Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (325)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pohádka ze stejné výpravné třídy jako svého času Pyšná Princezna nebo z o něco bližší doby Princ A Večernice. Erbenovská klasika se zpěvy, krásnou hudbou, kýčovitě roztomilými loutkami zvířátek a výbornými herci. Musím se přiznat, že jako malému se mi Zlatovláska nelíbila, ale čím jsem starší, tím raději ji vidím. Jiří Holý je překrásně zlý král:) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebejt toho, že Zlatovláska není žádná princezní štramanda (a to mimochodem také málokterá je), nemám tuhle pohádku rád tak, jak by si možná zasloužila. Přitom natočeno je to krásně a spolu s hudbou patří mezi ty, které málokdy vynechám. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Viděno kdysi dávno, ale princezna mě nenadchla, ani zpracování a můj milovaný Petr to nezachránil. Takže pokud jí dávají teď někdy v současnosti, s přehledem jí minu. I když já celkově moc pohádková nejsem. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Klasická z nejklasičtějších pohádek plná chytlavých melodií s ještě lepšími texty a s tak erbenovsky pohádkovou atmosférou, že ani jeho psané knížky ji neumí navodit lépe. Petra Štěpánka jsem vždycky jako dítě považoval za jeden z ideálů mužného prince. Navíc výprava i kostýmy jsou ťip ťop a příběh není brán jako jednoduchá linie hlouposti pro dítě=idiota (což se děje obvykle dnes). Jedná se jako mnohdy jindy o sice pohádkovější, ale dospělácky podaný film, kterému porozumí i to nejmenší dítě podpořený skvělými herci a nádhernou připomínkou dětství pro každého. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je jedna z těch slabších, co byla natočena u nás v ČR. Raději než tohle si pusťte třeba Princeznu se zlatou hvězdou na čele, nebo S čerty nejsou žerty nebo Jak se budí princezny. O několik tříd lepší pohádky. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Tohle je klasikamého dětství. Co na tom, že je to celé takové... ochotnické a že mrtvý Jiřík mrká? Já na tom kruci vyrůstal!! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hodnotil bych lépe, kdybych neměl averzi vůči "umění" (muzikálové zpěvy a tance) v pohádkách. To je ovšem moje soukromá záležitost, takže si klidně připočtěte jednu * navíc. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Spočítala jsem to a mám na svém seznamu oblíbených pohádek celkem 25 filmů, a z nich jenom Zlatovlásku režírovala žena. Je to ale ostuda. Zlatovláska je hodně televizní, minimalistická a uzpívaná, ale ty temné hudební momenty, až hororové obrazy (místnost plná sester se skrytými obličeji!, mrtvola vystavená v katedrále) a ten efekt, jakým se zlatovlasé panně třpytí vlasy, když sejme loktušku, se mi stejně vždycky budou líbit a tento film v mých očích povyšovat. Zároveň by se mohl člověk solidně ožrat, kdyby si dal panáka pokaždé, když by si pokládal otázky týkající se vnitřní logiky světa této pohádky. Jak se dostali mravenci na ostrov uprostřed jezera? Jak to, že Jiřík ani Zlatovláska nezemřou, když si do ruky nalejí mrtvou vodu? Když Jiříkovi cesta za Zlatovláskou trvala minimálně půl roku, jak se ocitli holubi peroucí se o její zlatý vlas tak strašně daleko od jezerního zámku? Proč Jiříkovi víc záleží na životě mouchy než na životě pavouka? Porodila královna dvanácterčata nebo měl Pešek každou ze svých dvanácti dcer s jinou ženou, když jsou všechny podobně staré? Proč si šťabajzna Houlihanová myslela, že o ni Jiřík bojuje pro sebe, když při každé příležitosti všichni říkají, že je tam jménem svého krále? Samé otázky. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje tak nízké hodnocení této hudební pohádky. Náhodou si myslím, že je velmi milá, plná stejně milých písniček a rysy pohádky jsou zde vyplněny snad všechny (možná více humoru by nezaškodilo). Na jedné straně milý pan král Pešek, na druhé straně pan král Holý (ten už nebyl tak milý). Nezapomenu na scénu s litím vína do poháru... a ty animovaná zvířátka mi přišla taky roztomilá. Ale na plný počet tato pohádka nemá. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vilný vládce se slimáky u koutků úst, bílý doktor Dolittle, co mu jede pro něhu s poněkud androgynními rysy a Pepíček Bek cvičící pořadová v tak přiléhavých punčocháčích, až zapochybujete nad původem slova buzerplac. Pohádková klasika s chytlavými písničkami a morbidním koncem sebestředného pana krále. „Kdo má nejkrásnější máry? Já, já, já…“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl tuto klasickou českou pohádkovou inscenaci se zpěvy hodnotit dobovými měřítky, váhal bych mezi nadprůměrným a špičkovým hodnocením. Kontext polistopadové tvorby mě však mé váhavosti rychle zbavuje. Jedna z nejlepších rolí mladého Petra Štěpánka, špičkové výkony Peškův a Holého v královských rolích, vlídný standard Marie Rosůlkové a superlativy nad hudbou a texty se tu už plýtvalo dost. Ve scénáři se podařilo zachovat až překvapivě mnoho z krásné klasické erbenovské češtiny. U Janečkové režie je nutno ocenit, co z relativního "mála" výpravy dokázala vykouzlit včetně zvládnutí animovaných prvků s úspěchem nahrazujících - možná, že bych měl napsat alternujících - sofistikovanější triky. Jímavá, srdce hladící pohádka je už dnes nadčasovým kaménkem klasické mozaiky zlatého fondu české pohádky. Myslím, že jí ten krásný osud všichni ze srdce přejeme. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se minula hereckým obsazením (hlavně Zlatovláska a Jiřík) i písničkami, a která mi atmosféru Erbenovy Zlatovlásky nepřipomínala ani vzdáleně. Hodnoceno s mnohaletým odstupem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kách pohádka se vším všudy. Líbezný dabing Jitky Molavcové, sexuální idol Petr Štěpánek, nádherná výprava (včetně zvířecích loutek) a mistr zla Jiří Holý. Z Lály Peška mi sice bývá teskno, ale sem to zapadá na výbornou. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatický Petr Štěpánek, krásná Jorga Kotrbová, démonický Jiří Holý a nádherné písničky, na kterých celý film stojí. S trochou fantazie by se dalo říci, taková "Noc na Karlštejně" pro děti. 85%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Když jsme na to koukali na základce v družině (minimálně jednou tejdně), trochu mě ta pohádka děsila. Hrozivej král, Jiříkova useklá hlava a podobně. A když jsem si to pustila teď, nemohla jsem se přestat smát. Například už jen začátek, kdy se král rozčiluje, hází polštářema a jeho slouhové začnou cosi rozprašovat po pokoji, pak ty songy jsou úplně mimo, například ten první, jak se furt jen opakuje "Dobré ráno, dobré ráno", nebo králův monolog na "Já" ("Já, já, jenom já..."), no strašná prdel. Kupodivu dost písniček je docela hezkejch a melodickejch, i text psal zřejmě někdo s mozkem. Akorát že Štěpánkova odrhovačka "Zlatovlásko krásko" je neskutečně vlezlej song, co mi zněl v hlavě celou dobu ve škole, pak na nákupech a zase doma, což mě dostávalo do ráže. Štěpánek má správnou esenci prince (i když jím není), Kotrbová je pěkně neokoukaná, Pešek jako obvykle v roli roztomilýho staříka a nejlepší je Jiří Holý. V družině jsem se ho bála, teď jsem mu fandila, nehledě na to, že se svým hlubokým hlasem to z nich uzpíval nejlíp - navzdory praštěnýmu textu. Jo, a abych nezapomněla, ty loutky jsou hrozně ujetý! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pesničky ma nebavili už v detstve, dospelosťou vo mne nevyrástli ani o piaď. Naopak tešila ma výrazná zvieracia línia, začínajúca zjedením hada, pokračujúca bábkovými rybkami, žltými muchami a vtáčikmi, zasadenými do hraného deja a končiaca použitím živých zvierat - koní. Takže za tri. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tak už to v našem zámku chodí každé ráno, každé ráno. Egocentrický král zpívá svým akvarijním rybkám, zlatým akvarijním rybkám. Vůbec je fixovaný na zlato. Ve svém pokročilém stáří se rozhodne oženit se Zlatovláskou. Využije toho, že jeho kuchař se provinil ochutnáním jídla, z čehož je patrné, že král o vaření ví starou belu, a že ten kuchař umí, jak už tak kuchaří obecně, jezdit na koni a může cestovat i na větší vzdálenosti a pošle ho Zlatovlásku hledat. Kuchař Jiřík úkol splní, ale co se tak stane, když se potkají dva mladí krásní lidé. Kvůli rybáři Třískovi byla tahle pohádka dlouho utajovaným pokladem českého filmového fondu. Díky Bohu, že už tomu tak není a čas od času se můžeme podívat, jak Jiřík plní úkoly, aby mu král Pešek dal jednu ze svých dcer, tu zlatovlasou, pro zlého krále. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásko, krásko, kdoví co bude dál? Zlatovlásko, krásko, chce tě bohatý král. Nezapomenutelná Červená Lhota, solidní herci (i když ten Štěpánkův nablblý výraz...), chytlavé melodie, milá klasická pohádka v místy úsměvném televizním balení. Jen by si ten Jiřík neměl lít mrtvou vodu do dlaně, když zachraňuje mouchu ze spárů pavouka. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

V dětsví jsem tuhle pohádku viděl milionkrát a pokaždé jsem z ní byl unesen. Těžko říci, jak bych hodnotil po shlédnutí až nyní, ale vem to čert. Zlatovláásko, kráásko... rulez! ()

Reklama

Reklama