Reklama

Reklama

Sicilská rebelka

  • Itálie La siciliana ribelle (více)
Trailer

Strhující obraz současné sicilské mafie. Skutečný případ, který se odehrál na Sicílii na počátku 90. let zpracoval režisér Marco Amenta nejprve v dokumentárním filmu "Diario di una siciliana ribelle (1997)". Vycházel z deníku sedmnáctileté Sicilanky Rity, která se rozhodla svědčit proti lidem v rodném městečku, aby pomstila smrt svého milovaného otce a bratra. Dokument, v němž režisér kombinoval rozhovory s pamětníky s citacemi z autentického Ritina deníku, získal mnoho mezinárodních cen. Deset let poté se Amenta rozhodl natočit hranou verzi téhož případu. Rita, která jako malá zažila na vlastní oči vraždu svého otce a později i svého bratra udělala bezprecedentní krok, jímž si podepsala rozsudek smrti. Vypravila se za soudcem, specializovaným na mafiánskou kriminalitu, a odevzdala mu deníky, které si doma léta vedla. Zachytila v nich mnoho stop a záznamů, které navedly policii k usvědčujícím důkazům. Rita nakonec souhlasila i s tím, že bude svědčit u soudu a ačkoliv byla od té doby v programu státní ochrany svědků, zbývalo jí v tu chvíli jen 9 měsíců života. Poslední slova Ritina deníku, která napsala v roce 1992, zní: "Řím 1992. Po své smrti si přeji pohřeb jen s těmi, kteří mi pomáhali dosáhnout spravedlnosti. Nepřeji si účast své matky a ani nechci, aby jí bylo dovoleno vidět mé tělo po smrti." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Slušný námět bez odpovídající dramatizace (snad ve všech scénách vystupuje hrdinka nebo komisař) a zajímavějšího zpracování (nijak dramatický přerod v mstitelku). 17letá Rita Atria (Mancuso) procitá z idealizovaného obrazu svého otce, když je u soudu zpochybněna jeho čest. Otázka pomsty a spravedlnosti v příběhu, bohužel téměř nahraditelném stručným obsahem V době vzniku odpovídá průměrné televizní adaptaci. Slabší 3* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem z Itálie viděl film o mafii, a abych se přiznal, bylo to naprosto jiné maso, než tahle neuvěřitelně nudná zívačka. Syrovost neexistovala a to i přesto, že v hlavní roli je holka, co je rebelka. Od toho bych, jako chlap, přeci jenom čekal jinou nálož. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Právo a spravedlnost po italsku. Život a smrt ne moc bystré, zato touhou po pomstě umanuté mladé Siciliánky, na pohled poněkud mytyzovaný příběh mafiánské dcerky, díky kterému i tak je však jasné, že nejen ona, ale ani její země neměli a nemají v tomhle boji vlastně šanci. Snad kdysi duce Mussolini, ale to společnost slyšela na jméno "fascismo"... . . . Škoda jen, že i tenhle film je takový celý nějak moc po italsku. Navíc s docela alibistickým a pokryteckým >postscriptem< ... :-/ - - - P.S. "Strhující" pak je bohužel jen v tom >oficiálním textu distributora< , navíc tradičně českotelevizácky odpravený českým dabingem. Jo, to je jiná mafie, ty tuzemské dabérské party, veřejnoprávně soukromě... - - - - - (Poprvé viděno /bohužel ne s původní zvukovou stopou/ 7.3.2011 na >mafiánském prostoru< , hodnocení 15., komentář zde formálně jako druhý /reálně po zhlédnutí první/ - 8.3.2011) ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Takéto spracovanie vzdoru rebelky Rity mi pripadá skoro rovnako smutné ako vtedajšie zbesilé vyčíňanie Sicílskej mafie. Neznehodnocujem, ani nijak inak nenapádam onu odvahu, neodbytnosť či temperamentnosť mladého dievčaťa, ktoré sa aj napriek svojim nepopierateľne špinavým koreňom rozhodla (žiaľ naozaj doživotne) bojovať proti agresívnemu podsvetiu. Dokonca ma ani tak nezožiera nemastná-neslaná TV forma, ktorá síce uberá na výslednom hodnotení, ale nie je tou hlavnou achillovou pätou. Sú ňou práve neohrabaní/tápajúci herci (nemožnosť sa na nich poriadne napojiť, podporovať ich), strojené až zmätené dialógy (postavy medzi sebou komunikujú ako keby boli nútené, neuvolnené) a nepotrebne predvídateľné vyústenia jednotlivých súvislostí (určitú postupnosť príhod podľa reálu akceptujem, ale prečo byť na úkor neschopnosti pracovať hĺbkovo/singulárne/prekvapivo ochudobnený o katarznejší dopad?). Navyše si Marco Amenta Ritu Atriu uctil už oveľa dávnejšie a výstižnejšie, kde? Tu-"Diario di una siciliana ribelle". Učinil som tak aj ja a fakt túto variantu odporúčam viacej. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Začátek v slaboučkém nádechu sterých časů mrtvol posazených na židli na náměstí sicilských městeček sliboval naději. Jenomže místo akce a odplaty sledujeme chaotický program na ochranu svědků, zabitých spíš než mafií příšerným dabingem hlavní ženské postavy (Eliška Nezvalová). Film začal nadějně ale bohužel vedl špatně. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Na Italském filmovém festivalu Bastia získal Marco Amenta dvě ceny. Cenu poroty a cenu Mladé poroty, obě za nejlepší film. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Silný námět, ovšem totálně zabitý skoro až televizním zpracováním. I když zde umírají lidé, nedokázal režisér navodit atmosféru, která by zvedla mé emoce. Pár světlých momentů to má, především díky představitelce ústřední role, jinak velká bída. Možná bych to chtěl ještě vidět v originálním znění, český dabing se vůbec nepovedl. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mam stale rad Cinema Italiano, hoci uz od kultovej Pari e dispari Taliani netocia take kulty ako kedysi. Reziser Marco Amenta mi vela nehovori, ale film ma silnu temu sicilskej mafie a jedno dievca bojuje proti mafii, aby sa pomstilo za smrt rodiny. Trochu tomu ublizuje dokumentarny styl, dialogy su miestami az silene, ale zvaer prekvapil. Dalsi dokaz toho, ze mimohollywoodska tvorba sa da stale sledovat : 60 % ()

