Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historická trilogie o vzniku ruské říše. Pohnuté osudy vládců za dob Petra Velikého. Moderně zpracovaná historická trilogie Vitalije Melnikova mapuje počátky jedné z nejrozsáhlejších říší v dějinách lidstva. Její osudy se začaly psát na začátku 18. století, kdy byl u moci car Petr Veliký I. Hlavním městem se tehdy stal Petrohrad a u žezla se střídala jedna historicky významná osobnost za druhou. Seriál, natočený jedním režisérem v průběhu let 1990 až 2003, se nejprve soustředí na osudy Petra Velikého, nemilosrdného vládce, jenž nechal umučit vlastního syna Alexeje. Poté se přeneseme do doby vlády Kateřiny Veliké a celá trilogie je ukončena pohnutým příběhem jejího syna Pavla I., který byl roku 1801 za tajemných okolností zavražděn. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Soudě podle prvního dílu to vypadá na celkem nadějnou historickou rekonstrukci. Zde se jednalo o umučení Alexeje, následníka Petra Velikého. Co se týče interpretace, je to rozhodně věrohodnější než americký Petr z roku 86. Není tam žádný patos ani vlastenecké ahistorické tlachy, spíš je to zaměřené na vnitřní vztahy obou osob. Jak to bývá u ruských filmů, herci jsou nadprůměrní, ovšem zde chybí nějaký silný dramatický moment. Tak se stane, že se začně divák postupně nudit. Pokud budete moci, podívejte se na to v originále, dabing je příšerný. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Trochu chaotické kategorizovanie na csfd. Film, seriál alebo trilógia? Hodnotím časť o cárovi Petrovi a jeho synovi Alexejovi, ktorého dal vlastný otec umučiť na smrť. Neviem, do akej miery sa drží histórie, ale filmové spracovanie nie je vôbec zlé. Začiatok je síce zbytočne naťahovaný, ale v druhej časti sa naplno rozvinú intrigy, jednak ruského cárskeho dvora, jednak cudzích kráľovstiev (tu z toho cítiť číru historickú konšpiráciu). Záver z umučením má prekvapivo silný fíling a práve on vyzvihuje celý film, či prvú časť trilógie. ()

Reklama

Reklama