Reklama

Reklama

Neříkejte mé matce...

(seriál)
  • Francie Don't Tell My Mother
Francie, 2006, 5x50 min

Režie:

Diego Buñuel

Hrají:

Diego Buñuel

Obsahy(1)

Diego Buñuel provádí v dokumentárním cyklu zeměmi, kam byste na dovolenou asi fakt nejeli. Jedná se převážně o destinace s vysokou mírou nebezpečnosti. Severní Korea, Kongo, Afganistan, Kolumbie, Pákistán, Írán...Svým hostitelům se nebojí pokládat i velmi nepříjemné otázky na téma, jak to v jejich zemi chodí. (sator)

Recenze (25)

Fr 

všechny recenze uživatele

Hurá za turistikou lží a videem..... KLDR **** Chtěli by jste se vydat na návštěvu do posledního Stalinskýho zřízení na světě? 21 dní rozumných dotazů, který mi dají víc než připitomělá turistická atrakce. Tenhle chlápek ví co chce točit. Ono taky v zemi, která směřuje (dle korejskýho průvodce) ke konečnýmu vítězství socialismu není zas takovej problém dostat své průvodce do úzkých. Diego Buñuel už něco vojel (myslím, jako že je zcestovatelej). Sympatický dokument. Má tempo a míra zajímavosti informací je nadprůměrná. Jelikož mě baví poznávat cizí země ,,drzou formou“ – brzy NASHLEDANOU! ....... AFGHÁNISTÁN **** Souhlasím, že Afghánistán, zemi, která má jako národní sport výsměch cizím armádám nejlépe poznáte z výšky. Uvidíme i 1.afgánskýho rapera, golfové hřiště v Kábulu, ale hlavně všudy přítomný islám a jeho odlišnosti od našeho světa. Děje se v této zemi také něco dobrého? Život zde přináší těžce uvěřitelné příhody. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V celku zajímavé, snad jen trochu krátké co se týče stopáže jednoho dílu. Zatím jsem viděl Afghanistán. Trochu mne nakrklo, když Diego popisuje jak letí starým vrtulníkem Mig... :-). Ten bych tedy rád viděl. --- Což o to ten Afghán, země je to jistě zajímavá, příroda dechberoucí, bohužel dušmani stále rádi zakrojují sakra ostré rybičky do bílých krků. A tak si nechám tohle pohřebiště armád raději ukazovat v televizi.... Vtipné bylo i vyprávění jednoho Afghánce: ,,Musím se oženit. jsem sirotek. Otec zemřel, tak aby se měl kdo starat o matku.'' Prostě umře táta - chlap, a jste sirotek. Inu Islám. ()

