Reklama

Reklama

Následky přelidnění

(TV film)
  • Velká Británie Aftermath: Population Overload
Velká Británie, 2010, 47 min

Obsahy(1)

Co by se stalo, kdyby se přes noc zdvojnásobila populace naší planety? Jak dlouho by trvalo, než by došla pitná voda? Energie? Jídlo? Hromadné stěhování změní naše okolí. Nad městy vyrůstá mnoho výškových budov. Ale naše zdroje nejsou nevyčerpatelné - komu se podaří přežít v případě, že dojde k této extrémní situaci? Přelidněný svět. Nedostatek základních zdrojů - vody, potravin a nakonec i čistého vzduchu. To byly téměř apokalyptické a nutno dodat, že reálné vize ještě v sedmdesátých letech minulého století. Svět a hlavně ženy se však odhady vědců a statistiků neřídily. Jak situace vypadá, za pouhých padesát let bude svět řešit opačný problém. Prudký úbytek obyvatelstva. Nikdo to nečekal. Už dnes se rodí velmi málo dětí. Populace však neklesá, protože v plodném věku jsou zatím velmi silné ročníky. Ale už za necelých dvacet let se začnou projevovat následky dnešního trendu. Ve většině evropských zemí nedochází ani k prosté reprodukci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Zeck odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zhruba 20 minut a klepal si na čelo. Je to čisté sci-fi, které nemá s realitou absolutně nic společného. Ano, přelidnění planety patří v současnosti mezi nejžhavější problémy lidstva. Vše má ovšem své ALE. Největší procento nárůstu obyvatel je v rozvojových zemích světa. Netýká se tedy Evropy, netýká se ani severní Ameriky. Jedná se hlavně o Asii a to konkrétně o Indii, která se přelidňuje z toho důvodu, že čím víc dětí si rodiny udělají, tím větší je šance, že se o ně ve stáří postarají. Přitom klasičtí Evropané vymírají, zdejší populaci teď navyšují pouze přistěhovalci. Už teď se zavádí tvrdá přistěhovalecká politika, jak v EU, tak v USA (kde vás za nelegální přechod hranice s klidem oddělají u drátů). Samotní Evropané, ani Američani se nikdy "nerozmnoží" stejně rychle, jako v chudých částech světa. Proto je vrcholně nepravděpodobné, že v USA bude za padesát let 1 miliarda lidí. Všechno se to nakumuluje právě v Africe a Asii a tam to bohužel dopadne krizí, díky které zemře spousta lidí. Voda, jídlo ani místo k žití není nekonečné a pro takové kvantum lidí, které popisuje dokument by stačil pouze o chloupek. JENŽE pokud zde takové množství lidí skutečně bude jednou žít, všechno půjde postupně a třeba infrastruktura a nové výstaby se tomu podřídí, rozhodně nebudou padat budovy, ani mosty. Tento "dokument" staví na tom, že během jedné hodiny vstoupne počet obyvatel planety o polovinu a to je fantasmagorie první kategorie. Proto všechno co v něm zaznělo, je k vytření zadnice, totálně nepoužitelné. Pokud by se tento dokument udělal ve stylu, JAK TO JEDNOU VÁŽNĚ BUDE - postupné navyšování obyvatel, které jednou zaviní krizi poloviny světa, pak bych byl spokojen mnohem více. 12.10. 2010 ()

