Reklama

Reklama

Sherlock - Série 4 (2017) (série)


Poslední případ (S04E03)

(epizoda)
  • Česko Poslední problém (více)

Obsahy(1)

Temné rodinné tajemství vrátí Sherlockovi dávno zapomenuté potlačené vzpomínky. Následuje smrtící závěrečný střet – a setkání se vzkříšeným nepřítelem. (Netflix)

Recenze (119)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle už vlastně není výstřední, narcistní, ani překombinované. Tohle je... prostě stupidní scream fest. Prosím, už žádné další rodinné terapie, zapomenuté členy rodiny nebo čokly, co bývali lidmi. Doufám, že si Gatiss s Moffatem svůj incestní večírek užili a předají tvůrčí otěže někomu, kdo umí kombinovat i víc než dva totožné prvky a twist "já je někdo jiný". ()

RedAK odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V páté sérii by se mohl na scéně objevit Watsonův starší bratranec Enrico, který by se nechal přeoperovat na Moriartyho. Taky by se ukázalo, že ten flashback ze Sherrinfordu s originálním Moriartym byl ve skutečnosti flashfoward, takže se to teprve stane. Původní Moriarty totiž přežil, tenkrát na té střeše se střelil do náhradní hlavy, tu opravdovou měl schovanou pod sakem. Takže by byli na scéně Moriarti dva, kteří by se do sebe ve druhém dílu zamilovali a páchali by v Londýně zlo. Nakonec by do Baker Street přiletěla jetpackem exhumovaná Mary a Sherlocka by otrávila jedem z tříhlavého čínského draka... jop, to by krásně zapadlo do konceptu čtvrtý série. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je poněkud zarážející, že epizoda pro kterou se připravovala půda od závěru druhé řady, by naprosto (ale skutečně naprosto) shodně fungovala jako epizoda Doctora Who. A zarážející je to o to více, že zdejší "Saw syžet (s Pevnost Boyard rozměrem)" byl v Sherlockovi již jednou použit. Akorát tedy o poznání lépe. Na druhou stranu se tomu nedá upřít, že to je zábavné, v perfektním tempu a umí to být stejnou měrou napínavé i nesměšně emocionální. A tak je nakonec nejvíce na škodu fakt, že to v závěrečné dvacetiminutovce udělá tři kroky vzad čili několik let naznačování a vytváření osudového dusna přichází zcela vniveč. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Být to zasazeno do lepšího kontextu, který by k tomuhle dílu jednoznačně směřoval a z nějž by doslova nestříkalo, že Moffat s Gatissem měli inspiraci pouze na tuhle jedinou epizodu, mohl se The Final Problem vyrovnat přinejmenším His Last Vow. Coby snad definitivně závěrečný díl celého seriálu si nicméně Poslední případ zvládá zachovat ještě aspoň minimální míru důstojnosti. Plus moje milovaná loď má vítr v plachtách víc než kdy předtím a sektářky z The Johnlock Conspiracy hromadně páchají sebevraždu, vřeštíce cosi o homofobii, takže se zase nedá říct, že by to byl úplně zabitej večer. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A je dobojované a môj verdikt je jasný: ešte prvá časť štvrtej série bola „iba“ nadpriemerná, ale po exkluzívnej druhej je to už bez debaty – štvrtá séria je najlepšia. Čo ma teší, pretože ide o poslednú sériu minimálne na niekoľko rokov, takže dôstojnejšieho uzavretia etapy sme sa už dočkať zrejme ani nemohli. Tretia časť na to ide značne osobne a mrazivo, nakoľko prenikáme do hĺbky klanu Holmesovcov, s čím síce prišiel už záver druhej časti („psychiatrička“), ale až v tretej sa do toho ponoríme naplno, nadlho a príjemne vyčerpávajúco. Tretia epizóda je kvalitou niekde medzi fajnovou prvou a dokonalou druhou. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Jsem vlastně spokojenej. Vypointovaný, osobní finále, které sice spíš rekapitulovalo už dobře známé, než že by přinášelo něco nového, ale na druhou stranu, pokud by tohle byl konec, nijak bych se nezlobil. "Žili šťastně až do konce" mi k té legendě sedí víc než ta opačná možnost. 7/10 a už nechte Sherlocka spát. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidní finále celého seriálu. Patřičně osobní, fatální, epické a ponuré, s návratem tam, kde to celé začalo, respektive před to, čímž to - i s ohledem na britské reálie - připomene SKYFALL. A plné provařených žánrových rekvizit i zvratů, které jsou sice ohrané, ale máme je rádi, takže se nad nimi usmíváme napůl shovívavě a napůl spokojeně. Tedy aspoň já. Díky za Molly, závěrečnou rozlučkovou montáž a za všechno. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela to i šlo... Dokud se z toho nestalo Saw a já si nezačal přát, ať to skončí co nejrychleji než se to ještě zhorší. Sherlock se během čtyř řad pozoruhodně proměnil. Nemyslím tím jen ústřední postavu, která se z výstředního, brilantně uvažujícího asociála stala naprostým psychopatem nebezpečným sobě, blízkému i širokému okolí, ale myslím tím celý seriál, který se z něčeho nečekaně úžasného stal něčím nečekaně nepovedeným. Nemám vztek, ale jsem hodně zklamaný. Nicméně k prvním dvěma řadám se budu rád vracet. Ty byly fajn, díly na sebe navazovaly a vzájemně se nevyvracely. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl sám o sobě je skvělý, byť pro mnohé vrcholně neoriginální a opakující to, co už v Sherlockovi viděno bylo - ale je to chyba? Není, jelikož se jedná, dost pravděpodobně, o završení celé téhle série, je zcela logické, že tvůrci využijí všech možných motivů použitých v dílech minulých. Tempo je tu zas vražedné (tak, že důležité vedlejší postavy jako Gregg Lestrade a Molly jsou trestuhodně upozaděné) a přestože dobrá polovina "odhalení" co v druhé polovině přichází, se dají bez nejmenšího problému odhalit vzápětí po té, co jsou naznačeny, jsou natočeny řemeslně zcela perfektně. A hlavně - neskutečně, ale fakt neskutečně dobře tu fungují emoce a to bez patosu. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z doufejme poslední série se jedná o nejlepší epizodu (jednu věc jsem skutečně nečekala), ale proč se to chvílemi blížilo spíše "Saw" než "Sherlockovi", to je mi záhadou. Duu Moffat & Gatiss očividně došly nápady. Mmnt, ty už jim přece došly na začátku minulé série... No nic, nevadí, každopádně ten úplný závěr je jedno velké nedůstojné LOL.;-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zo štvrtej série najlepší a najnapínavejší diel, ale stále sa to zubami nechtami drží tej prehnanej prekombinovanosti, ako v predošlých prípadoch a opäť nechápem prečo. Prečo sa to celé nedalo poňať jednoduchšie, s väčším ťahom na bránu a bez toho, aby sa divák na konci cítil tak trochu ako blbec. Riešenie šifry na cintoríne je už značne v zóne vtipnej absurdnosti ala Lovci pokladov, predstavy sa opäť miesia s realitou a akoby to scenáristi písali pre divákov so Sherlockovým myslením. Ale napriek výčitkám je posledný prípad napínavý a úplne iný, ako všetky ostatné diely aj preto, že sa ocitáme mimo obľúbených lokalít. Reakcie budú bezpochyby opäť značne kontroverzné. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Problém úpadku tohoto seriálu vidím v tom, že se tvůrci zoufale pokouší, aby každý další díl byl ještě šílenější a ještě úžasnější než ten předchozí. Osobně ovšem vnímám kvalitu tak, že čím více se pokusí díl překombinovat, tím se stává divnějším a hůře stravitelným. Opravdu nevím, co bylo za problém v úvodních dílech, které se zaobíraly klasickými případy. Osobně mě tyto díly bavily nejvíce. Nebylo k tomu rozhodně třeba 10 tajných příbuzných. Dalším obrovským problémem je ta neustálá snaha o polidšťování asociálů aneb sbohem humore. Tohle je obecně problém snad všech seriálů, kde se taková postava objevuje. Jakmile dojde na polidšťování, tak takový seriál míří obvykle do sraček, neboť asociálnost a výstřednost působí právě vtipně a zajímavě. Polidštěný hrdina už tak zajímavý není a působí spíše trapně. Tento díl by měl být pro dobro seriálu dílem posledním. Začínám mít pocit, že tvůrcům už před touto sérií došly nápady. Seriál si vybudoval zvučné jméno a byla by škoda o něj přijít. Stále se jedná o materiál, který převyšuje většinu současné tvorby. Problém je v nárocích diváků, neboť si předchozími díly nastavil laťku brutálně vysoko. Tento díl se i přes neatraktivní a zbytečně šílenou zápletku táhl v poměrně slušném duchu. Dokonce se objevilo několik zajímavých případů. Ovšem vzhledem k tomu, jak dlouho se seriál připravoval, jaké dusno kolem něj autoři budovali a jak dlouho na tuto sérii museli diváci čekat, připravil pro diváky neskutečně trapné a totálně ubohé rozuzlení. Ve finále nešlo o nic většího než o sérii zločinů ze žárlivosti kvůli šrámům z dětství. To od tvůrců vnímám trošku jako ránu pod pás. Vlastně celou čtvrtou sérii vnímám jako takovou ránu pod pás. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořád nevím, jak hodnotit. V určitých chvílích dokonalé, napínavé, s obrovskou atmosférou, v jiných docela nuda. Emoce jsem Sherlockovi nevěřil ani v nejmenším. Mycroft je chytřejší brácha Sherlocka a v minulosti i nyní se chová jak křupan a pitomec. Psychologická linka se sestrou je asi nejvíce zajímavá - opuštěnost člověka, kterému nikdo nerozumí kvůli jeho výjimečné inteligenci. Problém je, že si v něčem příběh odporuje - na jednu stranu sestra necítí nic, jestli zabije viníka, nebo nevinného, tvrdí, že emoce neexistují, a přitom sama jedná z emotivních důvodů? ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, řekl bych, že finální epizoda byla tím nejlepším ze čtvrté série. I tak jsem nad dvě hvězdičky jít nemohl, což je tedy průser. Díl sice měl jistým způsobem zajímavý děj, jenže se nemůžu zbavit dojmu, že tvůrci vykradli sérii Saw, Bůh východního větru byla postava dosazená do děje jen proto, aby bylo o čem, a tak. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdysi jsem se rozhodl, že nebudu komentovat jednotlivé díly seriálů, protože a)to považuju za nežádoucí inflaci komentářů na naší beztak už komentáři přebujelé databázi, b)jsem líný, c)na seriály stejně skoro nekoukám. Ale u posledního(?) dílu Cucumberbitchova Sherlocka musím udělat výjimku, protože si potřebuju trochu ulevit od divácké žluči. Ano, uhodli jste - zklamal mě. Po skvělém The Six Thatchers a následujícím strhujícím a velkolepém (až na ubohého záporáka) The Lying Detective, jsem do třetice natěšeně očekával nějaký filmový supercloumák s ohňostrojem nových nápadů od geniálních scénáristů, nebo aspoň tradiční pětihvězdový standard. A co jsem dostal? "Roztomilou" holčičku v padajícím letadle, které bych už jen kvůli ní s radostí nechal fláknout o zem, praštěnou a herecky přehrávanou TV inscenaci z "betonového" studia a co nejhůř - nesnesitelně poníženého Sherlocka. Bylo vážně smutné a trapné, sledovat tohohle jindy výsostně cynického, povýšeneckého a sociopatického schizoida, kterak vyděšeně plní přitroublé úkoly své zlobivé sestřičky jen proto, aby zachránil jednoho protivného spratka a pár bezejmenných pasažérů. A že nakonec bylo vše trochu jinak se sice dalo očekávat, ale rozuzlení nebylo o nic uspokojivější, než předchozí děj. Do toho ještě grimasy a pazvuky šaškujícího Moriartyho, na závěr další promluvy ze zásvětí od Watsonovic maminy/rádoby agentky, pasované málem na jakousi vševědoucí morální autoritu, a výsledkem je rozbředlý seriálový sajrajt a jednoznačně nejhorší (a vlastně i jediný špatný) díl BBC Sherlocka. A zamrzí to dvojnásob u možná posledního dílu téhle jinak brilantní série. Slabá třetí hvězda za závěrečný sourozenecký houslový duet a vůbec za zajímavou Sherlockovu ségru, kterou navíc hrála fakt hezká baba. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci 4. série dobré, od vyvrcholení takového fenoménu, jakým se Sherlock bezesporu stal, jsem ale přeci jenom očekával trochu víc... Finále poměrně obstojně a logicky uzavírá předchozí dějové linky a tak nechápu to volání po dalších dílech, které se tady objevuje... Třetí a čtvrtá série na první dvě svou kvalitou už nenavázala a očekávat, že by se mělo v budoucnu něco měnit, je naivní... I když jsem měl Sherlocka rád, ještě radši se podívám na filmy / seriály, které teď bude moci Cumberbatch díky ušetřenému času natočit... Už aby to bylo... ()

