Reklama

Reklama

Rozjeď to, stoupej a křič

(festivalový název)
  • USA Ride, Rise, Roar

Obsahy(1)

Je radost točit celovečerní dokument o někom tak energickém, činorodém a překypujícím fantazií, jako je David Byrne. Když režisér Jonathan Demme živě zachytil jeho bývalou skupinu Talking Heads (Stop Making Sense, 1984), vytvořil snímek, který dodnes vítězí v anketách o nejlepší koncertní film všech dob. Nyní vznikl dokument, kombinující strhující hudební vystoupení s Byrneovými intimnějšími promluvami o tvorbě. Film byl natáčen během turné v letech 2008 a 2009, kdy Byrne prezentoval písně vzešlé ze spolupráce s Brianem Enem. Vidíme zákulisí, konkurzy, zkoušky a Byrneovy rozhovory s klíčovými spolupracovníky. Odhaluje se tak tvůrčí proces, který vede k Byrneovu typickému energickému propojení inteligentní pop-music s moderním tancem. Premiéru filmu, který rekapituluje členitou kariéru a svědčí o dnešním Byrneově tvůrčím zápalu, s úspěchem uvedl americký festival SXSW 2010. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - 2010: A MUSICAL ODYSSEY - 2010: Hudební odysea (Ride, Rise, Roar / RIDE, RISE, ROAR / Rozjeď to, stoupej a křič) ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Je to pojaté jako 50% záznam z koncertu, 50% kydy všech těch veledůležitých lidí v zákulisí, aby si také užili svých 5 minut slávy. Co ale oceňuji, že hudba není rozstříhaná a usekaná na úkor těchto keců. Hudba je tu totiž opravdu krapet důležitější. Je prostě geniální. ()

Kalim 

všechny recenze uživatele

David Byrne je druhem renesančního umělce - dvakrát jsem měl tu čest jej vidět živě, z toho jednou i na turné, jehož se týká tento dokument. Stačily zhruba dvě písně a divadelní sál kde se pouze sedělo stál na nohou a koncert gradoval a gradoval... Jednoduchý trik s třemi tanečníky hrajícími jakési taneční "epizody" a pohybově pumpují každou skladbu je opravdu funkční. Cit pro pódiovou prezentaci Byrneovi opravdu neschází - ať už si vezmeme postupně jeho pódiové show po rozpadu Talking Heads (jež byli sami o sobě vizionáři), vždy to byl velmi jednoduchý a velmi funkční nápad - jihoamerický, takřka karnevalový bigband (k albu Rei Momo a Uh-Oh), strohé kvarteto kapely s xylofonem (David Byrne 94), chlupaté převleky, pruhovaná a jiná kvádra, elastické převleky s anatomií těla (Feelings), montérky NASA :-) (Look Into The Eyeball), no a teď celá kapela i s tanečníky v sametově bílé (Everything That Happens Will Happen Today), a to jsem na něco určitě zapoměl... Ride, Rise, Roar nám rozkrývá i pozadí a vlastní proces tvorby tohoto projektu a hraje moc dobře i z tohoto záznamu-sestřihu. Už teď se těším, s čím tento pán přijde příště. Davida B. není nikdy dost! Howgh! ()

Reklama

Reklama