Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 5
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Recenze uživatele Amarus k tomuto seriálu (11)

Sherlock (2010) 

**** a DVĚ půlky poníka (no jo, no jo, ultraemocionální dívče). ------ So far so good. Dívala jsem se podruhé s ještě jedním exemplářem rodu lidského; zvláště jsem ocenila humor (perfektní scéna), kameru a užívala si tentokrát skoro úplně navyklá hudbě (smyčce stále vedou). Pokud se budu dívat znovu (ach jo, pitomá závislačivost; patrně k tomu dojde), vypíši jména oněch úžasných tvůrců českých titulků, kteří nám zajistili humor i mimo seriál. ----- I kdyby to byla totální kravina... ta kamera je precizní, perfektní, prostě parádní! ----- Po zhlédnutí čtvrté série hvězda fuč a poník sťat. ()

Studie v růžové (2010) (S01E01) 

Trochu nechápu ty vykřičníky a ohňostroje. Místy mi epizoda přišla nudná a hudbou nejsem tak zaujata, jak by hudbofeťákovi vyhovovalo. Realističnost u Moffata nečekám, na druhou stranu pro realističnost jeho Sherlock ani nevznikl. S lehkým absurdnem jsem se tedy smířila až příliš rychle. Dál mě žene zvědavost a fascinace fanatismem a závislostmi. Na dvojici tak vytříbených cvoků se zjevně musím dívat. --- Vyhovuje mi napádně i nenápadně podsouvaný humor. Těšila bych se na druhou epizodu, ale, u všech ďasů, všichni padli na čtyři hvězdy?! Má to vůbec smysl? --- Pff, Cu, přijedu. ()

Slepý bankéř (2010) (S01E02) 

*** a půl poníka ------ Naděje v individuální ocenění zmařeny, přidávám se k hromadě sníženého hodnocení. Méně humoru (např. Sherlockovy sociální interakce s jedinci schopnými sarkasmu a respektu zároveň), méně závislostí, více nudy, nepovšimnutá hudba. Hezká kamera. Uvěřitelná přítelkyně. Chybějící Lestrade (Wrong!). Chybí mi atmosféra... jakákoliv. Schází napětí, schází očekávání. Je to Moffatem? U Doctora se cítím podobně, čím dál v sériích, tím silněji. A přitom - těch nápadů, krucifix! Hodlají vyházet všechna tajemství najednou? ------ Zpátky. Přemýšlím, zda k Sherlockovi není třeba průpravy. Mít rozsáhlejší zkušenosti ve čtení anebo sledování detektivek, možná bych jej ocenila spíš. A možná také ne. Neklid přijde, kdykoliv tempo děje zvolní; nikdy jsem nedokázala udržet pozornost u "starých dobrých klasik", s výjimkou Colomba (místy to byla fuška, ještě že Peter Falk nemá chybu). České detektivky leží bez ladu a skladu v paměti sedmiletého dítěte, neviděla jsem drtivou většinu Hitchcockovy práce ani Sherlocka v podání Jeremyho Bretta, Poirot mě - poměrně k jiným nabízeným drogám - k uzoufání nudí. Takže možná jo - možná mi chybí patřičný zápal. (NEBO HUDBA. Kéž by byla hudba lepší.) Downeyho Sherlock je nezastíraná akční komedie, srovnávat jej s tímhle nemá smysl. Co je opravdu zlé: nečetla jsem Doyla. To stoprocentně napravím. ------ Chci se bavit i bez průpravy. Moffata považuji přinejmenším za záruku legrace. Někde. Nějaké. Většinou. Tak kde vězí? Sherlock od BBC sice zatím nestačí k tomu, abych byla unešena, ale epizod je málo a The Great Game slibuje zajímavý děj. Jsem více než ochotna to risknout. ()

Velká hra (2010) (S01E03) 

Nah, shingekinokyojinovská chyba, před pár týdny jsem epizodu uťala ve prospěch podstatně nechutnějších kratochvílí - a zrovna předtím, než to začalo být zajímavé. ------ Ne že by byl Andrew Scott dokonalý sliz (na to, že není, upozorňuje uživatel Anderton), ale je to takový příjemný nadšený klučina, jemuž střídání hravosti a maniakální vražednosti sedlo. To ten soft voice. Podle mě dobrý výběr. ------ Křehká, outlocitná dívka ve mně si pochvaluje frontální útok na Sherlockovu sociální neschopnost v závěru. Vlastně těsně před závěrem. Ále, to je fuk. ------ S politováním si oznamuji, že kromě postupného uvykání hudbě pánů Arnolda a Price nevyhrabu z paměti nic hodnotnějšího k publikování. Čau u druhé série. ------ P. S. Proč obsazovat do role paní Vaškové Angličanku mluvící francouzsky a italsky? Meh. Jako by v Británii nepobíhalo dost Čechů. ()

Skandál v Belgravii (2012) (S02E01) 