ArnoldJ 

všechny recenze uživatele

Diego Buňuel se s kamerou vydává do míst, která nejsou zrovna vyhledávanými turistickými destinacemi. Ukáže Vám země jako jsou KLDR, Afghánistán, nebo třeba Kongo. Je v osobním kontaktu s obyvateli a natáčí jejich každodenní boj o lepší život, ale i běžné radosti. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Videl som len epizody KLDR a Kongo. V ani jednom pripade som sa toho vela noveho nedozvedel. U KLDR ma to ani neprekvapilo, kedze vsetky dokumenty natocene na zaklade toho turistickeho programu sa podobaju ako vajce vajcu. Co dokazuje jdine. Ze v KLDR maju dokonale zmaknute, co chcu ukazat turistom. O Kongu toho vela neviem ale aj ked sa snazi autor snazi ukazat nam KOngo z kazdej stranky, tak stopaz je proste prilis kratka a tak sa v skutocnosti nic poriadne nedozvieme. Ale v ani jednom pripade to vdaka autentickym zaberom nenudi, takze ako taky nenarocny poznavaci dokument tato seria celkom funguje. Vysledkom bude, ze ked vas niektora krajina skutocne zaujme, tak budete mat chut vidiet dokument v ktorom sa dozviete nieco viac. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je to skôr také zo života bežných ľudí, nie nejak politicky odborné, či extra zvládnuté komplexne s jasným plánom, na čo poukázať a čo rozobrať. Afganistan ma šokoval, tí ľudia tam mi prišli veľmi jednoduchí duševne a tak sa nedivím, že náboženstvom sa dokážu mnohí zmanipulovať k tomu, aby sa niekde odpálili. Ale nebol to zlý diel. Kolumbia bola slabá, okrem zápasu krajných pravičiarov a krajných ľavičiarov, či návštevy bývalých Escobarových pozemkov som sa veľa nedozvedel. Kongo ma zaujalo najmä tým, že sa dostal do blízkosti politika, ktorý akurát zažíval úspech, či tým stretnutím s gorilami, ktorých správanie je blízke nášmu. Svätá zem bola dosť o nezhodách, konfliktoch a zla z jednej aj druhej strany, nie však veľmi komplexne rozobrané. No a tá Severná Kórea sa mi páčila asi najviac, tam tú totalitu, či cenzúru proste nedokázali skryť, aj keď aj k tejto veci si treba ešte čo to pozrieť. Občas mi jeho správanie prišlo naivné, neinvestigatívne, ako keby si nevšímal spojitosti, tiež sa mi veľmi nepáčili tie jeho podsunuté názory, či veľmi nesúhlasím s pochodom v Kolumbii, ku ktorému sa pridal, ale inak myslím, že tento dokumentárny cyklus stojí za to si pozrieť a rozšíriť si ním obzory, aj keď už nie je veľmi aktuálny. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

videl som diely Kongo, KĽDR, Kolumbia, Svätá Zem, Pakistan a Afghanistan ... a aj keď sa nepovažujem za geografického a geopolitického analfabeta, myslím, že každý diel mi priniesol aj poznanie niečoho nového a zaujímavého (napr. o Číňanoch v Afrike sa toho síce vie už dosť, ale tu je to "na vlastní bulvy", tak isto ma prekvapilo nepriestrelné sako alebo červená polokošela pre venezuelského Cháveza z Kolumbie, fotografické štúdiá v Gaze, ktoré si zarábajú tým, že vytvárajú glorifikujúce plagáty "mučeníkov", ktoré visia na každom rohu v pásme Gazy, ortodoxní židia v Hebrone, ženy policajtky, dvojník Mullaha Omara, ruský vojak konvertita na islam v Afghanistane, transsexuáli v Pakistane... v podstate ten diel z KĽDR mi priniesol najmenej prekvapení, aj keď napríklad nadhodiť tému hladomoru bolo od Buňuela dosť odvážne:)... príjemne a poučne strávené minúty. P.S.: zaujímať stanovisko k tomuto dokumentu iba po zhliadnutí KĽDR je dosť povrchné, ale to pochopí iba ten, čo videl aj viac častí ;) ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Pán Diego Buñuel asi nepozná porekadlo "Keď ma chceš súdiť, najprv si uprac pred svojími dverami!" .... Komentár uživatela neoBlast vystihol čo je tento pán zač napriek tomu, že som videl len diel o KLDR ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zatím sem viděl Koreu,Kolumbii, Afghánistán,a musím říct že si moderátor opravdu nebere servítky a často průvodce zatlačuje do kouta (týkalo se Koree).Skvělý dokument. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dovolím si také hodnotit po epizodě v Severní Koreii (takže pokud jsou jiné díly lepší, je mi líto). Mě moderátor/režisér/průvodce přišel jako západní arogantní kokot, který svůj doprovod pouze zesměšňuje (čemuž se třeba Vítejte v KLDR šikovně vyhlo). Nic nového jsme také neviděli, akorád snad posledních pět minut (střelnice, slavnost) bylo zajímavých. 50 % ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Svatá země *** – zajímavý pohled na „soužití“ židů a muslimů, oceňuji, že Izrael byl zobrazen jako utlačovatel, což nebývá časté; KLDR ** – stalinistický ráj, kam by se měli přestěhovat všichni evropští marxisti, zejména ti zelení, oranžoví a rudí, mnoho nových věcí jsem se nedověděl, jelikož turistům ukazují jen pečlivě vybraná místa a nechávají je mluvit jen s prověřenými osobami, nejdříve jsem nechápal, proč se pan cestovatel ptá zrovna na homosexuály, odpověď mi poskytl díl o Kolumbii; Afghánistán * – kdybych před tímto cestopisem neshlédl několik reportáží od českých vojáků, kteří v Afghánistánu byli, možná bych se i něco nového dověděl, pan cestovatel rozjíždí agitku s cílem ukázat muslimům, že jedinou cestou z jejich tmářství je přijetí západního humanismu a nemorálnosti, a za tímto účelem podporuje nahlodávání obyvatelstva nemravnými videoklipy; Kolumbie ODPAD! – pan cestovatel se v přímém přenosu hrdě připojuje k pochodu sodomitů a zneužívá cestopis k propagaci zvrácenosti a perverznosti, zde jsem společné putování ukončil, na další díly už jsem neměl žaludek ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Spíše je to cestovatelské záležitost, než nějaký dokument do hloubky. Trochu krátká stopáž na něco takového, ale buďme rádi alespoň za to. Hlavní protagonista je sympaťák. Škoda, že se třeba po letech nevrátí tam, kde byl. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Sprievodca by si mal najprv naštudovať kam lezie, vyhol by sa kladeniu priblbých otázok a subjektívnych "hodnotení". ()