jerry12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

40%. The Final Problem vlastně docela dobře funguje, ovšem ryze jako samostatný prvek. V kontextu seriálu jako celku bohužel selhává, především proto, že postrádá tři pro Sherlocka nepostradatelně typické rysy - (a) narativní dynamiku (třebaže ta dramaturgická je excelentní); (b) legendární dedukce jakožto Sherlockův nejtypičtější charakterový aspekt, pro nějž je tím, kým je; (c) humor, cynismus a nadhled, které si Sherlock dříve zachovával i v těch nejdramatičtějších situacích. The Final Problem téměř nemá progresivní děj (v zásadě jen opakující se smyčku sice efektních, ale překombinovaných situací se zpravidla předvídatelným rozuzlením), nestaví na tradičních dedukčních monolozích (až na dvě chabé výjimky bez šance scenáristicky konkurovat dílům minulým) a nemá prakticky žádný nadhled (je zkrátka na Sherlockův vkus až příliš patetický). Jako nezávislý film (ač by mu v hlavní dějové lince chyběl kontext) by byl nadprůměrným popcornovým thrillerem s jistou paralelou v hororech typu Saw, jako dílčí prvek závislý na seriálu je bohužel (a zvlášť v komparaci s dosavadním vývojem seriálu) značně podprůměrný, tím spíš vzhledem k faktu, že jde o absolutní finále, od něhož fanoušci (včetně mě) přirozeně očekávali mnoho. Nemluvě o tom, že z jednoho z nejlepších antagonistů všech dob scenáristé udělali pouhou loutku v rukách nerealisticky inteligentní a manipulativní persony, což jim budu těžko odpouštět. Snaha tvůrců o epický závěr se v jistém slova smyslu podařila, ale je to závěr až příliš přemotivovaný a místy proto až hloupý a teatrální. Od samého finále bych čekal spíše komorní náladu, nálož odkazů na předchozí epizody seriálu, čekal bych víc Baker Street, intenzivnější zapojení vedlejších postav jako Lestrade či Molly, a především bych čekal, že se tvůrci udrží na hranici mezi realističností a psychologickým sci-fi, na níž se drželi po celých 7 let, a ne, že ji budou značně překračovat prakticky po celou epizodu. Škoda, i když jde o přirozené vyvrcholení dlouhodobě upadající kvality seriálu (zhruba od 3.dílu 3.série), přesto jsem doufal v mnohem důstojnější rozloučení; experimenty s přehnanou mimořádností jsou zkrátka příliš riskantní a Sherlockovi by do závěru dle mého názoru sedl spíše klidnější a vůči divákům možná i lehce sentimentální konec, který by mohl být paradoxně mnohem epičtější, než tahle likvidace atmosféry a genius loci, jež seriál po celou dobu vysílání - včetně prvních dvou dílů 4.série, kde už to ale výrazně pokulhávalo - udržoval, a jež by si taky zasloužil. ()

Reklama

Reklama