Reklama

Reklama

Na cestě - Série 9 (2010) (série)


Na cestě po Karlovarském kraji (S09E03)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po Karlovarskom kraji
Česko, 2010, 26 min

Režie:

David Sís

Scénář:

David Sís

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za strašidelnými zámky, léčivými prameny, záhadnými paprsky, kolébkou dolaru a pokladem svatého Maura. Bohatá a slavná, i když někdy také pořádně krutá, je historie Karlovarského kraje. V okamžiku, kdy kůň císaře Karla IV. klopýtl v tůňce horké minerální vody, započal rozvoj slavných lázní, které dnes zná bez nadsázky celý svět. Nejprve si prohlédneme ze zamračeného Klínovce kraj střežící západní hranici naší země, abychom ho následně křížem krážem prozkoumali. V Jáchymově najdeme památný zdroj paprsků madame Curie i kolébku amerického dolaru, v Lokti starodávný strážní hrad, v Chebu místo skonu Albrechta z Valdštejna a v Bečově vzácný poklad svatého Maura. Vydáme se i za tajemstvím zdraví, prýštícího z hlubin země. V rezervaci Soos se vrátíme do období třetihor, zjistíme, jak byly založeny Mariánské Lázně, proč Lázně Kynžvart patří dětem, proč je maskotem Františkových lázní čurající chlapeček a proč Karlovy Vary hlídá právě kamzík. Nezapomeneme na oplatky, sklo, porcelán a nahlédneme i do jedinečného kabinetu kuriozit. Hornické město Sokolov – kdysi smutné – prošlo šokující proměnou. Nebezpečný výlet do časů husitských válek zažijeme v Bochově.
Karlovarsko skrývající ve svých hlubinách ty nejcennější poklady, dokáže být snivé, tajemné, ale i vesele hravé. O tom vás ostatně přesvědčí i návštěva proslulého Mezinárodního karlovarského filmového festivalu, do jehož zákulisí vás pozve ten nejpovolanější – jeho prezident Jiří Bartoška. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

pOne 

všechny recenze uživatele

Epizoda o Karlovarském kraji je povedená. Jediné, co bych jí vytknul je, upřednostňování památek kulturních před památkami přírodními, kterých je na území Karlovarského kraje taky dost. A svou pozornost by si zasloužily. Chápu ale, že 26 minut nafouknout nelze. ()

heyda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A teď budu hodně chválit. A to nejsem místní. Pocházím z Jindřichohradecka, které je mimochodem taky nádherné. Každopádně Karlovarský kraj jsem měl možnost procestovat s naší fakultou na dějepisné exkurzi a drtivou většinu míst, které se v pořadu vyskytly, jsem tehdá navštívil, takže pro mě to byla filmová procházka po místech, které už trochu znám a opět jsem byl očarovaný... Loket, Karlovy Vary, Mariánky, Cheb, Teplá nad Bečvou, Kynžvart a mnoho dalších nádherných míst plus Ohře, kterou jsem sjížděl s kámošema na kánoích až do Kadaně vytváří opravdu krásné prostředí plné historie a divoké přírody. Samotnému pořadu není moc co vytknout. Snaha byla pojmout co největší prostor, sice se nedočkáte žádných detailnějších informací, ale to se nedá nic dělat. Určitě doporučuji navštívit tento úžasný kraj a alespoň si sjet tu Ohři :-))) ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

Tak pěkný kraj nešlo zkazit, blbě by to natočil snad jenom Tomáš Magnusek a ten normální věci stejně nerežíruje. Jen bych se obešel bez zasvěcených řečí místních znalců, což platí pro každý díl tohoto cyklu. ()

Želik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherný kraj, bohužiaľ som nemala to šťastie naživo vidieť všetky miesta, ktoré mi boli ponúknuté počas 26 minút. Ale raz to isto napravím. P.S. Spoznal ešte niekto na konci hudbu z Pána Prsteňov? :) ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama