Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor John Watson se vrátil z bojů v Afghánistánu, kde sloužil jako vojenský lékař. Z válečné mise si přivezl zranění, s jehož následky se potýká dosud. Na radu terapeutky, aby si zapisoval vše, co se mu přihodí, odvětí, že jemu se nikdy nic nepřihodí. To se má ovšem brzy změnit. Díky náhodnému setkání s přítelem ze studií se seznamuje s charismatickým géniem, který stejně jako on hledá spolubydlícího. Doktor John Watson a Sherlock Holmes se poprvé potkávají. A sotva si stačí prohlédnout byt v Baker Street 221B, jsou vtaženi do prvního společného dobrodružství. V opuštěném domě leží mrtvá žena v růžovém. Je to již čtvrtá oběť série záhadných sebevražd, které děsí Londýn. Detektiv inspektor Lestrade patří k nejlepším mužům Scotland Yardu, tentokrát ale ví, že existuje pouze jeden člověk, který může pomoci. Tak začíná vyšetřování, na jehož konci vznikne jedno krásné přátelství a zazní tajemné jméno, dávající tušit věcí příštích. Film volně vychází z Doylova klasického příběhu Studie v šarlatové. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela fajn seznamovací díl a sympatickej rozjezd novodobý verze Sherlocka. Jen mě mrzí, že trvá tak dlouho, než se vypátrá vrah, co má vraždy na svědomí - větší konfrontace s nim by byla jistě hodně zajímavá. Nicméně motiv společně se způsobem provedení vražd byly pěkně vymyšlený, čtyři slabší hvězdy. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jsem v soku! Mam deku!" :-D Naprosto perfektni seznamovaci dil inovovane detektivni rady s Sherlockem Holmesem. Az ted jsem to videl v ceske verzi a je to o neco lepsi nez original. Sice puvodni hlasy maji neco do sebe, ale vyber dabingu se povedl a hlavne to umoznuje divakovi se soustredit na vsechno deni. Serial je to totiz hodne rychly a ukecany, takze ten cesky zvuk ma neco do sebe. Navic je super, ze Ceska televize prelozila i filmovou grafiku. Dulezitou roli zde hraji napr. SMSky formou pop-up textu primo na obrazovce. Je to asi jediny serial, kde to takhle sikovne zakomponovali, respektive to tvurci udelali jako prvni. Sikovny napad. Vyber hercu Cumberbatche a Freemana je proste bez debat perfektni a jejich netradicni pratelstvi uveritelne a pretransformovani klasickych pribehu, ktere zname napr. ve zpracovani s Jeremy Brettem, do moderni podoby v soucasnem Londyne byl skvely napad. Az tak dobry, ze to museli (a dost nepovedene) zkopirovat i Americane (v originale "Elementary") aneb dalsi dukaz, ze "klasickou" detektivku (tedy zalozenou na logice) umi jen v UK. Co se tyce prvniho dilu, ma skveleho padoucha, trefne hlasky, fantasticke dedukce a je natuknuto tajemne pozadi s Sherlockovym uhlavnim nepritelem. Nekompromisne dokonaly "update" A. C. Doylea. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně se připojuji k lavině pětihvězdičkového hodnocení, která se tady strhla. Převést Holmese s Watsonem do současnosti byl možná risk, ale vyplatil se. Postavám se trochu změnil slovník a pokud jde o Holmese, o něm policisté místo jako o podivínovi mluví jako o úchylovi první kategorie... Ale pořád jsou to ti staří známí. Příběh je od začátku do konce napínavý, plný neskutečně suchých hlášek a skvělých dialogů a kromě finální nervákové konfrontace mi naprosto vyrazila dech honička za taxíkem. ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nenáročné, chytře sepsané, relativně dobře zasazené do současnosti, charaktery zajímavě upravené oproti Doylově klasice, poutavé dějem, rychle plynoucí a, v neposlední řadě, velice trefně okořeněné Holmesovým humorem. Příjemná a osvěžující podívaná podtržena výborným Cumberbatchem. P.S. Plnou si zatím nechávám v zásobě pro zbylé dva díly. V závěru první série uvidím, zda zvednu na plnou. P.P.S. V závěru měla první část neobvykle silnou atmosféru. ()

Melios 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock bol jeden z tých seriálov ,ktorému som sa bezdôvodne veľkým oblúkom vyhýbal. Jediná vec ,čo ma ,ale naozaj odradzovalo si ho pozrieť bol fakt ,že Holmes s Robertom Downeym Juniorom ma vôbec nezaujal a dopozeral som ho vlastne len z povinnosti. Ale Sherlock Holmes s Benedictom Cumberbatchom a Martinom Freemenom v hlavnej úlohe je úplne o niečom inom. Už to ,že sa seriál ( resp. minifilmy ) odohrávajú v súčasnosti už hovorí o tom ,že to bude niečo nevídaného. Oproti iným Sherlockovským adaptáciám je tu hádzaný väčší dôraz na toho typického Sherlocka ,ktorý nám tu je po prvý raz ukázaný ako pošuk a asociál s čím sa veľa moderných divákov ( aj ja ) dokáže perfektne stotožniť. Je to typická Britská detektívka ,nič lepšieho som si priať ani nemohol. Rozdiel v čom ,ale tento Sherlock boduje je ( podanie samozrejme ,ale aj ) jeho typický intelektuál ,ktorý nám je konečne lepšie vysvetlený a nie je to ten typický Sherlock ála Ryuzaki L - ten od Netflixu ( je múdry ,ale nikto nechápe ako a prečo ). Takže aby som to zhrnul ,práve sa mi podarilo nájsť super projekt ,ktorý nielenže mi doplnil Anglický slovník ,ale aj vďaka jeho filmovému formátu a epizódnosti si dokážem naň nájsť čas aj pri svojom poriadne nabitom študentskom rozvrhu. Nech sa americký Sherlock a Whatsonová idú strčiť. Za prvý filmík dávam 92% - pre Britofila hotový orgazmus. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • V první epizodě seriálu se dozvíme, že žena v růžovém přijela do Londýna z Cardiffu. Právě tam se ve stejné době (v lednu 2009) natáčel seriál Pán času (od r. 2005), další projekt scenáristy Stevena Moffata. (Itar)
  • Pilotní epizoda seriálu, která měla 60 minut a stála 800 000 liber, nebyla nikdy odvysílána. Objevila se až na britském DVD. BBC s ní sice spokojena byla, ale požadovala změnu formátu na 90 minut. Došlo tedy k jejímu přepracování a rozšíření. Výsledkem byla první oficiální epizoda Studie v růžové. (gogos)

Reklama

Reklama