Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle stejnojmenné novely Johna Steinbecka (česky vyšlo pod názvem Pláň Tortilla). Na kalifornských kopcích rozkládajících se kolem přístavního města Monterey začíná nový den. Tak jako každé ráno, přemýšlí i dnes Pilon se svými nohsledy, kde sehnat peníze na trochu jídla a pár galonů dobrého vína. Pilonovi totiž práce nevoní a k obživě raději obratně využívá svých vytříbených manipulátorských schopností, kdy ze všeho dovede "vytřískat" něco pro sebe. Tentokrát mu osud přihrává do cesty mladého Daniela Alvareze, jenž právě po dědečkovi zdědil dva domy, ale ve vězení si odpykává trest za potyčku. Pro Pilona není problém dostat mladíka z basy a zařídit si u něj bezplatný podnájem jenom za to, že slíbí ubytovat i své kamarády. V každém však vězí špetka toho dobrého a ani sobecký a vypočítavý Pilon nemá při setkání se starým pobožným Piratem srdce z kamene. (dopitak)

(více)

Recenze (6)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hedy Lamarr si nemohla v prvních letech u MGM vybrat lépe. Stát se součástí světa adaptací podle Steinbecka je automatickým krokem k nesmrtelnosti. V jejím případě opakovaným. Tortilla Flat je skvělý zemitý film o lidech spojených s půdou a vínem. Dobová kritika byla také nadšená, že tentokrát má Hedy skutečně co hrát. Navíc Steinbeck v tématu pokračoval ve filmu A Medal for Benny. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Asi to měla být nadsázka o bandě lemplů a totálních idiotů. Herecky je předváděli dost dobře, protože třeba Spencer Tracy mě neskutečně vytáčel. Bohužel to není dojem, kvůli kterému bych si film pustil. Nehledě na to, že jsem se snad ani jednou nezasmál. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodnocení uživatelů, kteří na imdb přidali k filmu i svůj komentář, se docela rozcházejí, ale já se ztotožňuji s těmi, které zfilmovaný Steinbeck naprosto dostal. Film je od začátku prosycen mexickými rytmy, pohodou nicnedělání a vůní červeného vína. Vzdáleně, ale velmi vzdáleně může prostředí a vůbec výprava připomínat Dařbujána a Pandrholu. Jako komedie výborné, dramatické prvky jsou hodně na pozadí. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Ne úplně běžný film na tu dobu, řekněme. První polovina je spíše komediální, kde se postupně seznamujeme s místními floutky a jejich každodenními starostmi, hlavně tedy o to kde sehnat peníze na trochu vína. V druhé už potom děj ubíhá trochu jiným směřem a situace se trošku dramatizuje. Závěr je docela očekávaný, místy se snad až příliš hraje na city, ale není to až tak přehnané. Nakonec vcelku dobrý film. 75%. ()

Reklama

Reklama