Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Recenze uživatele Eleanor05 k tomuto seriálu (5)

Sherlock (2010) 

Bylo by to jen další nudné zpracování s houslemi, dýmkou a tureckými papučemi,... nebýt... zasazení děje do současnosti, výborného scénáře a naprosto ÚŽASNÉHO Benedicta Cumberbatche v titulní roli. Hoďte za hlavu všechna pomalu se táhnoucí klasická zpracování, nebo stupidní karikaturu z dílny Guye Ritchieho, tohohle Sherlocka Holmese si prostě nejde nezamilovat! (A doktora Watsona samozřejmě také :) /// 1. série - 90%, 2. série - 70%, 3. série - 10%./// PS: Poslední série naprosto postrádá jakýkoli příběh a skládá se především z uměle vystavěných, rádoby vtipných dialogů hlavních postav. Ta tam je jakákoli zábavnost, realističnost, temnota, či dokonce řešení kriminálních případů. Zbyl jen sitcom ála Big Bang Theory, jenomže tenhle většinu stopáže není ani vtipný. V rámci spravedlivého hodnocení snižuji celkový rating seriálu... ()

Studie v růžové (2010) (S01E01) 

Pro mě stále nejlepší díl celého seriálu, a to jsem dnes viděla jeho poslední. ()

Šest Železných dam (2017) (S04E01) 

Víte, jakou epizodou měla série o Sherlockovi končit, aby se z ní nestala jen nudná, sebe špatně parodující a pouze vztahy postav se zabývající hloupost? The Reichenbach Fall (s02e03). Po tuhle epizodu se dá seriál brát vážně. Dál už je to jen výše zmíněné, pouze v některých dílech (asi v jednom) z následujících jsou ještě chvílemi dokonce památky po tom, že to, co Arthur Conan Doyle napsal, byly detektivky. Člověk by si naivně myslel, že když čeká několik let (!) na další sérii, tak že zápletka bude ohromující a děj strhující. Nebo, že to alespoň bude detektivka i přes to, že si sama ze sebe i z postav dělá srandu, která není vtipná. Ale ani v tom první díl (snad) poslední série neobstál. Je to nudné, je to plytké, neřeší se kriminální případy, ale minulost nejotravnější postavy, které kdy Moffat s Gatissem dali nepřiměřený prostor. Vypiplaný vizuál už nepřekvapí, protože ten býval i u epizod s napětím a dějem. Není to detektivka, není to ani dobrá parodie, možná je to tak leda telenovela, protože u ní nikdo žádnou kvalitu nečeká. Dvě hvězdičky jsem dala proto, že byl tento díl lepší, než dementní The Abominable Bride, ale hlavně proto, že SPOILER! nás Mark Gatiss konečně zbavil té neskutečně otravné, naprosto neuvěřitelné Mary Morstanové/Watsonové, která v tohle díle už úplně přejala roli Watsona, tím pádem skutečného Watsona ani nebylo potřeba KONEC SPOILERU. Tak snad už kvůli tomu budou zbývající díly vážnější. V to, že by se místo vztahů postav řešily kriminální případy, jako ve výborné první sérii, jsem už přestala doufat. Kromě prvotřídních herců a hezkého vizuálu už není jediný důvod se na Sherlocka dívat. ()

Skomírající detektiv (2017) (S04E02) 

Ano, trochu se to zvedlo, minimálně proto, že už se neřeší pouze halucinace a Mary. I když halucinace se taky řešily dost. Jenom nechápu, proč musí být ty poslední díly Sherlocka tak strašně překombinované? Já už, jako divák, celý díl až do konce nevěřím ničemu, protože všechno je nakonec úplně jinak. Jednou se to zdůvodní zdrogováním, pak zas převlekama, lidi vstávají z mrtvých atd. Vždyť by bylo daleko osudovější, mít na konci jen jedno jediné odhalení pravdy a ne deset, které celý děj vždycky převrátí úplně naruby. Myslím, že zjednodušení na původní dávku první série by bylo údernější a efektnější... Jinak je to tak na 2 a půl hvězdičky - SPOILERY! opět se řeší hlavně vztahy, ačkoli tu byl potenciál dobrého záporáka, případy vražd ani nebyly vidět, a podezření postavené na tom, že někdo něco řekl, je tedy docela směšné. Hlavně, když Sherlock neměl ani jediný důkaz toho, že Smith kohokoli zabil, bylo při nejmenším zvláštní, že na to jen tak z ničeho nic přišel. Možná místo převleků a podobných hovadin, by se mohli Moffat s Gatissem příště zaměřit na pořádné a důkladné osvětlení případu. Ale chápu, párovat postavy je asi jednodušší a zábavnější. KONEC SPOILERU Musím ale opět vyzdvihnout krásný vizuál, výborný střih, dobré filmařské nápady. A především - skvělý herecký výkon Benedicta Cumberbatche, zřejmě úplně nejlepší za celý seriál, který v Sherlockovi poprvé úplně zastínil jako vždy citlivý, civilní výkon Martina Freemana. Kvůli němu klidně půl hvězdičky na hodnocení přidám. ()

Poslední případ (2017) (S04E03) 

Tohle byla epizoda, která měla konečně atmosféru první série. Byla vážná, opičky se dělaly jen minimálně a byla nesmírně napínavá, třeba, že se neřešil detektivní případ v pravém slova smyslu. Drama mezi klíčovými postavami, absence halucinogenů a osudovost udělaly z The Final Problem nejlepší epizodu Sherlocka od The Reichenbach Fall a to už je hodně dávno. Pokud byl tohle skutečně poslední díl Sherlocka, pak je škoda, že Moffat a Gatiss udělali z třetí série, z viktoriánského speciálu a z prvního dílu čtvrté série, vědomě stupidní parodii, protože se ukázalo, že by na kvalitní detektivku/thriller pořád měli. Jen tu patetickou Mary na konci si mohli odpustit a místo ní nějak lépe dořešit moji oblíbenou Molly Hooperovou. PS: Mimochodem, kdo taky zaznamenal zjevnou inspiraci hororovou "Saw" sérií? ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama