Reklama

Reklama

Čtyřikrát

  • Itálie Le quattro volte (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Podobně jako jeho mezinárodně úspěšný filmový debut Dar (Il dono, 2003), který byl ověnčený řadou festivalových cen, i jeho druhý snímek se nachází na pomezí hraného a dokumentárního filmu a příběh je opět zasazen do odlehlých, téměř vylidněných částí jižní Itálie. Nejprve nenápadně sledujeme každodenní život starého pastýře koz, který žije v odlehlé středověké vesnici v horách italské Kalábrie. Lék proti dávivému kašli si vyrábí z vody a prachu, který sbírá z podlahy místního kostela. Poté režisér obrací naši pozornost na čerstvě narozené kůzle a na to, jak se slabé zvíře snaží postavit na vlastní nohy a vybojovat si místo v početném stádu. A nakonec sledujeme mohutnou jedli, kterou lesníci pokácí, aby ji zpracovali na dřevěné uhlí. (Film Europe)

(více)

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počítejte s dost zvláštním, ale obrazově úchvatným filmem, který je třeba ze začátku překousnout. Nicméně jakmile se dokopete ke druhému příběhu o kozičce, tak se roztečete blahem a bude Vám hej. V tu ránu veškeré pomalé střihy a záběry do dáli budete vnímat s takovou lehkostí, že kácení památné jedle (poslední příběh) budete sledovat s absolutní pokorou a budete si představovat, jaké to asi je v Kalábrii žít. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Po " filmových zverinách " zhliadnutých v poslednej dobe, som absolvovala " kozí relax ". Napriek pár zbytočných vsuviek, som spokojná. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Velmi extrémní záležitost, kde nikdo nepromluví, pár kůzlat mečí, jsou nádherné záběry Kalábrijských hor a celé je to tak trochu o ničem... Tomuhle se říká nuda k pos*ání... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Homo sapiens, fauna, flora a nakonec základní stavební kámen všeho živého - uhlík. Zcela přírodní recyklační program v prostředí totálně zapadlé italské vesničky. Všední život i obraz místních tradic a zvyklostí, vše pod nádherně nasnímanými scenériemi tohoto kraje. Filmu by bez diskuze slušel i žánr komedie, vedle silné empatie lze cítit i přirozený, lidský humor. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá filmová esej, poetický film á la thés o kolobehu života a krásnej poézii vecí, ľudí, zvierat a prírody (ktorá je obzvlásť v tejto časti talianska naozaj podmanivá); rustikálny festivalový zážitok; ()

hanakonochi 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých filmov ticha, ktoré navonok nepovedia nič, zato vnímavému divákovi povedia viac ako tristošesťdesiatpäť rozhovorov s uniformným človekom súčasnosti. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Do puntíku splněná pejorativní definice "festivalový film", na druhou stranu poučná zkušenost pro diváky, na které filmy se na KVFF pouze dostanou, nemají-li kartičku se jménem kdejakého obskurního filmového blogu a nechce se jim stát třičtvrtěkilometrová fronta na novýho Kim-Ki-Duka. Významově jasné, formálně to střídmější být nemůže, kozy moc nečuměj do kamery a jen jednou prolomí čtvrtou stěnu. Mravenci taky lezou správným směrem a vítr fouká akurátní intenzitou. Vidět to znova, sežeru si ruku, nicméně uznávám, že to na světě má své místo a jsem rád, že jsem na to popatřil. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Ze života koz... Originální přístup k filmování, na pomezí dokumentu a pozorovatelského realismu... Většina přítomných koz by si zasloužila nějakou hereckou cenu! ()

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to své místo na světě má. Podivný, meditativní film, na který musí mít divák náladu. Chvíli mi to trvalo, než jsem se do té specifické atmosféry ponořil, ale s příchodem prostřední části, tzv. kozí odysei, už jsem nechával myšlenky volně plynout na vlnách nádherných obrazů přírody a kalábrijské arichitektury. Znova bych to asi nedal, ale jako jednorázová zkušenost zajímavé a povznášející. Mlhavé vzpomínky na některé záběry mi zůstanou v hlavě ještě dlouho. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tohle neni lehký okomentovat - člověk bud přistoupí na ladění filmu a je z toho velmi zajímavá sonda do života italského venkova a vlastně i do minulosti, kterou neruší zbytečná slova. Nebo ne a pak nemá smysl se trápit :-). Já bych to viděl někde v průměru ( až díky komentáři sumperacka jsem zjistil, co je pointou ), ale za geniální sekvenci na křižovatce, prostě musim dát 4/5. ( 45. KVIFF ) ()

