Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student Kamil má jasný cíl – chce se stát spisovatelem. Ne z lásky k literatuře, k té nemá nejmenší vztah, ale kvůli snadnému dosažení prestiže. Řídí se zásadou svého otce – jít cestou nejmenšího odporu a vybírat si to „menší zlo“. Bohatou paletou triků, v nichž nechybí ani plagiátorství, se mu skutečně podaří získat popularitu známého romanopisce. Aniž by napsal jedinou knihu, jediný článek... Klidný a pohodlný tok Kamilova života naruší až otcova smrt, po níž se teprve dozvídá všechny podrobnosti jeho pokryteckého života. Kamil je otřesen a jeho zmatek stupňuje i kvasící politická situace. Navštěvuje Gdaňsk, město, kde se zrodila Solidarita a hovoří tam s matkou chlapce, zastřeleného v roce 1970 při stávce. Účastní se demonstrací v tamních loděnicích. Největší šok ale přichází se zavedením stanného práva. Kamil si konečně uvědomuje, v jakém klamu až dosud žil. Bude ale schopen nastoupit novou cestu? Bude schopen ještě změnit sám sebe? (Festival nad řekou)

(více)

Recenze (3)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Menší zlo je taková polská variace na Pelíšky nebo Pupendo. Prostě pohled na období komunismu, ale s jakýmsi neškodným přístupem, v rámci něhož je jasné, že se nikomu nic nestane. Což mi prostě moc nesedne, když se jedná o období dějin, kdy lidé skutečně trpěli. Jinak ústřední motiv se mi líbí, člověk, který se téměř náhodou stane disidentem a úspěšným básníkem a spisovatelem bez vlastního přičinění. Ale ta aura nezranitelnosti, která se nad všemi postavami vznáší, mě znemožnila více se ponořit do příběhu, skutečně s hrdinou soucítit a fandit mu. Byl mi v podstatě ukradený. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sotva která kinematografie se věnuje existenciálnímu umístění člověka do společnosti, náboženství, účelového kolektivu, či do sebe samého, jako polská. Morgensternův film je jedním z mnoha, je tedy tradičním polským filmem. "Menší zlo" je ovšem pojem, před kterým je třeba smeknout. Menší zlo pro koho, a kdo ho posoudí, kdo ho kvalifikuje jako menší, a jaké by bylo to větší? Pokud to bude ten, který se ho dopouští, pak bude mít nejspíš problém; pokud ovšem není zcela bez skrupulí a bez citu - a Kamil, přestože je oportunistou první třídy, přece jen takový není. Pak stačí jen nějaký kiks, nějaký zvrat, a věci se začínají měnit. Pozn.: Přede mnou tu byl pouze jeden komentář (Hellboy ***), a tak se pokusím komunikovat alespoň s ním: "polská variace na Pelíšky nebo Pupendo" - ani jeden, zvláště ne druhý, český film se mi nelíbily, příšly mi příliš vykonstruované a tím i laciné; "s hrdinou soucítit a fandit mu" - to opravdu nejde, komu by mohl být sympatický hrdina, před kterým se každá ženská hned svléká. ()

Reklama

Reklama