Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Máte pocit, že vás někdo sleduje? Může to být osamělý čtyřicátník, jehož vlastní život je tak prázdný, že parazituje na životech jiných. Možná mu bude stačit, že vás pozoruje, nebo bude chtít do vašeho života aktivně vstoupit. Pro jistotu se ale vždycky připravte na nejhorší, jak líčí temný psychologický thriller s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Ten se ve filmu objevuje jako Oliver, velmi uzavřený a nekomunikativní letový dispečer. Jediný „živý“ kontakt má se svou matkou (Jana Hlaváčová), od kolegů v práci si udržuje odstup a doma mu společníka dělají televize a dalekohled. Jím z bytu na bratislavském sídlišti šmíruje na první pohled šťastnou rodinku z protějšího domu. S rolí pouhého pozorovatele si ale dlouho nevystačí a rozhodne se k sousedům odnaproti proniknout co nejblíž. Pro splnění snu udělá člověk často velmi neuvěřitelné věci, někdy i takové, které jsou za hranicí slušného chování nebo dokonce zákona. A když nabídnete pomocnou ruku někomu, kdo o to vůbec nestojí, nesmíte se divit, že vás pak do ní s chutí kousne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že na tento film jsem původně ani nešel, ale chtěla tomu shoda náhod, že jsem ho shlédl. Ze začátku jsem se bál těžké nudy, film mi připomínal místy "Žraloka v hlavě", kterého jsem přímo protrpěl. Dlouhé záběry bez jediného slova, hvězda filmu Ivan Trojan měl ve scénáři snad dvě věty... Čili v první polovině dá se říci psychologický film, který ale nejde do hloubi postav, a to ani té hlavní. Posléze se film rozjíždí do celkem slušného thrilleru a moje zaujetí stoupalo. Bohužel opadlo na konci, protože závěr mě rozhodně neuspokojil. A nejvíc mně vadí, že nevím, na co má slepec dalekohled :D PS: ve svém hodnocení odpouštím několik nelogičností a chyb v příběhu. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Většinu času je to buhužel docela nuda, což jsem opravdu neočekávala. První polovina se neuvěřitelně táhne a to, že pozornost je zcela věnována jen a pouze hlavní postavě (byť dobře vymyšlené i zahrané), tomu rozhodně neprospívá. V druhé polovině to naštěstí začíná trochu nabírat tempo, ale pachuť první poloviny je pořád tak silná, že můj přístup zůstal i nadále značně pasivní a nebyla jsem schopna se do příběhu vžít. Ještěže si do hlavní role vybrali Trojana, jehož herectví to celé táhne trochu nahoru, ale jinak mě to opravdu nenadchlo. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Ivánek Trojanů,ač posranej klokánek,tak můj nejoblíbenější českej herec.Ale co přijal za roli v týhle slovenský pitomině,to je trochu škoda.Peněz i času.Pořád sem se utěšoval,že druhá půlka filmu bude lepší,ale byla po evropsku.Vůbec nic se nestalo.Tohle je obrovská zbytečnost.20%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Stejné zklamání jako Čistič - nesmírně nadějný začátek, ale celé to vygraduje nepromyšleně, mizerně a slabě. Na rozdíl od rutinního a přeceňovaného Bebjaka (který Čističe natočil) ale Krištúfek dokázal tady vybudovat solidní voyeuristickou atmosféru, která mi přišla natolik podmanivá, že jen díky ní mě to zajímalo skoro až do konce. Taky bych mezi klady přiřadil povedenou kameru a skvělý výkon Ivana Trojana, který mě tady mile překvapil, protože pro mě není až tak geniální herec jako pro spoustu ostatních uživatelů, ale tady opravdu mnohé zachraňoval. Jinak je to totiž dost obyčejný film o jednom šmírákovi, co se stalkerstvím snaží získat "ženu svých snů" odnaproti, kterému nevěřte jeho zařazení mezi psychologické filmy, protože i když dost zpočátku rozehraje, nakonec nic nevysvětlí, nic pořádně neuzavře a chování jak Olivera, tak lidí okolo ní, absolutně nepochopíte. To celé shazuje jinak solidní námět a hutnou atmosféru neskutečně dolů, až to nakonec celé na ty tři hvězdy sotva vystačí. Nedivím se zdejšímu hodnocení, je to dost promrhaný potenciál a jedno velké zklamání. Slabé 3* ()

