Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (325)

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Tož pohádka pěkná, ale samotnou princeznu Zlatovlásku jsem si fakt představovala jinak! Pamatuju si, jak jsem byla nakrklá. Čekala jsem něžnou bytůstku a ne Jorgu Kotrbovou, která má svou fyziognomií k něžnosti a vznešenosti hóóódně daleko. Jinak mi nevadila, role v normalizačních komediích Pátek není svátek a V podstatě jsme normální jí dokonce sedly dokonale. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Spočítala jsem to a mám na svém seznamu oblíbených pohádek celkem 25 filmů, a z nich jenom Zlatovlásku režírovala žena. Je to ale ostuda. Zlatovláska je hodně televizní, minimalistická a uzpívaná, ale ty temné hudební momenty, až hororové obrazy (místnost plná sester se skrytými obličeji!, mrtvola vystavená v katedrále) a ten efekt, jakým se zlatovlasé panně třpytí vlasy, když sejme loktušku, se mi stejně vždycky budou líbit a tento film v mých očích povyšovat. Zároveň by se mohl člověk solidně ožrat, kdyby si dal panáka pokaždé, když by si pokládal otázky týkající se vnitřní logiky světa této pohádky. Jak se dostali mravenci na ostrov uprostřed jezera? Jak to, že Jiřík ani Zlatovláska nezemřou, když si do ruky nalejí mrtvou vodu? Když Jiříkovi cesta za Zlatovláskou trvala minimálně půl roku, jak se ocitli holubi peroucí se o její zlatý vlas tak strašně daleko od jezerního zámku? Proč Jiříkovi víc záleží na životě mouchy než na životě pavouka? Porodila královna dvanácterčata nebo měl Pešek každou ze svých dvanácti dcer s jinou ženou, když jsou všechny podobně staré? Proč si šťabajzna Houlihanová myslela, že o ni Jiřík bojuje pro sebe, když při každé příležitosti všichni říkají, že je tam jménem svého krále? Samé otázky. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Pohádkové téma krásné, Červená Lhota krásná. Ale málo platné, přeslazený Štěpánek a dost otřesná princezna Kotrbová a ještě k tomu ty chemlonové vlasy. Cukerín na mne kapal ze všech stran a přebil všechno kladné. A melodie, které se mi kdysi líbily, při dalším koukání už byly vlezlé a texty jemně řečeno - hloupoučké. Fakt, tohle ani Pešek, Tříska, Holý a Rosůlková nemohli svým mistrovstvím vytrhnout. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek v dětství. Nejen díky pěkným zpívaným písním, nádhernému prostředí, velmi slušným hereckým výkonům, ale především i díky samotné atmosféře. Petr Štěpánek v roli Jiříka předvedl opravdu solidní výkon – jeho dobré skutky byli po zásluze odměněny a samozřejmě nesměl chybět ani happyend jak má být. Na Zlatovlásku já prostě nedám dopustit ani po tolika letech… ()

Galerie (12)

Zajímavosti (18)

  • Při televizní premiéře na Štědrý den 1973 došlo k záměně stejnojmenných titulů a do éteru byla puštěna loutková Zlatovláska (1955)  Hermíny Týrlové. Asi po minutě byl film stopnut. Jelikož v té době se pořady do éteru pouštěly z kotoučů, někdo musel zajet do archivu a vyměnit kotouče. Vysílání správné pohádky tak nabralo zpoždění. (PetrJulian)

Reklama

Reklama