Reklama

Reklama

Jian dang wei ye

  • Čína 建党伟业 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Founding of a Party, prequel k úspešnému filmu Founding of a Republic (2009), sa zameriava na detaily historickej udalosti, ktorú poznáme ako čínsku revolúciu z rokov 1911-1921. Práve vtedy Sun Yat-sen zvrhol dynastiu Qing a následne zasadil korene toho, čo sa neskôr stalo čínskou komunistickou ideológiou. Príbeh zobrazuje prvé kroky najvplyvnejších vodcov prvej generácie tejto krajiny, vrátane Mao Ce-tunga, Čankajška a Čou En-laja. (figliar)

(více)

Recenze (2)

Lacike 

všechny recenze uživatele

A mame tu dalsiu hodinu dejepisu z pohladu nasich cervenych komunistickych kamaratov. Hned na zaciatok staci napisat, ze je to presne v style filmu Founding of a Republic. Kto nerozchodil ten film, tak nemusi stracat cas ani s tymto, napriek cool traileru, ktory sluboval velkolepe vojnove sceny. Nejake tam su, ale o ne vôbec nejde. Akykolvek celistvy dej tu absentuje. Znova nam serviruju obrovske kvantum udalosti, ktore mapuju desiatky rokov. Nemam ani tak problem s tym, ze je to komunisticka propaganda. Ale s tym, ze kazdej z tych udalosti je venovanych tak zhruba 5 minut, takze ani na chvilu vas film nedokaze strhnut. Takisto vsetky postavy (a ze ich je) su vam ukradnute. Znova filmu nepomohla ani povinna ucast najväcsich hereckych superhviezd. Nikto z nich tu v tak kratkych cameo vystupoch nema moznost cokolvek zaujimave predviest. Snad sa Strana pouci a nadalej nam bude servirovat kvalitnu propagandu, ktora sa venuje len jednej konkretnej udalosti ako to predviedli vo filme Assembly a na tieto filmy o vsetkom a zaroven o nicom sa vykaslu. Ved to snad nemoze bavit ani historikov, ktori sa v tom kvante udalosti nestratia. 3/10. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Tento film působí, jakoby Komunistická strana Číny zadala filmařům ji v hollywoodském stylu glorifikovat. Je to takový Pearl Harbor s čínskými rysy. Nečínský divák by před shlédnutím měl být upozorněn, do čeho jde: v příběhu, který zachycuje a pro KSČ příznivě reinterpretuje čínské dějiny první pol. 20. stol., se prostřídá obrovské množství historických postav (hrané často superhvězdami jako jsou Yun-fat Chow, Simon Yam či Andy Lau) . Pokud nejste skutečně kovaný historik Číny v tomto období, budou vám unikat některé souvislosti. Film vlastně nemá příběh, je to rekapitulace dějin. Dále spoustu lidí nejspíš dožere snaha ukazovat citovou stránku Mao Zedonga, i když je pravda, že příběh jeho prvního manželství byl skutečně dojemný. Poslední scéna zachycuje (tuším) 2. kongres KSČ odehrávájící se na lodi (pravdivá událost), kde nakonec soudruzi svorně zapějí Internacionálu. Škoda že film nezmiňuje, že se první předseda KSČ Chendu Xiu se později z KSČ úplně rozešel. Závěrečný záběr na Bránu nebeského míru na náměstí Tiananmen s komentářem, že zrod KSČ byl základ k přeměně Číny na moderní a prosperující stát svědčí o tom, nakolik v produkci filmu měla strana prsty. Moderní propaganda vypadá jako hollywoodský film a lesk ji dodávají filmové hvězdy. ()

Reklama

Reklama