Reklama

Reklama

Chopinovo srdce

(festivalový název)
  • Rakousko Serce Chopina
všechny plakáty
Rakousko, 1995, 55 min

Režie:

Piotr Szalsza

Obsahy(1)

„Kde je poklad tvůj, je i srdce tvoje" (evangelium podle Matouše). V roce 2010 uplyne 200 let od narození jednoho z nejgeniálnějších polských hudebních skladatelů, Frederyka Chopina. Film Chopinovo srdce připomíná osud fyzického ostatku, který se stal zároveň symbolickým artefaktem a kontrapunktem Chopinova života.
Chopinovo srdce, koprodukční paradokumentární film, nás zavádí do doby Varšavského povstání, kdy se srdce největšího patriota stalo mementem života a osudu polského emigranta, který byl následován desítkami dalších polských „vyděděnců". Dokument představuje ve fragmentech textů, skladeb a historických artefaktů život a dílo celosvětově uznávaného skladatele, jenž svými klavírními koncerty zasel do světa nesmazatelné stopy polského patriotismu a národního patosu, který je rozhojňován desítkami interpretací rozmanité úrovně.
Chopin proklamoval, že jeho srdce náleží Polsku a že má být symbolicky umístěno v jeho rodné a zaslíbené zemi. Skladatel si přál, aby jeho srdce bylo uloženo v Polsku, v kostele Svatého kříže ve Varšavě. Osud Chopinova srdce byl důkazem historické nemilosrdnosti - ostatky skladatele němečtí fašisté z útrob varšavského kostela ukradli, aby se jej pokusili zatratit v zapomnění.
„Chopinolog" Bronislaw Sidon vzpomíná, že „Chopinovo srdce bylo umístěno v dubové skříňce, v níž byla menší mahagonová skříňka a v té byla ukryta stříbrná schránka s daty narození a úmrtí velkého skladatele. V ní je údajně ukryto v důkladně hermeticky uzavřeném prostředí Chopinovo srdce".
Dokument připomíná osud této relikvie, pohnuté skladatelovy osudy, autoři recitují texty z deníků - časté vzpomínky kolegů připomínají, že bychom měli „smeknout klobouky, protože přichází génius!" (Letní filmová škola)

(více)

Reklama

Reklama