Reklama

Reklama

Za vším hledej nakrknutou ženu. Odlehčený pohled na boj za ženskou rovnoprávnost s vynikající Sally Hawkinsovou v hlavní roli. Vyrobeno v Dagenhamu je svěží britská retro komedie zachycující skutečné události z roku 1968, kdy se v továrně společnosti Ford v britském Dagenhamu vzbouřilo 187 šiček proti pracovním podmínkám. Jejich požadavkem byly rovné platy pro všechny a konec diskriminace žen. Přes vážnost tématu se režiséru Nigelu Coleovi, známému komediemi Bílá vdova nebo Holky z kalendáře, podařilo zachytit tehdejší události zábavnou formou, aniž by sklouzával k lacinému humoru. Film se tak dá zařadit po bok britských sociálních komedií, jako je divácky velmi úspěšný titul Do naha! s Robertem Carlylem v hlavní roli.
Celý film doslova táhne svým živelným projevem Sally Hawkinsová v roli Rity O'Gradyové, která se postavila do čela tehdejších protestů. I v dalších rolích se objevují známí herci, mimo jiné Bob Hoskins, Miranda Richardsonová, Andrea Riseboroughová, Daniel Mays či Rupert Graves. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (65)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Na Vyrobeno v Dagenhamu jsem se podíval jen kvůli Sally Hawkins, která mě zaujala ve Tváři vody a následně přímo uhranula v Maudie. Za jiných okolností by mě film na téma boj o ženskou rovnoprávnost v UK, nechal v klidu. Ne, že bych se zrovnoprávněním nesouhlasil, ale dramatizace na toto téma mi příjdou příliš populistické a nezáživné. A tento film to potvrdil. Jakkoliv mi byly hrdinky sympatické, tak ta zřejmá snaha přizpůsobit skutečnost filmovému formátu, celý příběh "ztuctovatěla". Šablonovitý scénář neumožnil jít trochu víc do hloubky postav, takže Sally byla v roli Rity nevyužita. Jako historický film, mi Vyrobeno v Dagenhamu nic moc nedal a s výjímkou pár úsměvných momentů, jsem se ani nebavil. Komedie to jistě nebyla. Takže jsem spíš zklamaný. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Viackrát vo filme sa poukáže na zlý nacizmus a ako bojovali proti nemu (dala to ako vzor hlavná predstaviteľka) a paradoxne tento film je reklama na Ford, ktorý bol kľúčový sponzor nacizmu a vôbec sa tým netajil. Majiteľ papa Ford až neviem koľko po vojne sa vzdal toho ocenenia od Hitlera. Keď vo vojne umierali americký, britský, sovietský či francúzsky vojaci, tak papa Ford zásoboval nacistov všetkým čo sa len dalo v jeho fabrikách vyrobiť a to ešte aj na území USA :) . Zatiaľ čo bedač a robotníci hladovali a zomierali vo vojne, tak páni kapitalisti z divokého západu si plnili svoje nekonečné vrecká. O tom bola 2. svetová vojna a každému bolo u riti, či to stojí život žida, slovana, alebo frantíka a akým spôsobom. ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Důležitý film, jehož téma je bohužel aktuální i v naší době. Člověk nemusí být feminista či feministka, aby chtěl stejný plat, tohle je prostě a jednoduše selský rozum. Film je skvělej asi na všech frontách a nemohla jsem se ubránit soucitu a podpoře vůči "holkám", sice je někde trochu naivní, ale přesto si to minimálně 4 hvězdy zaslouží, jelikož tohle téma šlo velice rychle pohřbít pod tunou nudného scénáře, což se ovšem nestalo ani náhodou, sama jsem ani nečekala, že mě to tak chytne. Pokud nejste ignorantský pitomci s myšlením jak ze středověku, tak vřele doporučuji, pokud ovšem jste (a dle komentářů koukám, že takoví lidé existují), dejte od toho ruce pryč, tohle téma totiž nemáte schopnost pochopit a ocenit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Jamesi, co je to tam venku za hluk?“ - „Stávka prostitutek, sire.“ - „To tak málo vydělávají?“ - „Ne, sire, vydělávají nad poměry.“ - „Well, tak proč potom stávkují?“ - „Jsou to kurvy, sire.“ Tak takhle ne, pánové! Equal fight proti platovým nerovnostem, šovinismu a nadřazenosti, který však v rámci označení dramedy není moc „medy“ a je škoda, že plastičnosti postav se nevěnovalo tolik pozornosti jako retro kostýmům a účesům oproti reálu o generaci omlazených sufordžetek. Britové umí sociální dramata skvostně, takže vím, že srdce Brassed Off ani humor Full Monty tohle bohužel nenabídlo.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Všechny ven!" Půvabné, barevné retro drama o tom, že práva nejsou výsada, odlehčené tak, jak dovedou dramata odlehčit asi jen Britové. Všechny role bez výjimky jsou skvěle obsazené (ale obzvlášť před Sally Hawkins smekám), napsáno i natočeno je to s lehkostí a myšlenka je - želbohu - stále aktuální, jak kromě aktuálního dění u nás i ve světě ostatně dokazují také některé zdejší ignorantské komentáře (autory nebudu jmenovat). Doporučuji všem. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama