Reklama

Reklama

Arrietty ze světa půjčovníčků

  • Japonsko Kariguraši no Arrietty (více)
Trailer

Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové. Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí. (Česká televize)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (181)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Milá japonská rozprávka o liliputánskej rodinke žijúcej pod podlahou domu. Už ani poriadne neviem ako som sa k tomu dostal, ale bolo to veľmi pekné. Tá japonská animácia má proste niečo do seba a má to úplne inú atmosféru ako tie nové americké animované filmy. Zachovalo si to proste svoju identitu a to je len dobre! Čo sa týka príbehu tak aj ten sa mi veľmi páčil, zaujímavé poňatie námetu o 3-člennej rodinke malých ľudí, ktorí žijú v obave, že ich niekto objaví. Dokonca aj tie proporcie dosť zodpovedali realite a nič také tam nebolo prehnané. No a tie rozhovory Arrietty so Šóom boli normálne miestami až dojemné - taká pekná empatia vznikla medzi nimi. Koniec som očakával inší, aj keď ani tento nebol na zahodenie. ()

Darik 

všechny recenze uživatele

Dám vám otázku: co vznikne, když dáte dohromady krásnou animaci, nádhernou hudbu a překrásný příběh? No přeci Karigurashi no Arrietty. S tímhle filmem mi čas utekl strašně rychle a když byl konec, tak se mi ani věřit nechtělo, že to bylo jeden a půl hodiny. Tenhle film opravdu stojí za zkouknutí. 90% ()

Reklama

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to líbilo, jakoostatně všechny miyazakiho filmy. Supervykreslený svět malých lidiček. Občas mě některé reakce fakt překvapily, takhle bych se nikdny nechoval. Celé mě to vede k zamyšlení. Co kdyby byli všichni lidi takhle malí. Asi bychom nedoletěli do vesmíru, asi bychom se nepotopili až na dno moře, asi by nám všechno trvalo pomaleji, ale na druhou stranu bychom měli víc věcí, stačilo by nám míň jídla a všeho, bohužel bychom museli vyhubit vic druhů. Ale otázka je, přežili bychm vůbec? Já si myslím, že určitě. Upřímě věřím v člověka a jeho sílu a chytrost. A co kdyby nás polovina byla malých a druhá velkých. Museli bychom si dávat veliký pozor, aby jedni ty druhé nevyhladili a přežili oba národy do nových dní. Vlastně tahle situace tu, při vzniku lidstva, už byla. Zjednodušeně existovali dva druhy opic: velcí a malí. Z koho myslíte, že jsme se vyvinuli?..............................................(mezera pro přemýšleni)............................................... Ti z vás, co tipovali nebo věděli, byli to ti malí. To oni se zvládli adaptovat a vyvinout se. No zkrátka tenhle film je něco víc než jenom pohádka. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Půvabná poetická vyprávěnka o nesnázích malých i velkých světů - o všech úskalích, která číhají na bytosti roztomile droboučkých i poněkud kolohnátských rozměrů ... pokud obývají jeden dům. Nespornou výhodou těch druhých v pořadí ovšem zůstává hrubá síla, kterou mohou kdykoli použít ... proti těm prvním. Ne snad ze zlé vůle ... částečně z nevědomosti - a částečně z hlouposti ... která je jim vlastní. Nicméně pohádkové kulisy dávají tušit, že příběh nemůže skončit jinak nežli dalším jitrem, které spolu se sluncem přináší i novou naději. Pro všechny zúčastněné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $18,019,366Tržby Celosvetovo $147,500,000║ Pestrofarebná a roztomilá rozprávka, ktorá si aj pre priamočiary príbeh dokáže podmaniť a okúzliť, plus sú tam pekné piesne, miestami úžasná animácia. /80%/ ()

Galerie (56)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Pidilidi“ britské spisovatelky Mary Norton. Knižní předloha se může pyšnit například významným oceněním Carnegie Medal. (Rominator)
  • Snímek v roce 2011 vyhrál cenu Japonské akademie v kategorii nejlepší animovaný film. (Rominator)

Reklama

Reklama