whack 

všechny recenze uživatele

Keď sa pozriem na tie obludné stále sa rozrastajúce veľkomestá, v ktorých nie je kúska zelene, kde nepočuť jediného vtáka, kde nevidno cez smog poriadne ani oblohu, keď vidím tú robotizovanú nerozmýšľajúcu masu ľudí, ktorá sa ako hmyz hemží hore-dole v tom hluku a chaose, musí byť aj blbému jasné, že nie je všetko v poriadku. Problém populačnej explózie je katastrofálny, ale tento dokument ho rozoberá dosť povrchne a z nechutne antropocentrického pohľadu, našťastie však kriticky. Rieši sa tu, že ľudia nebudú mať dosť potravy, priestoru a energie. To, že spôsobujú ekocídu, masové vymieranie druhov, že kade prejdú, ostane po nich spúšť ako po nálete kobyliek, atď., to je vedľajšie, hlavne, že chudák pán tvorstva nebude mať čo jesť. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Okrem toho, že dokument je antropocentrický až na pôjd, ako správne spomína užívateľ whack, je to celé vycucané z prstu. Pretože sa vychádza z predpokladu, že sa ľudstvo početne zdvojnásobí od zajtrajšieho dňa. Nasleduje výpočet katastrof od ubúdania pitnej vody, cez nedostatok miesta na bývanie, dramatický úbytok lesov, vyľudňovanie miest, choroby... ...jednoducho koniec sveta s nádejou do budúcnosti, v ktorej môže byť lepšie ak sa počet ľudí radikálne zníži. Takéto vyústenie ide po ruke dirigentom sveta, ktorí systematicky pripravujú určité oblasti sveta na odpis (Afrika, východná Európa, časť arabských krajín), nakoľko zistili, že pracovnú silu v takej mase jednoducho nie je vôbec treba. Okrem tohto nenápadného implantovania myšlienky o potrebe uchovať generáciu vyvolených (s ktorou súznia nielen podobné demagogické dokumenty, ale aj celý rad kníh od filozofie cez beletriu až po vedu), je dokument utópiu nezohľadňujúcou smerovanie ľudstva v toku času. A to môže priniesť ako nečakané riešenia, tak oveľa smutnejší katastrofálny vývoj. Hrané fantazijné fikčné filmy mám rád. Hlúposti tváriace sa ako seriózne pravdy, vychádzajúce z predpokladu "čo by bolo keby" a zároveň slúžiace ideológii neznášam. Aj keď sa zaštítia značkou National Geographic. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Já jsem celou dobu myslel že popisují náš současný svět, vždyť už to přesně odpovídá. Jenom se rychleji kácí pralesy mění klima než v dokumentu. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Po Aftermath: population zero je tu tentokrát population overload, který řeší zdvojnásobení počtu obyvatel planety ze dne na den, což je asi ještě trošku střelenější než zmizení všech obyvatel v population zero. Postupujeme časem od půl roku po přelidnění až do 35 let po přelidnění a řeší se otázky dostatku nebo spíš nedostatku potravin, energie, vody a životního prostoru pro tolik lidí a samozřejmě taky znečištění. Nápady co jsou tu prezentovány jako rok poté by ještě asi tak odpovídaly zmatkování, které by něco jako zdvojnásobení lidstva lusknutím prstu asi vyvolalo, ale pak jsou divákům předkládány nápady a domněnky, které by podle mě přišly už mnohem dřív než 10 let poté a podobně, kdy například v jedné chvíli vypravěč povídá o tom jak by se vyčerpaly tyhle a tyhle nádrže, ale v dalším skoku o pár let dopředu se jakože lidé stěhují k jiným nádržím, které zřejmě do té doby nechávali asi jen tak ladem nebo nevím. Podobných nedomyšlení je tam ještě několik, takže z toho nakonec je jen takový přehled nápadů, co by mohlo být, který ale není ucelený a nevypadá zas tak věrohodně narozdíl od population zero, který pracoval především s výdrží a trvanlivostí člověkem postavených struktur, která se dá, narozdíl od lidského chování v takhle absurdní situaci, předpovídat lépe. Ale nápady to byly zajímavé, takže to nebyla úplně zabitá třičtvrtěhodina :). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Já jsi řekl a do pr..le a proč taky né u všeho je vždycky trocha pravdy i když je to starší dokument. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokument strachu. Program National Geographic sa týmto dosť zhodil. Áno, mnohé veci by takto postupovali, no to devastovanie budov, ciest, to je prehnané, lebo dovtedy by sa vymysleli už iné dopravné prostriedky, vlastne už dnes sa na nich pracuje. Absolútne to vylúčilo vedu a techniku. Vylúčilo to aj masové katastrofy vplyvom preľudnenia, ktoré by sa zvýšili, ako hurikány, potopy, zemetrasenia, úhyn živočíchov, ktorý by spôsoboval hladomor. Keby to takto postupovalo, tak sa uzavrú hranice úplne a chudobné krajiny by boli nútené zaviesť politiku jedného dieťaťa, podľa mňa by sa ľudia spamätali a nerodilo by sa v niektorých rodinách po 10 detí, najmä však v Európe, Rusku, či Severnej Amerike je často skôr úbytok ľudí. Bol to veľmi antropocentrický pohľad, s tým sa dá súhlasiť, no ani ten hlad by možno až taký nebol, lebo dnes už obyvateľstvo redukujú geneticky modifikovanými potravinami, pesticídmi, proste elity majú s nami iné plány a tie choroby, ktoré by týmto nastali by 14 miliárd určite "nepovolili". Taktiež vojny o vodu by obyvateľstvo zredukovali. Je to smutné, že na niektorých doplácame, že sú nevzdelaní, no treba pracovať najmä s tým. Treba si však uvedomiť, že pri optimálnom využívaní kapacít a zdrojov ako v zdrojovej ekonomike, by k tomu nemuselo dôjsť a to pritom už teraz trpí hladom, smädom a chorobami mnoho ľudí a pritom by Zem mala byť schopná uživiť aj okolo 12 miliárd v pohode. Problémom je dnešný systém, ktorý by sa týmto zrejme rýchlo zničil sám a tým by nastalo obdobie pomalej úpravy do normálu, nedá sa totiž všetko oceňovať peniazmi a nedá sa všetko robiť príkazovými zákonmi. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Toto vám zožere len idiot. USA na to bude, že vraj najlepšie:). Rusko vôbec nespomenuli. Najväčšia krajina bohatá na nerastné suroviny, ropu, drevo a sladkú vodu. Kde nechali globálne oteplovanie? Viac ludí znamená viac CO2. Kde by už len boli lesy v tej dobe. USA si zájde odjebať ladovec na sever, hahaha. Už len na ních bude čakať. Ak sa bude niečo stavať na úrovni tak len v USA, lebo v Číne to spadne, hahaha. Čína na rozdiel od Indie, alebo USA už dávno zaviedla opatrenia a počet obyvatelov klesá. Už ich nie je ani miliarda. Takú Indiu ani poriadne nespomenuli a už teraz má o polovicu viacej obyvatelov ako Čína. Ale no, veď pekne mysleli na ľudí, aby mali čo jesť, piť a kde bývať, lebo nikomu nepôjde o peniaze a profit. Aj teraz je dosť pre všetkých a nedostáva sa každému pre kapitalizmus, mylne nazývaný demokraciou. Len tak pre informáciu USA spoločne s GB a Francuzskom robia preventívne opatrenia. Pod názvom NATO a za podpori OSN a cirkvi z času na čas vybombardujú vytipovanú krajinu a zriedia počet obyvatelov. Dojali ste ma 2* ... Ešte by so chcel dodať, že je to fakt hyperfantázia myslieť si, že zo dňa na deň stúpne počet obyvatelov na dvojnásobok, alebo aj o polovicu a preto celý dokument nie je dokument, ale len sci-fi kombinované s fantasy. Preludnenosť je problémom Ázie a Afriky a nie Európy a Severnej Ameriky. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Důležitou otázkou pro mě je. Proč to udělali, že se z ničeho nic zdvojnásobil počet lidí ? Nejspíš proto, aby se mohl využít ten dramatický dabing. .. Ale vše je tak nějak dělané pro dramatický pocit. .... HODNOCENÍ: 60% (3*) ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Co je humánnější, zavést limit na počet dětí v rodině a předejít tak stavu podobnému tomuto dokumentu, anebo si hrát na "superhumanisty" a nechat to zajít do takového stavu celoplanetárního utrpení všeho živého? O regulaci porodnosti se musí co nejdříve začít mluvit v nejvyšších patrech politiky. Optimismu už bylo dost, je na čase zachránit budoucnost. ()

Drom odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby kdyby. Kdyby byly v prdeli ryby, můžou se jít v Třeboni oběsit. Je vtipné, že tohle je vedeno jako dokument, ač základem je jakási (asi) kouzelná hůlka, jejímž letmým mávnutím se zdvojnásobila populace planety Země a dala tak tvůrcům možnost přemnožit své zcestné a zavádějící spekulace. Bububu! Jediné, co nechápu, když mohou lusknutím prstů udělat z každého člověka dva, proč nepoužili stejného fantaskního postupu k řešení vyfabulované krizové situace? Komentátor vytrvale, za pomoci výňatků z vymyšleného zpravodajství, straší a varuje, předhazuje scénáře a krize, snaží se vyvolat atmosféru strachu. Haha, ještě dokument o invazi kaktusů do Grónska a jsem připraven na všecha úskalí životní reality. No nic, musím končit, běžím do oblastního klonovacího střediska. Teším se, až budem zítra všichni 2x! ()

Zikus 

všechny recenze uživatele

Alarmující dokument poukazující na to, že by si lidi měli sakra rozmyslet, jestli se dál budou množit jako hmyz. ()

sWONDER 

všechny recenze uživatele

Aby sa populácia z noci na noc zdvojnísobila je čistá fantasmagória, ale za pozretie to stojí. Venuje sa však iba najzávažnejším problémom, ako voda jedlo a bývanie, takže je to povrchné, krátke a nedostatočné. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Tento seriál žiaľ ide v šľapajách seriálu Aftermatch. Tam to fungovalo. Tu ale nie. A to je kameňom úrazu číslo jedna. Jednoducho sa v dokumente nepočíta s riešeniami problémov, novými technológiami ktoré sú čiastočne dostupné už teraz (elektromobily, genetika), alebo budú dostupné o niekoľko rokov, alebo desiatok rokov (termo fúzia), poprípade sa začína už riešiť ekológia a alternatívne zdroje... ide len o apokalypsu preľudnenia a jeho totálne hnanie do extrémov... celé zle... 2* ()

Spielbergo odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně špatný dokument. To, že vychází z naprosto nelogického předpokladu, že se přes noc populace zdvojnásobí (proboha proč? Jako by nestačilo sledovat šílený vývoj populace jako takový..) by mi ani tolik nevadilo. Vadí mi, že pokud už tedy řeší tuto hypotetickou situaci, naprosto ignoruje dalších 70% důsledků, které by takový stav přinesl. Zhroucení by přišlo mnohem dříve, násilí by bylo mnohem intenzivnější a stěhování národů by proběhlo leda tak formou zoufalých válek o území s přístupem k pitné vodě, pravděpodobně i za použití zbraní hromadného ničení (zejména biologické se v této situaci jeví jako velmi vhodné, ačkoli díky klasickým nemocem by možná ani nebyly třeba). V konečném důsledku by nezůstal kámen na kameni a prezentace skvělého nového světa po vymření 10 miliard obyvatel, kdy se téměř nic nezměnilo a jede se směle dál, mi přišla tak strašně směšná, že jsem byl zcela zhnusen. Naprosto zcestný pseudodokument, který díky mylným předpokladům nabízí i mylné závěry. Jediné s čím lze s výhradami souhlasit je, že systém není při současném nastavení schopen takový nárůst populace zvládnout. Palec dolů, toto bylo trapné. ()

Reklama

Reklama