Swansea 

všechny recenze uživatele

3 hvězdy za filmové zpracování, ale celé hvězdné nebe pro všechny odvážné holky, mezi které patří i "sicilská rebelka" Rita Atria. ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Spíše inscenace než film na silné téma, ale ne moc přitažlivě zpracováné, český dabing naprosto nevhodný. ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Nebudu tady pitvat dabing ani jiné, z mého pohledu na tento film, detaily. Stejně by lidi nadávali, na strašně energickou italštinu. Je to syrový snímek o tom, jak to na Sicílii od dob Corleonů a možná až do teď prostě chodí. Pokud je film kořeněn skutečným životním příběhem, byla povinnost to natočit a myslím, že se to povedlo. V lidech, to snad něco pozitivního zanechá i když, je to film o majetnické krutosti dnešního světa. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Italské drama inspirované skutečnou sedmnáctiletou holčinou Ritou Atriou, která si jako malá po smrti svého otce bosse mafie na malém městě začala psát deníky, kde popsala zločiny místní mafie, aby se o pár let spojila s legendárním soudcem Borselinem a mafiáni šli za katr, Sice to působí televizně a málo syrově, ale vypovídací hodnotu to má a mne to bavilo. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Film o silném tématu, který by měl uhranout. Ale nestane se tak. Je to chladné, až televizně zpracované, s téměř žádnou atmosférou. Myslím že ten dokument by byl asi zajímavější. 55% ()

brkerez 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, slabé zpracování. Viděno jen v mizerně česky dabované verzi, ale u obrazovky mě udržela jen skutečnost, že se jedná o popis pravdivých událostí. Jinak toporné dialogy a mdlé herecké výkony... Takže paradoxně z filmu pro mě nejsilnější, uplně nečekaný výtrysk emocí, byl kus z dokumentu se záznamem pohřbu Rity, který následoval uplně na konci. ()

rhodos 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma a velmi dobré zpracování má tento film o současné sicilské mafii na základě skutečné události. Prim zde hraje také mimořádný herecký výkon hlavní představitelky Veronicy D´ Agostino. Tím vším mne tento snímek nadchl. ()

Reklama

Reklama