná a já nechápu (na rozdíl od principu funkčnosti ekonomiky za socialismu), jak mohl jít tento dokument do kin a upřímně lituji ty, kteří tam na něj šli. Za stejný prachy by se totiž mohli nudit na kdejakým fotbalovým stadionu! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Potřebuji vysvětlit pojem ,,EKONOMICKÝ TUNEL“. 2.) Jsem z Vyškovska a stále fandím!! 3.) Zjistím, kde vznikl základ pro současnou ekonomickou krizi. 4.) Alespoň jednou jsem slyšel slova: SETUZA, RADEK DRULÁK, KARAMELKY, LTO, CHEMAPOL, JAN GOTTVALD. PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Kdybych byla lokální patriot, tak mám možná náběh na infarkt z toho, jak se tady na mou rodnou vesničku a zdejšího rodáka Gottvalda plive. Takhle jen lituju toho, že Procházka nezazvonil i u mě doma, že bych mu ukázala svou sbírku podpisů a plakátů zdejších kdysi "velkých" fotbalistů, kterými jsem si v pubertě regulérně tapetovala pokoj :-D Každopádně bych hlasovala pro nějakou projekci pro místní taťuldy a stréčky, kteří jsou z pana Gottvalda stále uchcaní a kteří jsou mu schopni v hospodě zaplatit i to pivo, protože on na něj prý nemá.. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání aneb když nevím jak natočit trefnou satiru, tak lítám ve sklepě s baterkou a honím dinosaury. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Spousta zajímavých informací vyplněná hrátkami v dino parku. Obraz vypadal jak z minimálně čtvrtstoletí starých záznamů, přičemž v pár případech z nejasných důvodů byl nahrazen čistým a širokoúhlým materiálem. Nebýt těchto pochybných hrátek, mohlo se na to dát koukat celou dobu a klidně bych dal i o hvězdičku víc. ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž (Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace / CATENACCIO A LA DRNOVICE OR JOURNEY TO THE BEGINNING OF THE TIME OF ECONOMIC TRANSFORMATION / Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace) ()

lena60 odpad!

všechny recenze uživatele

Komentář uživatele JohnTheOne je přesný a výstižný. Mě může těšit jedině fakt, že jsem nevyhodila do luftu peníze za lístek do kina. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Škoda tej amatérskej formy, pretože námet je "vďačný". Výpovedná hodnota je devalvovaná vstupmi samotného tvorcu, kvázi vtipných dinosaurých scén, ako aj rozpačité výstupy ekonómov, filozofov a sociológov (ak to skutočne boli ľudia za ktorých sa vydávali:). Nevyužitý a udupaný potenciál... ()

