Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během července a srpna 2010 odvysílala Česká televize celkem 28 politických pořadů z uplynulých let, které mapují největší politické a společenské události novodobé historie Československa a České republiky. Retrospekce obsahovala například Debatu s Otou Černým, Co týden dal se Zuzanou Bubílkovou, Karanténu s Petrem Studenovským a Ladislavem Doležalem, Naostro s Milanem Šímou, Šponu s Jakubem Železným a samozřejmě Otázky Václava Moravce. V chronologické linii pak následovaly pořady o vzniku ČR 1. ledna 1993, kauze bývalého šéfa Centra kuponové privatizace Jaroslava Liznera či opoziční smlouvě po volbách v roce 1998. Nechyběly ani předvolební diskuze někdejších kandidátů na premiéra Miloše Zemana a Václava Klause nebo střety - dnes již bývalých vrcholných politiků - Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Celý projekt zakončil předvolební duel Jiřího Paroubka s Petrem Nečasem. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Další důležitý pohled zpět... Vladimír Železný a ty jeho sliby o nově například...jak je možné, že je posléze každou sobotu co sobotu popíral a v podstatě mu to prošlo? ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Pořad, který se ohlíží za politickými debatami před televizními kamerami za 20 let od sametové revoluce. Všimněme si, v jak slušném pojetí debaty na počátku byly a jak vulgární skončily. Zpočátku nás provází proslulý Ota Černý. V prvním díle politici dokonce ochutnávají pivo. Ve druhém je Václav Havel, hosty si vybral sám a dokonce kouřil. Třetí díl je ve znamení lustrací, proti nimž výrazně vystupuje zejména Vladimír Mečiar. Čtvrtý díl nás zavádí do doby po volbách v červnu 1992 a do debat vstupuje figurka Miroslava Sládka kritizujícího naprosto vše svým nevšedním způsobem. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Pár dílů za něco stojím ale neuvěřitelně namyšlený projev a postoj Jakuba Železného, ostatně jako ve všem co tenhle člověk moderuje, mi Velké politické retro natolik znechutil, že dávám za "tři" jen úcty k hostům. ()

#47 

všechny recenze uživatele

Díky české televizi za tyhle pořady, pro nás mladší je to jediná možnost jak si přiblížit politické klima posledních dvaceti let jinak než v psané podobě či vyprávění pamětníků, škoda jen, že se skáče někdy až tak rychle, rád bych viděl například více o rozpadu Československa, Kupónové privatizaci, pádu poslední Klausovy vlády, o tom co předcházelo vstupu ČR do EU atd.____Dodatečně přidám jednu rejpavou...Ota Černý je snad nejhorší moderátor politických diskusí, kterého jsem kdy viděl, absolutně neinformovaný o stavu věcí, nebo lépe řečeno nepřipravený, neumí ani pořádně mluvit, tak raději skoro celou dobu spíš mlčí a nechává nekonečně dlouho vykecávat všechny zúčastněné, když už něco vypustí, je to ve stylu "chlápka z lidu" a ne profesionálního moderátora viz Václav Moravec, Martin Veselovský, Jakub Železný apod...dnes mám bohužel pocit, že nestačí ani na "svou" sportovní debatu s přiblblým názvem "Na slovíčko". Myslím si, že měl už dávno sypat krmení ptáčkům v parku. ()

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem všechny odvysílané díly, ale vybíral jsem si z archivu ČT pouze ty, co mě zajímaly, což byla cca polovina. Musím bohužel konstatovat, že spousta problémů, které se řešily tehdy, je i nyní aktuální, což znamená, že se je za více než 10 let vyřešit nepodařilo (zpravidla jsem sledoval pouze díly starší roku 2000). Každopádně České televizi za tuto sondu patří velké díky a určitě by se našly i další debaty, které by stálo za to vidět znovu. Na závěr doporučení: Pro porovnání se vyplatí shlédnout debatu V. Klause a M. Zemana a ihned po ní M. Topolánka s J. Paroubkem, kde krásně vyplyne na povrch znalostní i inteligenční deficit jedné dvojice, které, to ať každý odhalí sám... ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pořad, aneb jak se (ne)vyvíjela úroveň politiků, moderátorů i samotných debat. Obsah je tristní v tom smyslu, že následky cítíme ještě dnes a asi i dlouho budeme. Proto se přimlouvám za vytvoření většího množství dílů, je to dost důležité. Ohledně moderátorů, vzestupná kvalitativní úroveň dosáhla podle mě největšího "píku" u Martina Veselovského, tam se zastavila a s nově příchozími již nějakou dobu opět sebevědomě klesá. ()

Reklama

Reklama