Reklama

Reklama

Rizhao Chongqing

Recenze (5)

JFL 

všechny recenze uživatele

Wang Xiaoshuai je jedním z mnoha režisérů, které k mezinárodní proslulosti vynesly filmové festivaly, ale jeho tvorba ukazuje spíše stinnou stránku festivalového světa – falešné ustanovování trendů a protežování tvůrců, kteří zapadají do určité škatulky. Wang byl svého času jedním z filmařů „šesté generace“ čínské kinematografie, kteří hlasitě kritizovali své předchůdce a předháněli se v ukazování „pravé“ tváře Číny. Jenže pouze málo tvůrců (např. Jia Zhagke) dokázalo přežít dobu své módní vlny a stvrdit svou osobitost. Wang naopak náleží mezi ty, jejichž pozdější tvorba odhaluje pozérství a plagiátorství celé jejich filmografie. Wangovy poslední filmy už jsou ryzí přehlídkou tezovitosti, kopírování festivalových trendů a především poplatnosti. "Chongqing Blues" takto ve stylu dardenovského realismu předkládá mentorsky doslovné pojednání o tom, jak je pro dnešní mladé v Číně špatné, že nevyrůstají v tradiční rodině a postrádají patriarchální autoritu. Právě to je vede k morálnímu úpadku a hrůzným činům, nad kterými pak už může stará ganerace jen sprásknout rukama a bezmocně se ploužit po měste a snažit se pochopit, kde se stala chyba. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ten film má tradične dobrú atmosféru. Dokonca aj to pomalé Wangovo tempo vnímam ako pozitívum. Ale na tvorcu, jeho formátu - ktorý ma svojimi filmami skôr teší a udivuje, je Chongqing Blues nudnou variáciou nejakého hlbšieho príbehu. Putovanie s otcom upršaným a hmlistým mestom, aby pochopil posledné chvíle a motivácie svojho mŕtveho syna, má potenciál vytvoriť vzťahovú reminiscenciu, ale nedeje sa tak. Postavy sú všedné, nudné. Vzťahy naznačené a o nejakej hĺbke nemôže byť ani reč. A hoci to po formálnej stránke má mnohé atribúty, ktoré si na podobných filmoch cením, tá príbehová zložka pokulháva. Pozerateľné, ale ako vravím, Wang to vie o dosť lepšie. ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Civilně natočený film o otci, který se snaží přijít na to, proč byl při policejním zásahu zastřelen jeho syn. Problém ovšem je, že je to celkově takové divné. Otec rodinu opustil před 14 lety a od té doby o ní nejevil žádný zajem, znovu se oženil a má dalšího syna. Tak proč najednou takový zájem o prvorozeného syna? Proč se ho snaží najednou poznat a pochopit? Je to takové selankovité, příliš chtěné a místy zbytečně zdlouhavé a celkově jalové. ()

Reklama

Reklama