Reklama

Reklama

Zelená

(festivalový název)
  • Česko Green (festivalový název) (více)
Francie / Indonésie, 2009, 48 min

Režie:

Patrick Rouxel

Kamera:

Patrick Rouxel

Obsahy(1)

Film sleduje jedného orangutana pri posledných hodinách jeho života a ukazuje dôvody, prečo tento druh pomaly vymiera. Prekrásna scenéria indonézskych pralesov je v kontraste s ich klčovaním a výsadbou palmových plantáží kvôli palmovému oleju a "biopalivám". (whack)

Recenze (5)

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...napadají mě jen slova, která běžně nepoužívám... ...je mi to strašně líto... promiň Země, promiňte milá zvířata za krutost, která je neomluvitelná... ...napadá mě budhistické úsloví, že člověk za zabití krávy musí odžít tolik životů, kolik mělo chlupů na hřbetě... ...doufám, že je to tak... ()

Reklama

Marketka007 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se problematice palmového oleje věnuji již hodně dlouho a orangutani pro mě znamenají nesrovnatelně více, než pro jiné hříšné smrtelníky, natrefila jsem na tento němý film až dnes. Vím toho dost o hrůzách, které se v deštných pralesech Sumatry a Bornea dějí jen kvůli pohodlnosti a zhýčkanosti velkého Homo sapiens sapiens (opravdu to někdy znamenalo "člověk moudrý"?). Viděla jsem nespočet fotek, obrázků, videí, četla kvanta článků a studií. A myslela si, že už mě nemůže nic "dostat". Ale spletla jsem se. Tento dokument se mnou kvůli svému pojetí neskutečným způsobem otřásl. Jde totiž o film němý pouze zdánlivě… oči a obličeje pro mě těch nejúžasnějších tvorů mluví naprosto jasně a řeknou toho víc, než mnohá slova. Je v nich obrovská bolest, strach a nepochopení toho, proč jim MY lidé krademe jejich nádherný domov. Příběh orangutaní mámy, která nezasvěceným naprosto jasným způsobem ukazuje a vysvětluje, co stojí za vymíráním tvorů, kteří se nám podobají více, než si myslíme. I přesto je stále naprostá většina "moudrých" přesvědčena, že se jich přeci netýká to, co se děje cca 9 000 kilometrů daleko. Omyl. Obrovský omyl. Týká se to každého z nás. Všichni jsme zodpovědní za to, co jsme právě viděli. A já se o tom na Sumatře přesvědčila na vlastní uslzené oči… ()

whack 

všechny recenze uživatele

Palmový olej sa nachádza v produktoch, ktoré každodenne používame, od pekárenských a cukrárenských výrobkov cez kozmetiku a čistiace prostriedky. Vzhľadom k masívnemu medzinárodnému dopytu po palmovom oleji, plantáže palmového oleja rýchlo nahrádzajú dažďový prales. Orangutan je považovaný za škodcu v priemysle palmového oleja. V procese odlesňovania je pracovníkom povedané, že ak sa tieto tvory dostanú do cesty, majú spraviť čokoľvek, čo bude potrebné a nevyhnutné, aby sa ich zbavili. Orangutany sú často prejdené dopravnou technikou, ubité na smrť, pochované zaživa alebo podpálené... všetko v mene palmového oleja. Vládne údaje ukázali, že v posledných dvoch desaťročiach už zomrelo viac ako 50 000 orangutanov v dôsledku odlesňovania kvôli palmovému oleju... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama