Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor John Watson se vrátil z bojů v Afghánistánu, kde sloužil jako vojenský lékař. Z válečné mise si přivezl zranění, s jehož následky se potýká dosud. Na radu terapeutky, aby si zapisoval vše, co se mu přihodí, odvětí, že jemu se nikdy nic nepřihodí. To se má ovšem brzy změnit. Díky náhodnému setkání s přítelem ze studií se seznamuje s charismatickým géniem, který stejně jako on hledá spolubydlícího. Doktor John Watson a Sherlock Holmes se poprvé potkávají. A sotva si stačí prohlédnout byt v Baker Street 221B, jsou vtaženi do prvního společného dobrodružství. V opuštěném domě leží mrtvá žena v růžovém. Je to již čtvrtá oběť série záhadných sebevražd, které děsí Londýn. Detektiv inspektor Lestrade patří k nejlepším mužům Scotland Yardu, tentokrát ale ví, že existuje pouze jeden člověk, který může pomoci. Tak začíná vyšetřování, na jehož konci vznikne jedno krásné přátelství a zazní tajemné jméno, dávající tušit věcí příštích. Film volně vychází z Doylova klasického příběhu Studie v šarlatové. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Louie, myslím, že tohle je začátek krásného přátelství... Svižné, chytré, vtipné, atmosférické, nápadité, sexy. Britové oprášili svoje ostrovní zlato tak, že znovu oslnivě září a Sherlock už nezůstává v područí našich maminek a babiček, ale můžou z něj šílet i puberťačky. Cumberbatch a Freeman jsou trefa do černého. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně se připojuji k lavině pětihvězdičkového hodnocení, která se tady strhla. Převést Holmese s Watsonem do současnosti byl možná risk, ale vyplatil se. Postavám se trochu změnil slovník a pokud jde o Holmese, o něm policisté místo jako o podivínovi mluví jako o úchylovi první kategorie... Ale pořád jsou to ti staří známí. Příběh je od začátku do konce napínavý, plný neskutečně suchých hlášek a skvělých dialogů a kromě finální nervákové konfrontace mi naprosto vyrazila dech honička za taxíkem. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První setkání s Sherlockem Holmesem zasazeném do současnosti nedopadlo vůbec špatně. Když pominu skutečnost, že Benedict Cumberbatch je mi i přes jeho herecké kvality krajně nesympatický, přenesení kultovní detektivní postavy do 21. století je zdařilý nápad. Závěr první epizody měl skutečně správné grády. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvorcovia si dali záležať, aby nám predstavili svoj svet v tom najlepšom svetle. Dôraz bol kladený najmä na casting, ale každého zaujímalo najmä to, či bude fungovať aktualizácia klasiky do súčasnosti. Funguje to dokonale a už v prvom dieli bolo jasné, že to nie je náhoda a seriál bude dokonale premyslený. Ten prípad je síce tajomný, ale ukazuje, že Sherlock nepotrebuje nijako zvlášť prekvapivé pointy, dôležité je vyšetrovanie a dialógy. Je Sherlock najextrémnejším príkladom postmoderny v súčasnosti? ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po celkem dlouhé době jsem se rozhodl znovu podívat na Sherlocka, a vůbec toho nelituji. Tentokrát už jsem samozřejmě věděl, do čeho jdu, přesto mě ten nápad zasadit děj do současnosti znovu dostal. Benedict Cumberbatch i Martin Freeman byli přímo fantastičtí, nechyběla slušná akce, napětí bylo výborně namixováno s typickým anglickým humorem a já jsem se nemohl nebavit. ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ako aktualizácia predlohy vynikajúce, dokonalá hra s vlastným predobrazom. Iný, a predsa starý známy Sherlock Holmes (postava aj svet). Nebyť záverečného slovného potľapkávania sa po ramenách, dám plných 5*... to už ale nebol ani Holmes, ani Watson, ani Sherlock Holmes. Asi sa tvorcovia zľakli dokonalosti vlastného diela? ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aj keby som neviem ako chcel, porovnávaniu z Ritchieho Holmesom sa jednoducho neubránim. Tam kde Ritchie spravil z Holmesa akčnú figurku z podmanivým vizuálom, tak tam McGuigan zo svojim povestným rukopisom, zmodernizoval jedného z najúžasnejších detektívou svetovej literatúry. Zmodernizoval ho a vdýchol mu veľmi príťažlivý feeling. Ústredná dvojica Cumberbatch a Freeman si skvelo sekundujú a tvoria jednu z najpôsobivejších dvojíc vôbec. Štúdia v rúžovom – Jedná sa o typický Holmesovský prípad, ktorý je spravený veľmi chytro a efektne. Hranie z divákom, využívajúc rôzne filmárske prvky a zručnosti, len hrajú na tú správnu strunu celkovej atmosféry. Trefné hlášky, skvelo napísané party a skvelé konfrontačné finále. Neskutočná radosť na to pozerať – 100% ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečná pecka a Sherlock v takovém kabátě, zasazený do moderního světa je vynikající nápad. Benedict se do role neskutečně hodí, navíc ten konverzační dedukční mod nemá chybu. Úvodní seznamovací díl je navíc svižný, neztrácí na tempu a zápletka je velmi povedená. Závěrečná konverzačka s vrahem je třešnička na dortu, za kterou by se nestyděl ani Columbo. Na konci vyvstávají otázky do dalších dílů a především načínají střet s největším zločincem. První díl rozjel jeden z nejlepších krimi seriálu vůbec......9/10 ()

gogos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečný nářez! Naprosto vytříbený scénář, skvělé zpracování a úžasné herecké výkony. Ne nadarmo si oba hlavní aktéry vybral Peter Jackson do Hobbita. Myslím, že první díl patří mezi absolutní top televizní tvorby posledních let a jasně ukazuje světovou dominanci BBC! ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nenáročné, chytře sepsané, relativně dobře zasazené do současnosti, charaktery zajímavě upravené oproti Doylově klasice, poutavé dějem, rychle plynoucí a, v neposlední řadě, velice trefně okořeněné Holmesovým humorem. Příjemná a osvěžující podívaná podtržena výborným Cumberbatchem. P.S. Plnou si zatím nechávám v zásobě pro zbylé dva díly. V závěru první série uvidím, zda zvednu na plnou. P.P.S. V závěru měla první část neobvykle silnou atmosféru. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to už pár let, co Sherlock bez okolků vpadl do mého života, aby během jednoho prchavého okamžiku postavil na hlavu všechny tradiční, zakořeněné představy o velkém detektivovi ... a hlavně: Aby už NIKDY NEODEŠEL. Byla to láska na první pohled - z mé strany, pochopitelně ... on se svým velice specifickým úhlem pohledu a neobyčejně zrychleným způsobem uvažování mou maličkost ani nezaregistroval ... logicky, neboť nepředstavuju zámek ani klíč k žádnému zajímavému případu. Nicméně ... potkal opravdového přítele - patrně úplně prvního ve svém dospělém životě ... pokud připustím, že ve všech ohledech dospěl - a pokud nebudu počítat komisaře Lestrada, který nad ním od začátku drží ochrannou ruku ... alespoň si to myslím - není to zdaleka jen o tom, kdo koho potřebuje víc. O zjevné náklonnosti jedné nenápadné, leč snaživé osůbky opačného pohlaví mluvit netřeba ... tu on sám nevnímá, zato záhadná smrt dámy v růžovém kostýmku je pro něho prioritou číslo 1 - neboť HRA PRÁVĚ ZAČÍNÁ. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geniální úvod do brilantního seriálu. Fantastická hudba, fantasticky napsaná zápletka, zběsilé tempo a famózní Cumberbatch, vtip, napětí. Opravdu nikdy jsem neviděl lepší první díl, než právě u Sherlocka. 100% a epizoda absolutně bez jediné chyby. Komentář k celému seriálu: Velice milé překvapení a nejlepší detektivka uplynulého roku. Cumberbatch JE NEJLEPŠÍ herec pro mistra dedukce, ale jako moderní detektivka to skvěle funguje i když je vždy několik povídek zapletených do sebe. Děj je svižný a komedie ( a že to vtipné opravdu je ) dobrá... BBC překvapila a už se moc těším na druhou sérii... Druhá série začala monumentálně. Irena Adlerová, Vánoce, Sherlockovo vyzvánění, úvod s Moriartym, přehlídka klientů, opět geniální hudební motivy skvělé tempo a vtip je snad ještě lepší než v první sezoně. BBC se zase vytáhla a Skandál v Belgrávii mě odrovnal, a to absolutně. Závěr druhé řady byl nejen třeskutě vtipný (naprosto dokonalý a ultravtipný začátek s Moriartym), ale také ohromně dramatický (závěr).Celkově je druhá série možná lepší, než ta předešlá. A o posledním dílu opravdu nejde napsat nic jiného, než to, že natočit něco tak neskutečnýho neni možný. Benedict opět září a já se těším na další díly. Český dabing je skvostný, a ta hromada vtipu, forma, zároveň napětí. Třetí série jistě bude ohromná jízda! Třetí série je ohromná jízda, prostě jeden ohromnej hit. Neskutečné tempo, velmi originální zápletky (hlavně fantastické Znamení tří), vynikající Lars Mikkelsen, konspirační teorie o Sherlockově přežití... An, i tenhle seriál se pořád lepší a čím déle se na něj koukáte, tím víc vás fascinuje. A platí to i o Cumberbatchovi, vskutku. Někde jsem četl, že je to nejlepší seriál současnosti a ona je to asi pravda, jelikož Znamení považuji za asi nejlepší díl, jaký jsem doposud viděl. Kdyby šlo zvednout hodnocení, zvednu ho - ale nejde to, škoda. Prosím, servírujte čtvrou řadu a ať je to hodně rychle!!! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem zcela okouzlen precizností zpracování této klasiky, která dostala moderní kabát. Cumberbatch zřejmě chodil na hodiny rétoriky k Přeučilovi, jinak si jeho rotační slovník, střílející cca 500 slov za minutu, nedokážu vysvětlit ! Popravdě jsem si nedokázal představit, jak se tito dva hrdinové - detektiv a jeho "asistent" stylizují a vypořádají s laptopy, mobilními telefony apod - dopadlo to na výbornou ! Takže tu máme dechberoucího Cumberbatche, jež vytrvale stírá všechny kolem sebe, vč. hlavního policejního ohledavače Andersona (Andersone přestaňte prosím mluvit, snižujete o polovinu IQ celé ulice) a jeho nového, později věrného parťáka Watsona, do jehož role padl Freeman jako ulitý. Oba herci se totiž skvěle hodí do této tématiky, především díky svému skvělému smyslu pro tak typicky suchý a černý anglický humor. Zápletka samotná, byť je brilantní, tak trošku v prvním díle zůstává v oparu obou geniálních herců, kteří ji svými dokonalými žvásty posouvají na druhou kolej, což samozřejmě vůbec nevadí. První díl je pro mě na 5,5* a zaznamenávám podobné mrazení, jako když jsem začal onehdá sledovat Trůny...tak pojďme směle na další díly !!.................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Melios 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock bol jeden z tých seriálov ,ktorému som sa bezdôvodne veľkým oblúkom vyhýbal. Jediná vec ,čo ma ,ale naozaj odradzovalo si ho pozrieť bol fakt ,že Holmes s Robertom Downeym Juniorom ma vôbec nezaujal a dopozeral som ho vlastne len z povinnosti. Ale Sherlock Holmes s Benedictom Cumberbatchom a Martinom Freemenom v hlavnej úlohe je úplne o niečom inom. Už to ,že sa seriál ( resp. minifilmy ) odohrávajú v súčasnosti už hovorí o tom ,že to bude niečo nevídaného. Oproti iným Sherlockovským adaptáciám je tu hádzaný väčší dôraz na toho typického Sherlocka ,ktorý nám tu je po prvý raz ukázaný ako pošuk a asociál s čím sa veľa moderných divákov ( aj ja ) dokáže perfektne stotožniť. Je to typická Britská detektívka ,nič lepšieho som si priať ani nemohol. Rozdiel v čom ,ale tento Sherlock boduje je ( podanie samozrejme ,ale aj ) jeho typický intelektuál ,ktorý nám je konečne lepšie vysvetlený a nie je to ten typický Sherlock ála Ryuzaki L - ten od Netflixu ( je múdry ,ale nikto nechápe ako a prečo ). Takže aby som to zhrnul ,práve sa mi podarilo nájsť super projekt ,ktorý nielenže mi doplnil Anglický slovník ,ale aj vďaka jeho filmovému formátu a epizódnosti si dokážem naň nájsť čas aj pri svojom poriadne nabitom študentskom rozvrhu. Nech sa americký Sherlock a Whatsonová idú strčiť. Za prvý filmík dávam 92% - pre Britofila hotový orgazmus. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jsem v soku! Mam deku!" :-D Naprosto perfektni seznamovaci dil inovovane detektivni rady s Sherlockem Holmesem. Az ted jsem to videl v ceske verzi a je to o neco lepsi nez original. Sice puvodni hlasy maji neco do sebe, ale vyber dabingu se povedl a hlavne to umoznuje divakovi se soustredit na vsechno deni. Serial je to totiz hodne rychly a ukecany, takze ten cesky zvuk ma neco do sebe. Navic je super, ze Ceska televize prelozila i filmovou grafiku. Dulezitou roli zde hraji napr. SMSky formou pop-up textu primo na obrazovce. Je to asi jediny serial, kde to takhle sikovne zakomponovali, respektive to tvurci udelali jako prvni. Sikovny napad. Vyber hercu Cumberbatche a Freemana je proste bez debat perfektni a jejich netradicni pratelstvi uveritelne a pretransformovani klasickych pribehu, ktere zname napr. ve zpracovani s Jeremy Brettem, do moderni podoby v soucasnem Londyne byl skvely napad. Az tak dobry, ze to museli (a dost nepovedene) zkopirovat i Americane (v originale "Elementary") aneb dalsi dukaz, ze "klasickou" detektivku (tedy zalozenou na logice) umi jen v UK. Co se tyce prvniho dilu, ma skveleho padoucha, trefne hlasky, fantasticke dedukce a je natuknuto tajemne pozadi s Sherlockovym uhlavnim nepritelem. Nekompromisne dokonaly "update" A. C. Doylea. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přenesení Sherlocka o století dopředu se povedlo. Kapesní hodinky a prsten byly nahrazeny mobily, ovšem deduktivní metoda a charaktery postav zůstaly. Akorát mě mrzí přítomnost homosexuálních narážek a zjednodušení už tak jednoduché zápletky. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brilantná, chytro napísaná show o jednom znamenitom géniovi, ktorý pomocou dedukcie a logiky vie prísť na kĺb snáď úplne všetkému. Bolo neskutočne pozoruhodné, ako nevšedne Sherlocková myseľ pracovala. Benedict Cumberbatch v hlavnej roli je neskutočne podnetný, ale ani Martin Freeman za ním príliš nezaostáva a sekunduje mu naozaj senzačne. John Watson je akousi protiváhou Sherlocka, perfektne ho dopĺňa i usmerňuje. John je poznamenaný vojnou a iba v prítomnosti Sherlocka zažíva ten esenciálny pocit vzrušenia a dobrodružstva, ktorý mu tak zúfalo chýbal. A ten záver sa nám pretransformoval do vskutku dychberúceho psychologického súboja, kedy obaja oponenti museli prečítať myseľ toho druhého. Tiež veľmi kvitujem moderné reálie v tejto verzii Sherlocka Holmesa miesto typických viktoriánskych. ()

Reklama

Reklama