Reklama

Reklama

Nezlob

  • Česko Nezlob! (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Vittorio a Cesare sú najlepší kamaráti a ich život je nekonečný večierok, plný drog a alkoholu. V túžbe po lepšom živote však Vittorio napokon Cesareho, ktorý sa potáca na pokraji priepasti zavrhne, aby ho nestiahol so sebou. Ich puto je však príliš silné a tak, keď sa opäť stretnú, Vittorio urobí čokoľvek, aby Cesaremu pomohol. (STV)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (22)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Asi ten život takhle vypadá - a nejen v Itálii, ale dnes i v Česku. Ale je to úplně jiný svět. Svět drog je tu představen nikoliv jako ohnisko násilí, ale spíše jako příčina lidských ztroskotání. Příběh dvou kamarádů od dětství, kteří se dali do obchodování s drogami a ovšemže je i notně vyzkoušeli. Každý z nich je trochu jiný. Zatímco Vittorio se věčně snaží svůj osud změnit a je spíše pod tíhou Césarova kamarádství vtahován zpět, César se nikdy svého "řemesla" nevzdal. Oba jsou přitom při bližším seznámení velmi citliví. César má rád svou malou neteř, která byla pravděpodobně od narození nakažena virem HIV a nakonec umírá. I pro ni shání peníze prostřednictvím drogového dealerství. Vittorio má štěstí, že poznal mladou ženu a nakonec se mu zdařila snaha najít si i řádné zaměstnání. Váhal jsem dát o hvězdičku víc, ale přece jen tohle není můj svět a na člověka to působí velice depresivně. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Špinavé, svojím spôsobom až depresívne prostredie (chudobné, robotnícke periférie Ostie, rímskeho predmestia); relatívne kľudná atmosféra, kde absolútne nič nepôsobí rušivo; vysoká autentickosť bez zbytočného prikrášľovania či vyumelkovaného hrania na city; takmer až do nosa udierajúca, citeľne prítomná pachuť oných zbesilých, šialených rokov deväťdesiatych - kedy nebolo k dispozícii nič, a zároveň bolo možné všetko; podmanivé herecké výkony (Alessandro Borghi aj Luca Marinelli boli priam fantastickí, pričom prvý menovaný ma svojím značne vyčnievajúcim výkonom nadchol už v Sollimovej Suburre, a teda verím, že s ním ani tentoraz nemám dočinenia naposledy); nuž a v neposlednom rade veľmi sympatický príbeh priateľstva dvoch absolútnych protikladov. Jednou vetou fantastická bodka za kariérou dokumentaristu Claudia Caligariho, ktorý sa tejto tématike venoval podstatnú časť života (aké príznačné, že odišiel len krátko po dokončení strihu tejto snímky). Odporúčam každému, kto má rád daný žáner a vyhovujú mu menšie, nezávislé filmové projekty, ktoré možno nemajú tak ohurujúci rozpočet a nedisponujú všetkými dostupnými vymoženosťami od výmyslu sveta, no obsahovo sú o to dôveryhodnejšie a výsledným dojmom i silnejšie a hodnotnejšie. Jediná jedna vec, ktorú by som vytkol (a kvôli ktorej som sa rozhodol nepridať i poslednú, piatu hviezdičku) je, že sa možno mohli vyvarovať (respektíve vyriešiť nejak lepšie) pomerne rapídnym časovým skokom v príbehu, kde nie úplne vždy bolo presne a dostatočne objasnené, akým spôsobom sa k niektorým i podstatným životným zmenám a zásadným momentom dané postavy dopracovali, aké boli ich motívy atď. Ale inak je to vyložene klenot. 85% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden si v určitom veku dokáže zrátať, koľko je jedna plus jedna, zatiaľ čo druhý nie. Problém je v tom, že ak vám už aj súvislosti s preberaním životnej zodpovednosti začnú pomaly či rýchlejšie dochádzať, vaše okolie k tomu nemá pochopenie. Teda okrem nejakých tých chápavejších žien. Nebuď zlý ukazuje neprikrášlené Taliansko ako kedysi velikáni svetového filmu počnúc neorealizmom, len v rámci festivalovkovej nadprodukcie tento film asi nijako zvlášť zo solídneho priemeru nevybočuje. Čo zase nie je tak úplne málo... ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Malinko zklamání a pachuť ze snímku,že to šlo určitě lépe tu prostě je.Samozřejmě ústřední duo je paráda,který drží snímek v měru koukatelné,protože ostatní postavičky jsou fakt jen figurky,který tmelí nevydařený scénář a stále se opakující motivy a scény s kadencí rotaníčho kulometu.Vidět po desátý Cesareho jak si bere další dávku bez nějakého aspektu,že jen prostě bere na oko diváka není zrovna terno dne.Stále si člověk říká,že tolik peněz co z toho musí mít a žijou jak vandráci,to mě přímo iritovalo pořád.Sice je tu podsunuté,že Cesaro to dělá kvůli "Ošklivce",přesto nevidím důvod tomu věřit.Snímek má být o přátelství a asi o nějaké hloubkové schíze,že Vittorio prostě nezapomene.Nejhorší je,že film nedrží jak celek.Někdy si doufáte,že keci na pětníku opustíte a jindy zas jdete jen do auta a pustíte si do rypáku další dávku.Nahodilost Vittoria jak jde pro zbraň za neznámou ženou,který nechal zbraň na pláži,je toho bohužel důkezem,že tady se spíše hraje na jinou notu.Snímek má někdy svoje parádní chvíle,ale opět ho kousne za ruku střih či demence.O tom,že Cesare omylem si píchnul injekci na pláži a mluví o aids.Tak snímek pak po celý film o tom nedá ani hlásku,což je diskutabilní a takhle to jde stále s filmem.Na nějaké vystvětlovaní a smysl to nemá.Film jede svoji notu,přihodí občas hrozný zvukový motivy,aby to pak vzal devadesátkovým hitem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

První polovina snímku prostoupená halucinacemi, živená amfetaminem a černým humorem, který jako by vypadl z knih kronikáře britské lúzy Irvina Welshe, je o poznání lepší než druhá, která poněkud zvážní, hraje na city a moralizuje. Na druhou stranu je ale i působivou ukázkou sociálních problémů italského jihu. Ústřední dvojka je vybraná výborně a chemie mezi postavami funguje na jedničku. Ani v komediální, ani ve vážnější rovině ale nezazní žádné falešné tóny. Čtyři hvězdičky dávám s čistým svědomím. Často mívám pocit nadhodnocenosti, u tohohle titulu mám naopak dojem, že si zaslouží lepší hodnocení. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Protože filmaři neměli dostatek financí, byl se svolením režiséra zaslán dopis Martinu Scorsesemu o peněžní podporu, ten však neodpověděl. (Zdroj: diskuze s tvůrci). (Elvisjagger)

Související novinky

Italský film v Praze a Brně

Italský film v Praze a Brně

03.12.2015

To nejlepší z italské kinematografie nabídne na začátku prosince putovní přehlídka XIII. ročníku Středoevropského festivalu italského filmu MittelCinemaFest 2015. V Praze v kině Lucerna proběhne v… (více)

Reklama

Reklama