Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Buenos Aires. Zlodejíček Johnny Farrell (Glenn Ford) sa osudnou náhodou zoznámi s Ballinom Mundsonom (George MacReady), prevádzkovateľom ilegálneho kasína a začína preňho pracovať. Jedného dňa si Ballin privedie novomanželku, speváčku Gildu (Rita Hayworth) a Johnnyho požiada, aby na ňu dohliadal. V Gilde Johnny spoznáva svoju bývalú milenku. Veci sa skomplikujú viac, než by ktokoľvek z nich očakával... (MIMIC)

(více)

Recenze (122)

Faye 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem (oproti mužům) stihla sledovat i film a nejen Ritu :- ), tak musím konstatovat, že kromě ní tam byla i poměrně komplikovaná detektivní zápletka, v příběhu jinak plném lásky, nenávisti, žárlivosti a vzájemných vyřizování si účtů. Hazardní hráč Johnny Farrell se v jedné uličce seznámí s Ballinem Mundsonem, podruhé se setkávají už v jeho nelegálním kasinu a Johnny pro něj začíná pracovat. „Umožnil mi vyšvihnout se až nahoru.“ Vše k oboustranné spokojenosti „stará se o všechno, co mi patří“, ale jen dokud Farrella neseznámí s Gildou, se kterou se právě oženil. Gilda je nejenom krásná, ale i vyzývavá a sebevědomá žena, také bez minulosti. Osudová žena, která svým chováním narušuje přátelství obou mužů, má nad nimi moc. „Pohlcuje vás tak, že nedokážete reálně uvazovat.“ No a dál už s vámi pánové musím souhlasit. Rita Hayworth byla opravdu úžasná a její vystoupení končící větou „Na zipy jsem dost levá, ale kdyby mi někdo pomohl ...“ to nemělo chybu. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Uz len samotny sposob, akym postava Rity vstupila do deja tohto filmu si zasluzi absolutorium... . Rita, Rita v ziare tvojich oci a v jemnych zahyboch tvojich dlhych vlasov je zosobnene vsetko, co v muzoch prebudza tuzbu porusovat vsetky pravidla a prekracovat aj tie najprisnejsie tabu... . ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bavilo mne to napětí mezi ústřední trojicí. Skvostná Rita Hayworth flirtující s úlisnými argentinci, což brnká na nervy jejímu expříteli, sympaťáku Glennu Fordovi, který se momentálně nachází v roli poskoka pro manžela Gildy, nebezpečného George Macreadyho. Jako vztahový film je to perfektní. Bohužel naivní zápletka s kartelem mě nebavila a přijde mi, že je tam tak nějak navíc. Ještě mě zaujal poskok, co furt hlavního hrdinu stíral, že je buran. Každopádně nejvíc mi utkvěla scéna, kdy Rita Hayworth zpívá Put the Blame on Mame a hraje při tom na kytaru. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poněkud děravý děj s kartelem a patenty, matoucí vztahy tří hlavních postav, vtipně teatrální konverzace a taky výhrada k obsazení Forda do role playboye fackovače (nemá na to vzhled ani charisma). Tedy lehce zklamaný. Ale prostředí a atmosféra zabírá, Hayworth krade ten film pro sebe - kouzelná a ikonická po zásluze, viz. proč je skoro v každý noirový top… ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Noir bez viditelných chyb. Gilda je okouzlující žena, která je nešťastná z mužů kolem sebe a muži jsou nešťastní z ní. Stejně tak si omotá kolem prstu i diváka. A když začne tančit, zpívat "Put the Blame on Mame" a svlékat se ... uff .... Pokud neznáte hvězdnou krásku jménem Rita Hayworth, pak tento film je jistě tou nejlepší zkušeností. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žena a hra, to nejde dohromady." No to určitě nejde, ale já jsem byl zpočátku přesvědčen, že půjde o podvodné hraní, pak zase o německé patenty, ale nakonec z toho vylezla love story krásné dračice Gildy a šarmantního křupana Johnnyho. Dýchlo to na mne kouzlem starého dobrého Hollywoodu, což mne potěšilo a navíc mě pořád bavil holič a filozof Pio, jehož hláškovací nálada byla nakažlivá. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zásadní noir s bezchybným obsazením a vynikajícím příběhem. Tedy s jednou výjimkou. Samotný konec je krutě odbytý. A správný konec dělá film! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi by mě zajímalo, kolik lidí "around the world" zhlédlo Gildu jen proto, že jí byli uchváceni chlapíci z Shawshanku. A také proto, že je zajímalo "jak to udělá s těma vlasama.":) Rita Hayworth je bohyně (vypadat jako ona...:) a s každou delší chvílí, kdy nebyla na scéně, mi její přítomnost začínala chybět. Snímek má skvělý scénář a postupně gradující napětí. "Put the blame on mame, boy..." ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hele, řekněme si to na rovinu, nebýt The Shawshank Redemption, tak tenhle film zde má minimálně o polovinu méně hodnotících. Což by byla škoda, protože pak bychom (včetně mě, samozřejmě) neznali Ritu. Dokonalou, krásnou, nebezpečnou… prostě femme fatale jak má být. Kdyby byl celý film tak dokonalý, jak byla samotná Rita, dal bych bez zaváhání maximum. Ale film se bohužel neubrání slabším a nudnějším místům (konec mi přišel natahovaný). Zkrátit to o dvacet minut tak bych s čistým svědomím mohl říct, že tenhle film miluju. Takhle může jen říct to, co už prohlásil Morgan: "This is the part I really like, when she does that shit with her hair." 80 %. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Od doby, kdy Rita Hayworth vstoupí do příběhu je jasné, že je nejzásadnější filmovou femme fatale, kterou nikdy nikdo nepřekoná. Vlastně je dost těžké vnímat film jako takový, protože všichni milujeme, jak to udělá s těma vlasama. Takhle funkční one man show člověk jen tak nenajde. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

"I hate you too, Johnny. I hate you so much. I think I'm going to die from it... Darling." . Nemôžem sa zbaviť dojmu, že celá ( strašne skratkovitá) krimi linka tam bola iba kvôli tomu aby sa chlapi mohli vydýchať medzi každou scénou s jednou s najpôsobiveších femme fatale aké nám kinematografia dala. To čo tu predvádza Rita Hayworth je dokonalým príkladom ako si film ukradnúť pre seba a dostať sa všetkým do hlavy a srdca. A každý ju za to musel nenávidieť. A nenávisť môže byť veľmi vzrušujúca ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jako by si tvůrci řekli: "Máme Ritu Hayworthovou, takže všechno ostatní může jít stranou. Vykreslíme maximálně příběh mezi ní a Johnnym a na zbytek kašleme, to stejně nikoho nezajímá, každý se zaměří stejně na ní...". A je to pravda, Rita je hlavním lákladlem i tahounem celého filmu a je to tak asi jediný důvod, proč se na to dívat, i když nemůžu říct, že by to nudilo nebo nebavilo, to ne, záživné to bylo více než dost. Z dálky to může připadat jako převrácená Casablanca, ale do té to má sakra daleko! A jak už bylo zmíněno, Shawshank Ritu proslavil do celeho světa, nadčasová sexbomba! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Gilda je pro mě jeden z těch slabších noir filmů, jelikož občas mi připadalo, jako kdyby ztrácel dech a nabízel tak prostor pro nudnější pasáže (zejména ty písničkové). Přesto však jde o výbornou přehlídku hereckých výkonů a skvělé dialogy pak mnohé scény povyšují na uplně jinou úroveň. Více než dobře je zde namixována milostná linie příběhu s tou kriminální a dramatickou a musím se přiznat, že konec jsem očekával poněkud jiný. Nebudu vychvalovat Ritu Hayworth, jelikož v každém druhém komentáři je zmíněna, takže vzpomenu dvě mužské postavy. Johnny Farrell, resp. Glenn Ford byl sympaťák chlap. Pořád jsem si kladl otázku, odkud jej znám a už vím, že ze Supermana :) A ještě nesmím opomenout postavu Pia, jehož "filozofie obyčejného člověka" měla často velkou sílu. Jak by řekl on sám: "Na křupana dobry." ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Gilda, are you decent?" - "Me? ...Sure. I'm decent." Nestává se mi obvykle při sledování filmu zrovna často abych se po každé druhé, třetí vyslovené větě pousmál či uznale pokýval hlavou nad tím jak svižně, trefně a chytře jsou repliky vkládané do úst herců napsané. V "Gildě" se zdánlivě nic neděje, ale přesto diváka neustále udržuje v permanentně dráždivém napětí a nejistotě, poněvadž pod jejím prahem to vře až k nevíře a každá z ústřední trojice má svá tajemství a motivace... jež přece musí vyjít najevo! A přitom je nám stále povoleno vědět mnohem míň než oni. Mnohem míň než by se zdálo záludno. Nastupují tedy doměnky, tušení... přinejmenším do té doby než vše obestře a zcela pohltí omamná vůně ženy. "Gilda" patří k těm málo filmům jejichž dialogy si lidé přeříkávají zpaměti. A pak že jsou dokonalé filmy mýtus... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jedna veľká one woman show Rity Hayworth v životnej role Gildy, najväčšej femme fatale v dejinách. Všetko ostatné je druhoradé. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama