Reklama

Reklama

Nejdivočejší sen

  • USA The Wildest Dream
Trailer

Obsahy(1)

George Mallory byl posedlý touhou jako první zdolat dosud nedotknutelný Mount Everest. V roce se vydal vstříc svému snu, živý se však už nikdy nevrátil. Naposledy byl spatřen v roce 1924 přibližně 800 stop pod vrcholem. Jeho smrt zasáhla celý svět a Mallory se stal legendou. Jeho příběh ožívá o 75 let později, kdy Conrad Anker objevil Malloryho zmrzlé tělo. Veškeré jeho vybavení bylo nedotčeno, nic nechybělo, kromě jedné jediné věci - fotografie jeho ženy Ruth, které slíbil, že ji donese až na vrchol Mount Everestu. Kdo byl doopravdy prvním člověkem, který pokořil nejvyšší horu světa? (nightevan)

(více)

Recenze (34)

cheyene 

všechny recenze uživatele

The Wildest Dream je možná neakční a biografický, ale rozhodně není nudný! Tedy určitě ne pro diváky, kteří mají rádi hory a jejich dobývání, s chutí si pokládají otázky začínající "Co kdyby?" a "Co když?" a mají rádi dokumenty, kde je důležitější obsah nad formou. Nejdivočejší sen je přesně pro tento typ diváků stvořený. Je až nepředstavitelné, za jakých podmínek dokázal George Mallory a Irvin šplhat po stěnách nejvyšší hory světa. Aniž bych chtěl nějak snižovat výkony, odvahu, zásluhy a hrdinství nynějších horolezců (resp. takových jako je Messner, Rakoncaj, Gálfy, Sulovský, Nežerka,...), tak právě tato dvojice (ale i jiní z tohoto období) byla neskutečně a až nadlidsky odvážná, hrdinská a právem v dnešních dnech glorifikována a s úctou vzpomínána. Zajímavé na tomto dokumentu je kromě autentických záběrů či fotek též čtení Malloryho dopisů, vylíčení jeho vztahu k rodině a za doprovodu tklivé hudby rozhodně nejsou scény nudné! Na atraktivnosti přidává též novodobý pokus horolezců napodobit expedici z roku 1924 v replikách tehdejšího oblečení a obutí, navštívení stejných zastávek a rekonstruování výstupu, o jehož výsledku se můžeme jen dohadovat. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Neakčný, biografický dokument viac pre zasvetených fanúšikov, než pre divákov, túžiacich po dobrodružstve a adrenalíne. Kostrou rozprávania film nijako zvlášť negraduje, to kľúčové a šokujúce ukazuje hneď na začiatku (zábery objavenia Malloryho tela na Evereste po 75 rokoch), a vo finále potom strhne už „iba“ ukážkou lezenia cez najexponovanejší úsek cesty - Second Step - bez použitia čínskeho rebríka. Čím ma ale dokument dostal, bol životný príbeh milujúceho manžela a otca troch detí Malloryho, jeho odhodlanie a odvaha v dvadsiatych rokoch sa pokúsiť o prvovýstup v takom oblečení (!!!), bez znalosti podmienok v zóne smrti a akejkoľvek predpovede počasia. Aj keby mali dokonalé počasie a dosiahli by vrcholu, nevrátili by sa z neho. Bol to samovražedný podnik, ktorý ale definoval jednu z dvoch hlavných výstupových ciest na horu. Cesta preto nesie jeho meno viac než zaslúžene. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokud se někdo snaží vydrápat na Everest jen za pomocí zubů a nehtů, na nohou má vietnamky a na sobě letní outfit z poctivých, bavlněných vláken, pravděpodobně zmrzne rychleji, než byste řekli Čumulangma. Je to jako pokusit se uprostřed prosince přeplavat Grónské moře a na to, že měl Mallory doma tři fakany, bylo to od něj děsně "odvážné a zodpovědné". Plně si tedy zaslouží tento unylý a nudný dokument, kde za zvuku tklivých, molových houslí pár celebrit pateticky recituje, jaký to byl jinak príma chlap a ukazují jeho zažloutlé fotografie. Nepochybuji, že si u toho budou ostatní horolezci nadšeně leštit cepín a stříkat do maček a my, co byli nejvýše v čtyřech a půl tisících do toho nemáme co kafrat. Nic naplat. Místo, kam se dnes může se svým nuzným primátorským příjmem vyškrábat kdejaký Bém, už holt nebudí takový respekt. Když jsme u toho stavění pomníčků všelikým magorům, tak mi kdysi vyprávěl dědek, že jednou v padesátémdevátem čuměl na měsíc a viděl po něm někoho chodit. A Armstrong to prý natuty nebyl!! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument, ze kterého čiší odhodlání po dobrodružství. Obdivoval jsem ty báječné muže beze strachu. Jejich touha jim přinesla záhubu, ale jak pravil Sandy Irvine, musela to být krásná smrt. Komentář Liama Neesona je třešnička na dortu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dodávat že horolezci jsou neskuteční borci, je zcela zbytečné. Na vrcholku Mount Everestu není žádné zlato, tak proč se tam všichni chtějí dostat? Na tuto otázku dokument spolehlivě odpoví. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vynikající! Nenajdete zde sice žádnou akci, ale o tu tady vůbec neběží. Podstatné a hlavně zajímavé je zde úplně něco jinšího. Zaprvé se jedná o dokument, takže se můžete spolehnout, že atmosféru zahustí už jen fakt, že se tohle opravdu stalo. Kde? Na Everestu. Kdy? V roce 1929. Co? Dost pravděpodobně byl poprvé zdolán Mallorym a Irvinem, což dodnes není potvrzeno. Pro neznalce poznamenávám, že Everest byl oficiálně zdolán až roku 1953 Edmundem Hillarym. Neřeknu vám, jak tento dokument peckovně začíná, ale budete čumět, jaký mysteriózní nádech celý film hned po začátku dostane. Mazec! A aby toho nebylo málo, autoři zdaleka nezůstávají jen u pátrání v minulosti, protože se pouští do experimentu, kdy se v roce 2009 vydávají na Everest a pokouší se simulovat podmínky údajného prvovýstupu roku 1929. Já mám historii Everestu obecně zmáknutou, ale čuměl jsem jak blbec. Co teprv někdo, kdo o něm neví nic? Jeden z nejlepších filmů z horolezeckou tématikou. Doporučuju moc! ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá lekcia jednej dôležitej kapitoly horolezeckého dejepisu. Mallory si zaslúžil obdiv a zároveň bol vo všeobecnom ponímaní bláznom...presne takým "bláznom" akých svet potrebuje, aby ukázali cestu iným. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo kdy jakýmsi způsobem přičichl k vrcholovému horolezectví ať už aktivně, či pasivně, určitě již jméno George Malloryho slyšel. Podotýkám, u mě před lety již převládla aktivnost ze skalisek v pouhé čtení. Mallorym se zabývá spousta knih, ať už horolezecké příručky, či spisovatele s lezením spojení. Zejména Reinhold Messner, který věnoval této osobnosti celou knihu, potažmo v dalších se k jeho obrazu vrací, již poukazoval na jeho neskutečnou vůli a odhodlání. Tento dokument zachycuje Malloryho jako člověka posedlého velkým snem a popisuje prakticky celý jeho život od dětsvtí až po osudný výstup na nejvyšší horu. Bohužel prvenství výstupu nikdy tomuto člověku nepřipadlo. Samotný dokument s dobovými fotografiemi a materiálem je velmi poutavý a rozhodně stojí za zhlédnutí. National Geographic opět zazářil ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Docela mě šokovalo, že mrtví, kteří zůstali někde pod vrcholem, zůstávají na místě i dál, jelikož je v podstatě nemožné je z takové výšky dostat dolů. Včetně Malloryho. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Prečo sa ľudia snažia vyliezť na Everest? "Pretože je!" Ale kto bol na ňom ako prvý? Na túto otázku sa nám snaží odpovedať práve tento dokument. Bol George Mallory prvý človek, ktorý na nás pozeral "z patra"? Fanúškovia Edmunda Hillaryho budú samozrejme namietať, ale mňa dokument presvedčil. Nechcem však Edmunda okrátiť o prvenstvo, tak jedným dychom dodavam, že on bol prvý, ktorý aj zliezol. Podobné dokumenty o prekonávaní samého seba a posúvaní ľudských možností mám veľmi rád. Ak je k nim prilepený nejaký príbeh, ktorý vykresľuje horolezcov ako ľudí a podfarbený výborným srdcervúcim sountrackom, moje chúťky sú do sýtosti ukojené. Navyše ma dostala animácia, keď sa údolím vedúcim pod úpätie až na vrchol Mt.Everestu alias Chomolungmy alias Sagarmathy alias Qomolangmy. Nebudem komentovať spôsob a vybavenie samovražedného pokusu o prvý výstup, ale vyzdvihnem techniku a vybavenie, ktoré zadefinovali už v 1924 a v minimálnych obmenách sa používa doteraz. Pre podobne naladených fanatikov ako George Mallory výborný dokument. Tak isto ako náučný a záživný pre náhodných okoloidúcich. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Bezvadná pocta Mallorymu s Irvinem, kteří se právem zapsali do dějin (nejen horolezectví). Jak to tehdy těsně pod vrcholem doopravdy bylo se zřejmě nikdy nedozvíme, myslím že to ale není vůbec důležité. Jejich výkon totiž stojí za smeknutí, stejně jako výkon jejich "následovníků" Conrada Ankera a Lea Houldinga___Snímek je věnován Natashe Richardson, která propůjčila hlas Ruth Malloryové. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Conrad Anker je zřejmě posedlý odkazem na G. Malloryho. Téměř za každou větou kdy něco podnikl nebo nějak se rozhodl dodává "stejně jako to udělal G. Mallory" nebo "stejně jako to MOHL udělat G. Mallory". ()

žvanimírek 

všechny recenze uživatele

Na začátek mám potřebu objasnit důvod, proč jsem si pustil snímek The Wildest Dream.....Jako malej kluk jsem často obdival a pídil se po různých "nej", tudíž mé pozornosti neunikla ani NEJvyšší hora světa Everest. A tím pádem mi samozřejmě nemohl uniknout ani počin z díny Anthonyho Geffena! Dále je nutno podotknout, že nejsem žádnej horolezec, žádnej outdoorista, a přesto mě barvité vyprávění v podání Conrada Ankera dokázalo naprosto odzbrojit. The Wildest Dream je cesta jednoho velkýho frajera Malloryho za svým snem, která ve vás okamžitě vyvolá otázky a uvažování, zda-li se mu podařilo svého cíle dosáhnout, či ne. A právě tato nejistota, spekulace a fakt, že Mallory byl ochoten (šel nahoru s tím, že v kapse má s velkou pravděpodobností pouze "one way ticket") pro svůj cíl položit život a vystavit svou milovanou rodinu osamělosti, jsou důvodem, proč jsem vyslal plnej počet. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu jsem hltala a s napětím očekávala jak se příběh bude vyvíjet,což bylo svým způsobem dané. Bylo zde hodně zajímavých věcí,skvělé bylo,že protagonisté si nechali ušít oblečení ve kterém Mallory šlapal na Everest před více bež 80. lety a určitou část to v něm i zkoušeli. Kdo o horolezectví a výšlapu nic neví,hodně se dozví. To platí i v mém případě,konečně mi došlo co přesně znamená zóna smrti.Celkově však film působí jako kafemlýnek,který pořád mele jedno a to samé. Zbytečně,ten příběh sám o sobě je hodně pestrý,jen uchopený divným směrem. Příjemné,že člověk může v komentářích poslouchat hlasy Liama Neessna,Ralpha Fiennese nebo Natashi Richardson a ty se opravdu poslouchaly moc hezky. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

George bol bezpochyby osobnosťou hodnou filmového stvárnenia a zaslúžil by si viac obdivu aj ako možný pokoriteľ Mount Everestu. No bohužiaľ prerozprávanie jeho príbehu by som zveril niekom inému a nie prostredníctvom Conrada Ankera. ()

Reklama

Reklama