Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Máte pocit, že vás někdo sleduje? Může to být osamělý čtyřicátník, jehož vlastní život je tak prázdný, že parazituje na životech jiných. Možná mu bude stačit, že vás pozoruje, nebo bude chtít do vašeho života aktivně vstoupit. Pro jistotu se ale vždycky připravte na nejhorší, jak líčí temný psychologický thriller s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Ten se ve filmu objevuje jako Oliver, velmi uzavřený a nekomunikativní letový dispečer. Jediný „živý“ kontakt má se svou matkou (Jana Hlaváčová), od kolegů v práci si udržuje odstup a doma mu společníka dělají televize a dalekohled. Jím z bytu na bratislavském sídlišti šmíruje na první pohled šťastnou rodinku z protějšího domu. S rolí pouhého pozorovatele si ale dlouho nevystačí a rozhodne se k sousedům odnaproti proniknout co nejblíž. Pro splnění snu udělá člověk často velmi neuvěřitelné věci, někdy i takové, které jsou za hranicí slušného chování nebo dokonce zákona. A když nabídnete pomocnou ruku někomu, kdo o to vůbec nestojí, nesmíte se divit, že vás pak do ní s chutí kousne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Krištúfek podle mě až moc času věnoval představování hlavní figury, prostředí a tomu, co by Oliver rád udělal, až se mu prolog roztáhl za polovinu filmu. Konec mě právě docela zaujal, stejně jako Kristína Turjanová, ale vše to mohlo být zpracováno mnohem uvěřitelněji. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama s totálně anti-psychologickým pojetím postav a s dialogy, které se rozpadají pod rukama. Ke konci už bolestivá trapnost, která svou totální nemohoucností přivádí k šílenství. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Asociální šmírák vstupující bez pozvání do života druhých. Rozvleklost zápasící s přednostmi minimalismu, motivy šumící do ztracena (pistole) a solidní herecké výkony (podivín Trojan i zajímavá příčina jeho chvilkového roztání Kristína Turjanová). Psychologizace i vývoj postav nikterak přesvědčivý, ale jako panelákové drama s autorským vkladem si to pozornost zaslouží. Apropo, letový dispečer s podobnými sklony by při odletu partnerky klidně mohl záměrně vynechat první tři slova při pokynu: „Počkejte, až bude dráha volná..“ ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Trochu těžkopádný snímek, ale měl svoje silná místa. Je škoda, že Peter Krištúfek tragicky zahynul při srážce autobusu s kamionem a už žádný další film nenatočí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