boblig 

všechny recenze uživatele

Slovenský pokus o psychologický film dopadl hodně špatně, ale nikoli kvůli Ivanu Trojanovi - spíše díky mizerné režii a scénáři, která hlavního představitele nutí do křečovitého výkonu. Zbytečně natažený snímek, který se jeví jako nedokonalá parodie některých filmů o psychopatech ... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Podívejte se, jestli někde v blízkém okně nestojí dalekohled jak hrom, a pak se zbavte všech váz. Příliš unáhlený konec, přehnaně obyčejná režie a neobyčejně často puštěná televize. Pokud by se tudíž Viditelný svět hodnotil jako celek, hodnocení by mu zvedaly oba díly Pána prstenů i epizoda SImpsonových, které na pozadí běží. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Utahany, dej bez poradnejch nakopnuti, velmi nedomysleny, chvilema skoro smesne pusobici dialogy, Trojan pusobi prilis malo uveritelne (nekdo takovej jako charismatickej, manipulujici svudnik?), chybi gradace - SPOILER - pritomnost kveru nevysvetlena (pravda, trochu jsem doufal, ze ji pouzije, skoda), pritomnost zminek o matcine alergii na citrony nevysvetlena (priznavam, trochu jsem doufal, ze ji zabije, skoda), pritomnost de facto znasilneni sousedky a jejiho naslednyho chovani nevysvetlena (jako ze se zamiloval kun, nebo co? WTF a skoda), konec nesmyslnej a nijakej, pelmel televiznich serialu na pozadi nesmyslenej a bez spojitosti s dejem (skoda), bitka s bezdomovcem totalni fail (andele na Slovensku asi vyziraj popelnice), chovani deti mimoza, a tak dale - KONEC SPOILERU - no proste to boli. A pritom je videt, ze Kristufek umi budovat atmosferu. Ale s takovym scenarem... no proste spatny. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimave spojeni Trojana s ryze slovenskym filmem dopadlo tak napul. Sotva uveritelne, presto je tam nekolik pasazi, ktere bezneho televizniho divaka mohou zaujmout. Viditelny svet stoji na hlavni postave. ()

ivet.ka 

všechny recenze uživatele

Film se strašně spoléhá na Ivana Trojana, na kterého je toho prostě moc. Nemůže být ve filmu jedinou fungující postavou. Psychologický film - to mi připadá trochu jako výsměch, protože žádnou propracovanou psychologii postav jsem nezaznamenala. Viditelný svět má rozhodně skvělý nápad, ale absolutně se nepodařilo dotáhnout ho do konce, takže spíše sledujeme, jak snímek zabředává do čím dál větší absurdity. A to je opravdu škoda... Přečtěte si celou recenzi. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to předobraz Petra z Deníků obyčejného šílenství kde praví že pracoval na navigační věži :) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Příběh samotáře, který si koupí triedr a šmíruje protější okna v paneláku. Náboj to dostane, jakmile se zaměří na šťastnou rodinku a trošku začne "přikládat polínka do kotle" osudu. Film má velmi pozvolné tempo a není jednoduché čekat na ten konec, jelikož náš hrdina coby uzavřený člověk příliš nepobaví, ani moc nenamluví. Celkově žádný velký majstrštyk, ale 70% v klidu. ()