fremy 

všechny recenze uživatele

Odkrývání finančních podvodu na pozadí fotbalu. Český dokument, který pro mě měl vypovídající hodnotu, ale ztrácel na stylu natáčení. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Neinovativní a negeniální dokument. Největší přitažlivost spočívá v tématu a účinkujících filozofech (to přitáhlo mě). Přestože jsem se dozvěděl několik zajímavých věcí, tak spokojený rozhodně nejsem. Podivný voice-over vypravěče hlubokého a dramatického hlasu má zřejmě být stmelovacím prvkem, narativním pohonem a emočním vtahem do filmu... Přehnanost a nepatřičnost podobného prvku diváka ovšem jen od samotného filmu vzdálí.. No a takhle je to asi se vším. Dinopark jako metafora je tak mockrát nadužívaný, explicitně zdůrazňovaný a připomínaný, že kouzlo odezní... Rozhovor střídá rozhovor, názory filozofů a ekonomů jsou mnohdy velmi zajímavé (ale nakonec stejně pominou dřív než vůbec začnou) a my si uvědomujeme, jak jsou všichni zkorumpovaní, nebo alespoň v 90. letech byli... Musím ocenit práci s kamerou, která mě místy mile překvapila. Líbí se mi i některé další dílčí nápady, ale celek ponechá za sebou rozpačitého člověka, který by se rád dozvěděl víc, ale zároveň je vděčný, že už ten místy nudný dokument končí.. To by se zřejmě u Vachka nestalo ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Češi vynalezli a vyvezli mnoho věcí, jedním z nejnovějších českých vynálezů je "tunelování". Tento dokument nic nového nepřináší, nicméně mi znovu připomněl, jací jsou mezi námi lidé. Je mi špatně. Ve filmu zazní věta: "Když jde o miliardy, začne se střílet." Bohužel, mnozí z těch, kteří si to zasloužili, se mají na rozdíl od pracujících velmi dobře. Ať již u nás třeba v Příbrami, nebo na Seychelách, či jinde. Jejich podnikání zaplatí hádejte kdo? Pan Kalousek vám to vysvětlí a rozešle určitě zas nějaké předvolební složenky, abychom viděli, jak se u nás vydělává. V knize návštěv Drnovického zázračného klubu se skví také na památku podpis prof. ing. Václava Klause...dokáži si představit, že ten by se ve schématu, mnohokrát ve filmu rozebíraném dobře vyznal. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Drnovické catenaccio bylo pro mne nejslabší právě v tom, co jsem očekával jako sílu, a to je humor, který byl roubován násilně a často hluše. Film však selhává i v mnoha dalších ohledech. K tématu, které na jednu stranu bere poměrně dopodrobna a na druhou kolem něj krouží z takového nadhledu, že jej není pomalu ani vidět, se nedozvíme mnoho. To co se dozvíme, je buď obecné a nebo by to naopak potřebovalo obecný základ. Nahrané scény jsou trapné, vystupující komentátoři toporní, působí jak kdyby jim bylo řečeno, pane Petříčku, vy budete dělat sportovního komentátora, já vim, to vy nejste, ale zkusíme to, třeba z toho něco vyleze, a nápad z dinoparkem jsem taky nějak nevstřebal. Přesto jsem film viděl rád. Tak a co teď... ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Není to úplně dokonalé jako plnohodnotně vnímaný film - v podstatě je to hodinová reportáž jako vystřižená z Reportérů ČT, jenom záměrně natočená na 16mm a plná kameramanských výletů do sklepení, půd nebo nevětraných chodeb drnovického "svatostánku", takže to celé trochu připomíná např. cimrmanovského Posla z Liptákova. A to je právě kouzelné. Komentáře Miroslava Petříčka, Václava Bělohradského nebo Petra Fischera (dříve komentátor a šéf kulturní rubriky Hospodáře, dnes šéf kultury na ČT a vystudovaný filozof), detailní výklad tunelářských mechanismů... Neúprosný film o našich novodobých dějinách, který si vybírá jednu zdánlivou drobnost, aby na ní ukázal, jak se u nás vydělávají peníze. K dokonalosti mu chybí snad jen fakt, že některé věci dělá bezpečně "z povzdálí" několika let a se stejnou vervou se nepouští do věcí ukrutně aktuálních. Nicméně, jak ve filmu i zazní, když jde o miliardy, tak se začíná střílet - možná tak zaplaťpánbůh, protože se můžeme těšit na další Procházkovy filmy! (konečně už jeden z jeho starších snímků Papírový atentát ukázal režisérovu reportérskou duši a ochotu točit jinak netočené) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Téma slibuje pohled do divoké historie kapitalismu 90. let a ještě divočejších dějin Petry Drnovice, ale nedodává ani jedno. Informací o fotbale je málo, o ekonomické transformaci je řečeno jenom to nejzákladnější. Škoda nevyužitého potenciálu, příběh této fotbalové dědiny mohl posloužit jako základ skvělého dokumentu, ale dopadl jako nudná jednohubka ze které čiší amatérismus a nedostatek invence. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dokument o českém fenoménu, který by si zasloužil komplexnější zhodnocení. Zde je duch doby představen na Drnovicích. Ekonomická, sociologická a politická specifika 90. let jsou dobře vysvětlena. Některé postřehy jsou výtečné. Celkový dojem srážejí "vtipní" dinosauři, i když chápu, proč tam jsou. 65%. ()

Reklama

Reklama