S Ivanom trojanom strávime v tomto filme veľa času a on ho využil na 100%. Ak niečo vo filme nefunguje, tak rozhodne nie herectvo Trojana, ktorý je v zábere v jednom kuse. Bavilo ma sledovať ho. Podobný film kedysi natočil K. Kieslowski a to - Krátky film o láske. Samozrejme Kieslowského film je lepší, ale aj tu ma zaujímalo ako sa bude príbeh vyvíjať a kam je Trojan a jeho postava ochotná zájsť. Film má pomerne nízke hodnotenie, ale ja by som to tak tragicky nevidel. Film má pomalé tempo, ale kamera M. Štrbu dokáže zaujať a pulzujúca hudba vie navodiť atmosféru. Myslím, že film patrí k tomu lepšiemu čo u nás za posledné roky vzniklo a je rozhodne lepší než preceňovaný a cenami ovenčený -Môj pes killer. Prikláňam sa k slabším štyrom hviezdam, ale súhlasím, že bez Trojana, by to bolo o hviezdu menej. 70%. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan je úchyl, šmíruje svoje sousedy dalekohledem a vybíjí si frustrace brutálním sexem se ženou, která mu leze na nervy. Za všechno ale může rozpadlý vztah jeho rodičů. Tenhle "originální scénář" by vás měl naladit. Stalo se? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan v něčem, co se snaží vypadat jako psychologické drama či thriller, ale je to naprosto nepřesvědčivé zejména ohledně příběhu a psychologie postav. Ke konci mi bylo Trojana líto za to, v čem to vlastně účinkuje. ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Viditeľný svet / VISIBLE WORLD / Viditelný svět) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa zbabraný záver, ale celkovo záležitosť o tom, že voyeurstvo, alebo po novom "stalking", sa nevypláca. Ja to isté stále hovorím našim príslušníkom, ktorí vždy v noci zaparkujú v uličke, aby tam akože sledovali ľudí a zabezpečovali verejnú bezpečnosť, ale aj tak pri tom furt zaspia. Inak film odvysielaný špeciálne pri úmrtí Jany Hlaváčovej, čo som nepochopil, keďže jej rola je dosť nepatrná. Každopádne Trojan stále veľký samec, ktorý si trúfol na vtedy ešte pozerateľnú Turjanovú a tá samozrejme ukázala všeličo, lebo však je to hééérečka, umelkyňa bez podprdy. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a dnes velmi aktuální téma. Skvělé herecké obsazení. Prvky tragikomična v psychologickém filmu? - proč ne. Život je plný takových momentů. Ivan Trojan opět skvěle připraven na roli (konzultace s psychiatry ap.). Mé hodnocení: 84%. Viděno: (08.07.2011 - 46. MFF KV; 18.08.2011 - Lucerna/premiéra ČR). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Někdy spolu můžeme jít i na pivo........ Ivan Trojan (Oliver Fabián) jako letecký dispečer žije osamělý život, plný smutku a závisti. Je cítit, že kdysi prožil nějaké trauma a stále se s ním nevyrovnal. Z příběhu je cítit vliv především dvou filmů. Tím jsou Samotáři a Okno do dvora. Zde Fabián sledu převážně jednu sousedskou rodinu svým dalekohledem. Fabián (Ivan Trojan) má ve svém bytě neustále puštěnou televizi. Okolo 52 minuty v ní můžeme vidět a slyšet seriál Simpsonovi. CITÁT - Vždycky jsem chtěla vědět, jaký jsou sousedi odnaproti....... Škoda toho podivného jakoby nedodělaného konce, jinak bych dal filmu za pět. Tady to chtělo nějaké překvapení. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zvláštní kousek s výborným nápadem, zajímavý tématem a Ivan Trojan mě krásně pohoupal, v roli šmíráka byl naprosto luxusní. Pomalé tempo, příjemná kamera, minimalismus a fakt, že hodně nechává na divákovi (včetně otevřeného konce), to vše se mi zamlouvalo.. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

46. MFFKV - film strasně ztroskotává na scénáři, divný děj a neskutečně nevěrohodné postavy ho zabíjejí, byť herci hrají jak o život. Nenadchne ani neurazí ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten film se strašně moc chce tvářit jako psychologický thriller, ale jednotlivé postavy jsou stejně jen pouze karikatury. Nějak nechápu, proč by někdo měl vůbec milovat Trojanovu postavu, protože je prostě divná a divně se chová celou dobu. Nesnaží se na nikoho něco hrát, prostě je děsivý introvert neustále. Proč by mu měl někdo důvěřovat? Strašně mi to šustí papírem. Ale určitá atmosféra se tomu vzít nemůže. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Asi budu výjimka, ale mě to přišlo docela dobré. Atmosféru to má od začátku do konce a nesklouzne to ke karikování. Je ale pravda, že nebýt tam Trojan, nestojí to za moc. On ten film vytáhl jednoznačně. Sám ho utáhne a vytváří děsivou postavu, ze které skutečně jde strach. Pár věcí je tu nevysvětlených (pistole, proč střílel na dálnici, motivace sousedky), myslím ale, že si to nezaslouží tak jednoznačně odsoudit. Podle mého svěží vítr do našich vod, na kterém je znát taková poctivá autorská práce se vším všudy. Tudíž i to, že Krištúfka nikdo nekrotil a neřekl mu, co by udělal jinak. Za zmínku stojí i povedená kamera a solidní hudba. Po delším rozležení v hlavě musím hvězdu ubrat, protože těch chyb je tam opravdu až moc. 60% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ono to po 45 minútach začalo dávať zmysel a tým pádom byť pozerateľné. Pri väčšine filmov je to naopak. S tempom filmu sa nestotožňujem, ale ako celok nevyznieva zle. ()

Reklama

Reklama