Tommy.D 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný minimalistický film, ikdyž se místy trochu táhne. Ne, že by to asi nebylo možné, ale nějak se mi nechtělo věřit kombinaci letový dispečer psychopat, přece jen na takových místech není zaměstnán kdekdo. Každopádně si občas večer při pohledu na okna přes ulici tento film vybavím a raději ten závěs zatáhnu. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama,které připlulo ze Slovenských vod a které se snaží proniknout do pohnutek chování některých jedinců.Celé se to ale zasekává někde na půli cesty,protože už sám scénář je velmi nevýrazný a režie to moc nevylepšuje.A ač se herci(zejména vynikající Ivan Trojan-na kterého se tady asi velmi spoléhalo- a Jana Hlaváčová)velmi snaží,jejich postavy jsou u mě jen velmi těžko k uvěření.Příběh je navíc vyprávěn velmi těžkopádně,nudně a příliš minimalisticky.Dialogy jsou také nemastné,neslané a neustále puštěná televize začne velmi brzy rušit.Také stopáž je tady přehnaná a zkrácení o 20 minut by velmi prospělo.JIstě,je tu určitá snaha o přiblížení jednoho z problémů dnešní doby a tím je soukromí,tedy spíše otázka,jak si ho udržet.Tuhle sondu do duše jednoho podivína beru na sobotní večer na ČT2 a zadarmo,nikoliv ale na plátně v kině a za peníze.Jen díky hercům dávám 45% a můj astrologický dalekohled v okně,je opravdu astrologický. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi divná postava Trojana a ešte divnejšie správanie ostatných. Krásna Turjanová, ktorá sa nehanbí ukázať, ale nič z toho tento film neurobilo dobrým. A ešte ten divný koniec, takýto koniec si ten film nezaslúžil. –––– Promiň, neměl jsem tě sledovat. ()

Pucimka 

všechny recenze uživatele

Petera Krištúfka inspirovala současná tendence narušování a hlídaní soukromí. Převážná část filmu se odehrává ve sterilním (Ikeou vybaveném) minimalistickém prostředí Oliverova bytu, které krásně souzní s jeho podobnou, jedním směrem upřenou, myslí. Pravě v tomto jednoduchém prostředí, obyčejného slovenského sídliště na sebe strhávají pozornost hlavní postavy. Sledujeme jejich psychologický vývoj, žádající si skvělé herecké výkony. Možná si i přeji, aby jednou Trojan zklamal a nezvládl svou roli, protože jeho vychvalováním bych už jen opakovala. Film není žánrově jen psychologický, jsou v něm samozřejmě oblíbené česko-slovenské prvky tragikomična. To může vadit některým divákům, které tím odvádí od hlavního příběhu. Ale milovníci suchého humoru si přijdou na své. A také pokud se vám líbily filmy Okno do dvora a Following, snímek určitě nezklame. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poněkud nudný a nezáživný film. Přesto už od začátku nutí k přemýšlení o tom, co je vlastně divákovi prezentováno. Kdo vydrží a přetrpí televizní zvuky ve všech možných jazycích, může si postupně skládat mozaiku příběhu. Trojan je stavebním kamenem filmu a není dnes mnoho českých a slovenských herců, kteří by psychopata zahráli lépe. Tak určitě srovnatelně Karel Roden... Volba zaměstnání Trojana zřejmě naznačuje znepokojivý fakt, že psychopat nás může nejen kdykoliv a kdekoliv pozorovat, ale může pracovat prakticky v kterékoliv profesi. Takž si dávejme pozor také na řidiče, lékaře, politiky, učitele, novináře, pekaře, řezníky, bankéře, právníky…. Mohou mezi nimi být (a také jsou) lidé s převládající temnou stránkou duše. V posledních 20ti minutách příběh zajímavě graduje. Režisér využil neokoukané tváře slovenských hereček. Nevím, jestli D. Bajnoková byla tak namaskovaná, každopádně vypádá o 10 let starší než ve skutečnosti. ()

Reklama

Reklama