Reklama

Reklama

Sherlock - Série 4 (2017) (série)


Poslední případ (S04E03)

(epizoda)
  • Česko Poslední problém (více)

Obsahy(1)

Temné rodinné tajemství vrátí Sherlockovi dávno zapomenuté potlačené vzpomínky. Následuje smrtící závěrečný střet – a setkání se vzkříšeným nepřítelem. (Netflix)

Recenze (119)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zo štvrtej série najlepší a najnapínavejší diel, ale stále sa to zubami nechtami drží tej prehnanej prekombinovanosti, ako v predošlých prípadoch a opäť nechápem prečo. Prečo sa to celé nedalo poňať jednoduchšie, s väčším ťahom na bránu a bez toho, aby sa divák na konci cítil tak trochu ako blbec. Riešenie šifry na cintoríne je už značne v zóne vtipnej absurdnosti ala Lovci pokladov, predstavy sa opäť miesia s realitou a akoby to scenáristi písali pre divákov so Sherlockovým myslením. Ale napriek výčitkám je posledný prípad napínavý a úplne iný, ako všetky ostatné diely aj preto, že sa ocitáme mimo obľúbených lokalít. Reakcie budú bezpochyby opäť značne kontroverzné. ()

Aargh odpad!

všechny recenze uživatele

První půlhodina byla "jen" špatná variace na Austina Powerse, to bych asi ještě asi zkousnul. Pak ale přišlo zařazení drahé sestřičky s nadpřirozenými schopnostmi, což porušilo základní pravidlo všech příběhů o Sherlocku Holmesovi - žádné nadpřirozeno! A zbytek dílu tvořilo hodinové pokračování Saw s takovými dírami v logice, že by v nich neuvízl ani vorvaň. Odpad všech odpadů. Arthur Conan Doyle rotuje v hrobě jak turbína. V příští sérii bude Moriarty tisíckrát naklonovaný jako agent Smith, Watsonová přiletí z alternativní minulosti strojem času spolu s robotickým Watsonem, Eurus se naučí střílet z očí lasery a Sherlock v nejdražší trikové scéně zjistí, že se mu celý jeho život jen zdál a on ve skutečnosti vůbec neexistuje. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je poněkud zarážející, že epizoda pro kterou se připravovala půda od závěru druhé řady, by naprosto (ale skutečně naprosto) shodně fungovala jako epizoda Doctora Who. A zarážející je to o to více, že zdejší "Saw syžet (s Pevnost Boyard rozměrem)" byl v Sherlockovi již jednou použit. Akorát tedy o poznání lépe. Na druhou stranu se tomu nedá upřít, že to je zábavné, v perfektním tempu a umí to být stejnou měrou napínavé i nesměšně emocionální. A tak je nakonec nejvíce na škodu fakt, že to v závěrečné dvacetiminutovce udělá tři kroky vzad čili několik let naznačování a vytváření osudového dusna přichází zcela vniveč. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Problém úpadku tohoto seriálu vidím v tom, že se tvůrci zoufale pokouší, aby každý další díl byl ještě šílenější a ještě úžasnější než ten předchozí. Osobně ovšem vnímám kvalitu tak, že čím více se pokusí díl překombinovat, tím se stává divnějším a hůře stravitelným. Opravdu nevím, co bylo za problém v úvodních dílech, které se zaobíraly klasickými případy. Osobně mě tyto díly bavily nejvíce. Nebylo k tomu rozhodně třeba 10 tajných příbuzných. Dalším obrovským problémem je ta neustálá snaha o polidšťování asociálů aneb sbohem humore. Tohle je obecně problém snad všech seriálů, kde se taková postava objevuje. Jakmile dojde na polidšťování, tak takový seriál míří obvykle do sraček, neboť asociálnost a výstřednost působí právě vtipně a zajímavě. Polidštěný hrdina už tak zajímavý není a působí spíše trapně. Tento díl by měl být pro dobro seriálu dílem posledním. Začínám mít pocit, že tvůrcům už před touto sérií došly nápady. Seriál si vybudoval zvučné jméno a byla by škoda o něj přijít. Stále se jedná o materiál, který převyšuje většinu současné tvorby. Problém je v nárocích diváků, neboť si předchozími díly nastavil laťku brutálně vysoko. Tento díl se i přes neatraktivní a zbytečně šílenou zápletku táhl v poměrně slušném duchu. Dokonce se objevilo několik zajímavých případů. Ovšem vzhledem k tomu, jak dlouho se seriál připravoval, jaké dusno kolem něj autoři budovali a jak dlouho na tuto sérii museli diváci čekat, připravil pro diváky neskutečně trapné a totálně ubohé rozuzlení. Ve finále nešlo o nic většího než o sérii zločinů ze žárlivosti kvůli šrámům z dětství. To od tvůrců vnímám trošku jako ránu pod pás. Vlastně celou čtvrtou sérii vnímám jako takovou ránu pod pás. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Jsem vlastně spokojenej. Vypointovaný, osobní finále, které sice spíš rekapitulovalo už dobře známé, než že by přinášelo něco nového, ale na druhou stranu, pokud by tohle byl konec, nijak bych se nezlobil. "Žili šťastně až do konce" mi k té legendě sedí víc než ta opačná možnost. 7/10 a už nechte Sherlocka spát. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Pevnost na šírém moři, kde se odehrává tato epizoda, je ve skutečnosti na ostrově Svaté Kateřiny ve Walesu u města Tenby, která je v době odlivu přístupná přes pláž suchou nohou. (kowalski)

Reklama

Reklama