werewolf69 

všechny recenze uživatele

Všimol som si že sú tu mnohý užívatelia ktorý tento dokument hodnotili hneď od zhliadnutia prvej časti, priznávam patrím k jedným z nich. A taktiež ani v blízkej budúcnosti sa do ďalších dielov nebudem púšťať. Dokument ma veľa spoločného s podobným českým počinom. Ako napríklad aj to že v jednom i druhom prípade sú protagonisti (alebo ak chcete dokumentaristi) dosť nesympaticky a arogantný ľudia, ktorý si myslia že pred nimi hneď každý padne na riť. Technický vzaté si uvedomujem že točiť dokument o S.Korei nie je vôbec ľahké už len z dôvodu že sa nič nedozviete aj keď by ste veľmi chcel. Porovnaním s predtým spomenutým "Vítajte v KLDR!" toto aspoň niečo prinieslo. Napríklad pohľad do miestneho obchodu i keď zo západným zbožím, taktiež aký taký kontakt s domácimi obyvateľmi a na moje počudovanie aj zistenie že v Pchjongjang sú tri katolícke kostoly, no tak toto je gól. Takže po akej takej informatívnej stránke to bolo dosť podnetné. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

SEVERNÍ KOREA: Moc víc než jako turista toho opravdu neviděl... A vzhledem k jiným dokumentům o Koreji mě udivuje, že mu nikdo nekontroloval co opravdu natočil a nechali mu tam toho víc. Takže za mě spíše slabší... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Ten Buňuel nie je extra klasa, no dokumenty sú zaujímavé už len preto, že bežný smrteľník sa tam ťažko dostane. Niečo podobné ako dokumenty od Barabáša. Tých kórejcov mi bolo dosť ľúto. Veď potemkinovské dedinky ešte donedávna boli aj u nás. A hladomor si aj tak nikto nevie ani predstaviť.. ()

Rizek75 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díl o Izraeli a doslova mě to uzemnilo. To, že v židovském státě jsou problémy nábožensko-etnické vím už ze školy, ale vůbec jsem netušil, jak hrůzná je situace v pásmu Gaza - tudíž seriál je velmi přínosným počinem k seznámení všech lidí světa s tamními problémy. ()

Reklama

Reklama