Reklama

Reklama

Básník ze Sloního domu

(festivalový název)
  • Švédsko Poeten i Elefanthuset (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Švédsko, 2010, 29 min

Obsahy(1)

Švédská dokumentaristka Anna Juhlinová přináší ve svém snímku portrét svého dědečka, tureckého básníka a posléze vášnivého fotografa známých tváří světa avantgardního umění. S využitím nespočtu starých fotografií prochází společně jeho životem, který autorka přibližuje s neobyčejným citem pro jemnou poetičnost jak ve vizuální, tak i v obsahové rovině. Snímek o básníkovi, který fotil umělce typu Mana Raye či Samuela Becketta, je portrétem člověka, jenž dokázal nalézt magické kouzlo poezie nejen v černobílých fotografiích, ale i v životě samotném. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (2)

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - DOCUMENTARY FILMS IN COMPETITION - Soutěž Dokumentárních filmů (Poeten i Elefanthuset / POET OF THE ELEPHANT HOUSE / Básník ze Sloního domu) ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Dokumentární sonda do rodinných kořenů měla pro mě zpočátku velmi dobrý tah na branku, který však využila jen z části. Čekala jsem, že autorka půjde po jazykové linii, kterou přetaví v něco nečekaného. Nakonec však zůstalo u předpokládaného využití vizuálních materiálů - jako byly fotografie nafocené jejím tureckým dědečkem, o němž film vypráví... Předností filmu byl jazykový až poetický doprovod. Slabinou filmu byly až příliš ostré záběry digitální kamery, jež silně kontrastovaly se starými fotografiemi... Ve výsledku mě překvapilo, že ačkoliv režisérka chtěla skrze svého dědečka poznat co nejlépe své turecké kořeny, nikdy se nesnažila o to se naučit jeho rodnou řeč, skrze niž by nasála mnohem více, než skrze obrazový materiál či literaturu v překladu... ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama