Reklama

Reklama

Sherlock - Série 4 (2017) (série)


Skomírající detektiv (S04E02)

(epizoda)
  • Česko Prolhaný detektiv (více)

Watson se vyrovnává se šokující tragédií. Sherlock se mezitím pouští do boje se svým zatím nejschopnějším protivníkem – bohatým filantropem s temným tajemstvím. (Netflix)

Recenze (98)

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přepis Doyleho povídky je skvělý, jenže dávno je pryč čistota prvních dvou sérií. Umírající detektiv zabira tak dvě třetiny dílu, a ten zbytek je otřesný melodramaticky brak s cliffhangerem na konci. Vůbec z toho začínám mít pocit, že scénář se píše tak, aby tu byla možná i druhá interpretace, a to, že celé se to odehrává v Sherlockově hlavě, a že ten boj a postavy jsou jeho vnitřní zkušenost. No, tak či tak, spíš by se tento díl měl jmenovat Mary se jen tak nezbavite. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(Komentář obsahuje spoilery.) Scénáristé Sherlocka by pro dějový twist prodali matku do otroctví. Celou dobu jsem byl nadšený, říkal jsem si, že po dlouhé době se objevil skutečně skvělý díl - Sherlock propadající hrůzostrašným drogovým stavům, Watson rozmlouvající s mrtvou manželkou a k tomu odporný záporák, trpaslík, který chce zabít KOHOKOLI jen pro potěšení z vraždění (,,Mám rád, když mohu lidi proměnit ve věci."). Deprese, bezvýchodnost a špína, kam se podíváš. Navíc se autoři po nejrůznějších úletech o manželkách-špiónech a lidech, co přežijí i pád na hlavu z paneláku, vrátili k původní předloze A.C. Doyla (povídkaThe Dying Detective), a tedy i k tomu, čím v prvních dílech tolik fascinovali své fanoušky - senzačnímu převedení staré klasiky pro moderní věk. Pak ale dojde na poslední minutu a celá hodina a půl skvěle budované atmosféry se spláchne do hajzlu. Tento díl by se mohl pouštět studentům scénáristiky jako ukázkový příklad překombinovanosti. Pokud přijmeme pravidla hry, tedy že Sherlock je brilantní psycholog, člověk enormně prozíravý a nadaný geniální schopností dedukce, můžeme si klidně představit, že se záměrně nechá zmlátit, aby se dostal na kliniku hlavního záporáka, protože předvídá, že díky tomu Watson přestane truchlit nad smrtí své ženy a vyrazí mu na pomoc. Jenže ve chvíli, kdy zjistíme, že psychoterapeutka Watsona je vlastně Sherlockova ztracená sestra a celé to byl JEJÍ plán, pak nezbývá než zmatek a spousta otázek. To máme přijmout, že Eurus předvídala, že Sherlock bude předvídat, že Watson bude předvídat atd.? No nic. Hodnotím nadprůměrně, protože jsem se rozhodl, že se mi těsně před poslední scénou vybil laptop. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak tady někdo přede mnou trefně poznamenal, Moffatovi s Gatissem asi po letech konečně zabraly prášky, protože jinak si tenhle díl nedokážu vysvětlit. Palec nahoru za záporáka i za celkový dojem, za drogy (jděte s tím už do p*dele!!!), za závěrečný patos a za snahu být neustále mega-šokující by ale pořád zasloužili pořádný kopanec do rozkroku. Nebo rovnou víc. P.S.: On ty "tři" postavy někdo fakt nepoznal okamžitě?!xD ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Má to své nesporné problémy (mnohými zde trefně pojmenované), ale zároveň jde o jednu z těch lepších aktualizací původní látky (opomíjená povídka v rámci kánonu, která dala vzniknout jednomu z největších detektivních klišé). Tentokrát nepůsobí jako do děje povinně naroubovaná, ale naopak ta pofňukávací omáčka (fungující pouze díky ústřednímu hereckému duu) je vystavěná kolem ní. "(ne)Sherrinfordský" závěr okatě signalizovaný od samého začátku série; v tomto jsou už bohužel Moffat s Gatissem příliš průhlední. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až na tu hroznou vsuvku s Mary (vidím mrtvé lidi) a tím retardovaným závěrečným odhalením, které to samozřejmě zase všechno zabilo (další megamoffatovina, kterou nemůžu odpustit, ale třeba jí časem vezmu na milost, teď ale ne) to byl zase ten (téměř) starý dobrý Sherlock, kterého jsem si maximálně užil. Zběsilé tempo, šílené zápletky, excelentní herecké výkony (tentokrát tomu s přehledem vládl ďábelský Toby Jones), Sherlock na drogách, který se mi sice zezačátku nelíbil, ale pak jsem z něj byl nadšený, opět skvělá magie dialogů i funkčních vtipů, jenom ten Lestrade tam byl trochu málo, což je zrovna v tomhle případě fakt škoda. Lepší než minule, vysoký nadprůměr, ale k těm úplně nejlepším dílům to taky zařadit nemůžu. Ale udělalo mi to radost. Obrovskou. Jak jsem byl minule otrávený, tady se ve mně opět probudilo to obrovské nadšení z celého seriálu, tak snad to finále nepokazí. 90%. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • V této epizodě je vidět perfuzor od společnosti Braun v tzv. space systému. (Winster)

Reklama

Reklama