Patrně jsem čekala na epizodu tohoto rázu. Á! zařvala jsem. To odsud pocházejí všechny ty hlášky! Jsem upřímně zhrozena. ------ Radovat se z cizí krve je údajně hřích - budu tvrdit, že fingované krve se to netýká a vychutnám si násilí, které jsem tak dlouho postrádala (samozřejmě je od detektivky neočekávám, pouze v ně doufám). Začíná to ovšem být poněkud tristní (= trapné a skličující, leč skličující je výhodou, zatímco trapné, ano, trapné je mínus). Mé vnitřní hlasy se totiž neshodly v otázce (ne)chtění Sherlockovy smrtelnosti a lidské slabosti a místy si ta nejistota vybírala svou daň. ------ Napětí! Tenhle díl nenudil, přinejmenším ničím po desáté minutě. Deprimujícnost atmosféry kopla do vzpomínek na poslední řadu House M.D., kterýžto s Sherlockem zase tolik nesdílí... Jednou si diagnostikuji sklony k psychomasochismu. ------ Lara Pulver je dobrá, Irene Adler se však vyvinula směrem, který mne trochu zklamal; škrtám kecy o křehké dívce v poznámkách k minulé epizodě. ------ All hail Mrs. Hudson! Vztah mezi herkyní Stubbsovou a hercem Cumberbatchem tomu údajně napomohl, ale i kdyby šlo o matku a syna, hrát umí oba výborně. (Třebaže Khan ve mně takový dojem nezanechal.) ------ Marku Gatissovi věřím všechno. Je skvělý. ------ První epizoda, kde kašlu na hudbu! Hurá! Byla jsem asimilována! ()

Psisko baskervillské (2012) (S02E02) 

Mmmmm... tak jo. ***** - ale bez poníka a poměrně k dosud viděnému - a poměrně proto, že jsem nevěřila všemu. ------ Chytá mě za srdce vidět, do jakého žánru se to tvůrci skoro pustili. Vždyť tohle je mnohem víc vě-fa Sherlock než kdy dřív! Napůl jsem doufala, že se scénaristé zblázní a přijdou s mimozemšťanem, ale nakonec je dobře, že zůstali na Zemi. Cokoliv nevysvětlitelného by mne u Sherlocka zklamalo. ------ Našly se jedna nebo dvě chvíle, kdy jsem sebou zděšen trhl (dobré zvuky, přátelé), což naposledy dokázal/a/o... nic. Opravdu mistrovsky napjatou scénou pro mě do konce života bude těch pár tichých sekund ve sklepě Války světů, ale žádnou vyloženě lekací scénu, která by na mne byla zapůsobila - pokud kdy taková existovala -, si nevybavím. Vaše doporučení, padamě? (Zkoušeli jste najít kompromis v oslovení? Zahrnout pána, madam, dítě?) ------ Než se odeberu do říše chřipkou chcípajících, vypustím ještě několik grafomanických zvratků: Skvělá atmosféra. Dobrý nápad. Jedna teoreticky nevyřešená drobnost (odlitek). [Nedopatřením nedokončeno. Žádná škoda.] ()

Reichenbašský pád (2012) (S02E03) 

O tomhle dílu se toho bez spoilerů mnoho říci nedá. Ačkoliv jedno prozradit mohu - perfektně to graduje a užila jsem si hudbu! See you next time. ()

Prázdný pohřebák (2014) (S03E01) 

Že jsem něčeho fanouškem, tedy přinejmenším filmového něčeho s aspoň špetkou humoru, poznám podle náhlých tiků, které mě nutívají dementně cenit zuby v různých podřadných emotivních scénách. Prokristapána, vážně jsem propadla Sherlockovi od BBC. Zatím se odmítám degradovat na běžnou ukvíkanou fanynku (Sherlock není Star Trek), ale obávám se rapidního zhoršení. ------ Freeman s knírem mi připomněl Juda Lawa, jehož Watson (v Downeyho Sherlockovi, kdo nezná, ať se seznámí - velká zábava) mi byl podobně sympatický, tudíž se nepřipojím k všeobecnému hanění vousatého bíbísí Watsona. Ze strany fanoušků mi to zní jako: "Sherlock říká, že to vypadá blbě, takže jo, vypadá to blbě." ------ BOŽÍ výkon Martina Freemana. ()

Znamení tří (2014) (S03E02) 

Díkybohu. Už jsem se bála, že se mi vyhne i poslední zbytek soudnosti a zcela závisle na hormonech neohodnotím žádnou další epizodu jinak než pěti hvězdami. ------ Je fakt, že všichni ti obsluhovači kamer a další lidé, kteří mají na svědomí způsob, jímž se ten který záběr provede, odvádějí nádhernou práci. ------ Dokonce ani dějem nejsem zklamaná. Sherlock se sice choval mnohem normálněji, než jsem čekala; šlo o scénáristův záměr nebo se to dá integrovat do povahy? - ale naštěstí nejsem odborník, to mohl působit ještě nevěrohodněji. (Úsměv!) ------ A co že mi to vlastně vadilo? Bylo to pomalejší. Jak říká uživatel Anderton: "no proste svadba". ()

Poslední přísaha (2014) (S03E03) 

**** a vypasená dýně. ------ Kdy že bude čtvrtá řada? Dva sedmnáct? Nu nazdar. Trezor Appledoru se jim fakt povedl. Na druhou stranu mi sem tam through the series trochu leze na nervy Sherlockova nesmírná předvídavost versus nesmírná naivita... ()

Série 4 (2017) (S04) 

Hvězda fuč a poník sťat. Jednotlivé herecké výkony perfektní. Příběh fuj. Zvraty fuj. Hudba perfektní. Kamera perfektní. Ano, všecky ty volné konce byly svázány dohromady v zájmu... kdovíčeho. Charakterová konzistence nulová. To není vývoj. To je úpadek. ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama