Reklama

Reklama

Panáci

(festivalový název)
  • Ázerbájdžán Kuklalar (více)

Obsahy(1)

Sovětský svaz, Ázerbájdžán, hlavní město Baku, rok 1989. Rozpad impéria se blíží. Skupina mladíků pracuje v parku u mořského břehu v převlecích za Mickey Mouse a další postavičky, s nimiž se kolemjdoucí děti nechávají fotografovat. Chlapci nosí masku nejen v práci, ale svým způsobem i doma a ve společnosti. Není divu, že se s přicházející dospělostí snaží všech masek zbavit a najít svou vlastní tvář. Ve víru dějinných událostí, které nemilosrdně zasahují i do jejich malých soukromých životů, to ale není jednoduché. Vše prožívají poprvé a jaksi příliš rychle. Lásku, přátelství i zradu. Zradu na sobě i na svém národu. Ázerbájdžánský filmař Rasulzade natočil nostalgické vyprávění o dospívání své vlastní generace. Přes probleskující humor je snímek svědectvím o smutném osudu obyčejných ázerbájdžánských lidí, jejichž země prošla na přelomu 80. a 90. let dramatickými dějinnými událostmi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Kuklalar / THE DOLLS / Panáci) ()

W i K i 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2010 výborný film z předrevolučního azerbajdžánského Baku, který překvapí svělým vylíčením tehdejších poměrů pod sovětskou nadvládou, s výbornou hudbou, citlivou režií a dojemným koncem. P.S. z důvodu finacování filmu vládními penězi jsou některé (hlavně závěrečné) scény vystřiženy a rozhodně stojí zato si je pustit na youtube. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Na mě moc schematické a prvoplánové, postavy připomínající spíše jen skicy. Možná výsledná podoba byla ovlivněna tím, že režisér musel svůj film na nátlak úřadů upravit, ale já hodnotím to, co jsem viděl. ()

Reklama

Reklama