Reklama

Reklama

Sherlock - Série 2 (2012) (série)


Psisko baskervillské (S02E02)

(epizoda)
  • Česko Pes Baskervilský (více)

Obsahy(1)

Sherlock právě vyřešil případ, ale to bylo ráno. Nutně potřebuje další, jinak jeho mysl vybuchne jako raketa na startovací rampě. Situace je natolik kritická, že se začne pídit po svých tajných zásobách cigaret, nakonec ale přeci jen zazvoní spásný zvonek. Malý Henry Knight byl před dvaceti lety svědkem násilné smrti svého otce, který byl nedaleko jejich domu v Dartmooru roztrhán na kusy děsivým monstrem. Nyní je Henry dospělý a je přesvědčen, že na blízké vojenské základně Baskerville šlechtí zmutovaná zvířata. Sherlocka jeho teorie zjevně neohromují a o případ nejeví zájem. Až do chvíle, kdy Henry pronese slovo psisko. Nevyzpytatelný detektiv mění názor a rozhodne se s Johnem vyrazit na místo, aby záhadě přišli na kloub. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Aluska88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Hounds of Baskerville. Legenda, nebo něco ještě mnohem děsivějšího? Sherlock being mysterious with his cheekbones, and turning coat collar up, so he does look cool. Sherlock not knowing Lestrade's real name. Again:) Sherlock and "emotions." Gigantic Hound. Bluebell. I don't have friends, I've just got one. I need to go to my mind palace. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi zajímavá adaptace původního díla, které zná snad každý, ovšem trochu mi ji pokazily dvě na můj vkus až příliš krkolomné věci - náhoda se světélkujícím králíkem a P.S.I.S.K.O.... Opravdu přitažené za vlasy. Jinak to ale je po všech stránkách povedená hříčka s úplně jinou atmosférou, než jakou měly předešlé epizody. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Sherlock s tím podivným Cumberbatchem mě prostě nebaví. Dal jsem ještě šanci, jelikož psíka mám rád. Ne, permanetně nakrklý Sherlock, chaotická kamera s klipovým střihem, bez napětí a spádu. Snad ani ty dvě hvězdy si to nezaslouží....hrůza a děs. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pes Baskervilský je asi najznámejší Sherlockov prípad a preto je asi najjednoduchšie porovnávať jeho modernizáciu s originálom. Scenáristi ju poriadne prekopali, ale dali je presne to, čo zasadením do pretechnizovanej spoločnosti potrebovala. Atmosféra vidieka funguje skvele, nie je to tá temná romantická gotika, ako máme prípad zafixovaný, ale o to je lepšie, že je svojská, že pôsobí ako prípad sám o sebe. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdíl od předchozího dílu mě druhá epizoda dost zklamala. Tvůrci se evidentně snažili vytvořit až hororovou atmosféru, ale pokud jde o mě, příliš se jim nezadařilo. Celý příběh na mě působil příliš vykonstruovaně, místy mě dokonce trochu nudil a čekal jsem prostě víc. ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasika v moderním kabátě Tvůrci scénáře jsou opravdoví mistři, byť mě tato zápletka tolik nechytla. Opět slovní hříčky ústřední dvojice nemají chybu. Možná trošku přehnaný závěr, ale to už je jen má namlsanost z předchozích dílů......8/10 ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Vojenská základňa s tajným laboratóriom v Baskerville... :-( choďte s tým prznením klasiky niekam... ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Knihu jsme četl v originále a tak jsem byl zvědavý. Velmi dobře zpracovaná adaptace a výborně převedené i do dnešní doby s několika (zásadními) úpravami. A "escaped prisoner" Selden, rozdávající si to v autě, mě tady opravdu rozesmál :D... Dokonalý scénář a skvělé hlavní duo. ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově má Pes Baskervillský perfektní atmosféru, je napínavý a výborně zahraný, kdy příběh ukazuje další Sherlockovu stránku, kdy zjistí, že strach na něj působí jako na každého jiného člověka. Co už je mínus celého dílu je to, že tvůrci nepřišli s ničím velice inovativním a vyřešení zápletky je v jednom směru až moc předvídatelné a viditelné po pár minutách. Ale i přesto si s tím dokázali pohrát tak dobře, že tu předvídatelnost dokázali alespoň trochu poslat do pozadí, díky solidně vymyšlené části o historii monstra. Oproti první části druhé série se jedná o slabší díl, ale stále o kvalitní podívanou. Kdo ví, třeba mě Pes Baskervillský chytne víc na druhý pokus. 8\10. P.S. SPOILER Tak přísně k tomu přistupuju možná právě proto, že k Doylově originálu mám citovou vazbu a řešení s laboratorními pokusy mi přišlo až moc jednoduché a v dnešní době ne zrovna originální. Ale jak už jsem říkal, tvůrci se s tím i tak poprali dost dobře a z druhého dílu je další kvalitní podívaná a nepostradatelný kousek v Sherlockově repertoáru. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

PSISKO zdánlivě zachovává koncepci všech předchozích příběhů, ale ve skutečnosti ji respektuje pouze naoko a přitom trochu umanutě - víceméně takřka ilegálně pracuje na své vlastní, když zápletku cíleně odvádí stranou. Dokonce by se dalo říct, že jde o vůbec první experiment, který nemá ve svých rukou Sherlock, ale Mark Gatiss. Experiment, jehož prostřednictvím nenápadně testuje míru vašeho okouzlení vysoce výkonným sociopatem, jeho spouhráči i protihráči. Protože záleží zase jenom na vás, jestli nanejvýš extravagantní provedení baskervillského případu bezvýhradně přijmete a nebudete se šťourat v detailech. Na druhou stranu musím přiznat, že tentokrát ještě scénář nezachází do krajnosti, takže ani pro trochu vykolejeného detektiva a jeho image nepředstavuje větší nebezpečí. V každém případě ... moje hodnocení berte s rezervou, neboť poslední, pátá * je určená výhradně pro Sherlocka. P.S.: ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- S ohledem na kompletní přeorání knižní předlohy ... víte ... myslím, že to nebohé čtyřnohé stvoření nemuselo skončit tak, jak skončilo. Z čehož vyplývá, že ani v tomhle směru se Mark Gatiss moc nevytáhl - inovoval kdeco, ale psisko jako takové pro něho představovalo jen rekvizitu na jedno použití, s níž není třeba se zdržovat. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejslabší díl nejen této série, ale i celého seriálu, což je škoda. Zpracováno je to sice opět výborně (jak taky jinak), ale mě ta zápletka s tou tajnou základnou prostě moc nezaujala. Začátek a finále jsou sice vynikající, ale jinak je to asi i nejslabší Pes baskervillský vůbec. Nesmí vás ale ani napadnout, že je ta epizoda špatná, to ne, pořád je to vysoký nadprůměr s několika opravdu, ale opravdu velice dobrými nápady. 85%. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z nějakého důvodu na mne neustále tato epizoda dělal dojem, že se mi vůbec na rozdíl od ostatních nelíbí, pro svoji mysterióznost a skoro až sci-fi/horor pojení. Nuže, to by ale nebyl Sherlock Holmes. Dokážu ocenit jak geniálně byli scenáristi vypočítaví společně se sirem Doylem, aby nás zmátli a my si neustále mysleli, že koukáme na něco co nemá logické vysvětlení na poli současných norem. A nakonec... přeci jen se něco našlo. A jsem za to rád, protože mne to po dlouhé pauze nesledování Sherlocka přesvědčilo, že tohle je vskutku masterpiece. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až tak na pátý šestý pokus oceňuju úžasnej storytelling. To byla ještě doba, kdy Gatiss s Moffatem dokázali umně podat a odvyprávět detektivní zápletku - doba, kdy slepé/matoucí momenty sloužily jako prostředek pro budoucí divácký wow efekt, a skutečně měly význam pro závěrečná vysvětlení. Hounds of Baskerville je navíc prošpikovanej perfektníma epizodkama, z nichž vyčnívá U.M.Q.R.A. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, na to, jak je celkem dost lidí z tohodle zpracování Sherlocka vydřenejch, tak mě to nechává naprosto chladným. A to i dokonce klasickej příběh se psem z Barkervilu. Nevím, prostě se mi Dr. Strange s Bilbo Pytlíkem moc nehoděj do tědle klasickejch rolí. Jo, ocenuju docela slušnej nápad s tím, že je Baskervil tajemná fabrika na experimenty, to jo. Ale samotnej příběh mě nebavil a vlastně mě i dost nudil. Takže si jako myslím, že těmhle dvěma v tomhle zpracování už šanci nedám. Podle mě prostě Sherlock Holmes patří do starý anglie a cpát ho do nevodobí je pípčovina :o). Navíc, když to daj natočit rejžovi, kterej zatím ještě vůbec nic nepředvedl a poměrně slušný scénáře doslova zazdil... No nic, píchej raka, de se dál :o) ()

Melios 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pes Baskervillský na inú tóninu. Bolo len otázkou času ,kedy si niekto nepovie ,že tento staromódny horor potrebuje niečim ozvláštniť...a CGI psisko to našťastie nebolo... ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neni to sice takovych 5*, jako kdyz se objevi v Sherlockovi Moriarty, ale i tak je to stale nadstandard a navic asi jediny mozny "update" "Psa baskervillskeho" A. C. Doylea. Jinymi slovy prostredni dil serii s Sherlockem je sice opet slabsi nez jednicka a trojka, ale proti jinym serialum je to stale trida. Tentokrat s trochu desivym a tajemnym nadechem. Do bazin v Dartmooru prijizdi Sherlock s Watsonem resit zahadu krvelacneho psa, o kterem se v okoli mluvi a ktery pry v minulosti rozsapal otce jednoho mladika. Ten od te doby trpi desivymi nocnimi murami. Vsechno navic hali tajemstvi vladniho prisne strezeneho objektu, kde se provadi chemicke a geneticke vyzkumy. Krom jineho na zviratech. Vyuziti modernich motivu tedy vice nez povedene a jedine, o cem bych asi pochyboval, je minove pole uprostred Anglie. Chapu, ze se jedna o vojenskou zakladnu, ale i tak si myslim, ze to neni legalni a mozne. Jinak ok. ()

Reklama

Reklama