Martin741 odpad!

všechny recenze uživatele

Vystudovany filmovy teoretik -elitar : Prave som bol intelektualne konkverovany ultimativnou, dekadentne hypnotickou kompoziciou profundalne metaforickej gastroenteralnej kvintesencie. Moja Exaltacia graduje k infinite a erektilne laska moju exkluzivnu percepciu estetiky ezotericna. Ja : No fuj, to bolo ale velke smardlave hovno! S absolutne kludnym svedomim prehlasim, ze to bola kravina. 0 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Film z podobného ranku, jako třeba Hukkle. A škoda, že nemá vypointovanější konec, jinak bych možná i ty slabé 4* dal. Navenek to totiž působí jako lyrický film o životě lidí, zvířat a rostlin bez děje, jenže on v tom děj je, když nad tím člověk přemýšlí. Celé je to takové zvláštní "poetické fantasy" o divné verzi reinkarnace, ve které SPOILER starý muž, co se nejspíš celý život (nebo minimálně ve stáří) staral o kozy, zemře a díky tomu, kde žil, se znovuzrodí jako kůzle. To se ale jednoho dne blbou náhodou zatoulá, nenajde své stádo a pod jednou vysokou jedlí zemře (což nevidíme přímo, samozřejmě). A pak se stane tou jedlí, která je pokácena a využita tak, jak asi všichni tušíme. Akorát škoda, že to skončilo jen u toho, že někomu z té vesnice přivezou pytel plný dřeva právě z té jedle, protože jsem tak nějak podvědomě očekával, že v tom domě, ke kterému přivezou ten pytel, bude rodina s novorozencem, čímž by celý tenhle proces zvláštního typu reinkarnace (založené asi na přesvědčení autora o silném propojení mezi člověkem, zvířaty a rostlinami?) dospěl k nějakému svému cyklu a uzavření jedné etapy KONEC SPOILERU. Jak už jsem psal, fakt jen škoda, že to není dotažené, protože kameru to má přímo úžasnou, moc se mi líbí, že to CELÉ vypráví obrazem, dialogy zde absolutně chybí a divák tak musí dávat pozor, co se děje a místy to má i slušnou atmosféru (na rozdíl od ostatních se mi ale nejvíc líbilo první "dějství" - to s člověkem, ty ostatní mi přišly zbytečně vleklé), ale na víc jak silné 3* to bohužel nevidím. I tak si ten film ale nechám, rozhodně mě to zaujalo. A kdoví, třeba někdy v budoucnu hodnocení zvednu, až se mi to rozleží v hlavě... Silné 3* ()

Venkovan 

všechny recenze uživatele

Vytvořit nebo zachytit pouze obrazy beze slov a jen jimi vyprávět filmový příběh. To už tu párkrát bylo, ale proč ne znovu a proč ne takto. Film, co působí jako životodárný zádumčivý lék na povrchní zaneprázdněnost, neurotismus, přesycenost a absurdní kolotoč moderní doby a její vykořeněnost. Nebo jako její protiklad. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce jde jistě o pozoruhodné dílo, na jehož obsah a především pomalejší tempo musíte být správně naladěni. Dovedu si představit, že někoho film Čtyřikrát skutečně nadchne, ale mě to nějak minulo, i když třeba příběh zatoulané kozičky mnou docela citelně pohnul. Ovšem za nahlédnutí do koloběhu života zapadlé vesnice kdesi v horách italské Kalábrie patří tomuto nezvyklému počinu určitě čestné místo v evropské kinematografii. (70%) ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

ve filmu se toho zas tolik neděje přesně asi tak vypadá stereotyp života vysoko v horách stranou od civilizace.V první půlce stařec který dožívá svůj život a jeho pes a v druhé půlce osud čerstvě narozeného kůzlete.Dlouhé záběry bez dialogů které by něco vysvětlily třeba scéna se ztraceným kůzletem a stromem.Symbióza člověka a přírody.Život a smrt.Vynikající režisérská práce a kamery.Rozmístění kamer na stativu sebrané záběry seskládat do celku.Podle mě se filmaři pohybovali na place minimálně. ()

Související novinky

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Reklama

Reklama