Reklama

Reklama

I Gordon Ramsay se nechá poučit

(pořad)
  • Česko S Gordonem Ramsaym kolem světa (více)
Reality-TV
Velká Británie, 2010, 7x50 min

VOD (1)

Světoznámý šéfkuchař Gordon Ramsay se vydal poznat taje indické kuchyně a zjistit, jak mají opravdová indická jídla chutnat... (TV Prima)

Recenze (19)

tron 

všechny recenze uživatele

„Je fajn, keď sa amatér pokúša robiť to, čo my, profesionáli.“ Zabite ma, viem, že to znie mimoriadne primitívne, prízemne a arogantne, ale India ako krajina sa mi hnusí a hnusí sa mi aj tamojšia kuchyňa, ktorá mi pripadá šialene nehygienická. Prvá séria „I Gordon Ramsay se nechá poučit“ (to ozaj chcelo fantázie na rozdávanie, preložiť to takto) tomu plne odpovedá. Nechutné, odpudivé, 80% z toho (minimálne) by som nikdy nedal do úst. A to som vyštudoval potravinár (alebo práve preto?). Mínusy dole i za Gordonovu netaktnosť (byť pozvaný k niekomu domov, určite by som sa domácej nepýtal, či je mŕtva, keď nič nehovorí) a za absurdné momenty (žena drviaca extrémne štipľavé čili papričky a ich šťavu si vtierajúca do očí v snahe prekonať rekord). Našťastie, v druhej sérii Gordon Ramsay zavíta do po stránke gastronómie značne kontroverzných krajín, ako sú Kambodža, Thajsko alebo Vietnam – a začína sa poriadna sranda. Pani manželka práve preto druhú sériu odmietla pozerať. Vraj to bude na ňu príliš nechutné. A mala pravdu. Pamätáte si na slávnu scénu večere z Indiana Jonesa 2? Tak druhá séria je niečo na ten spôsob. Fakt. Ešte sa ani poriadne nezačala a už Gordon musel chrúmať obrovskú tarantulu (ktorú si predtým musel vlastnoručne odchytiť a urezať jej zuby). Jasné, druhá séria je robená čisto na efekt, pretože kým zmysel prvej dáva logiku (Gordon vycestoval do Indie, aby sa viac naučil o tamojšej kuchyni a tú následne mohol ponúknuť svojim zákazníkom v UK), o druhej sa nič také povedať nedá (bude vari Gordon doma variť klientom hada?). Ale komu to vadí? Každopádne to nič nemení na veci, že je to vďaka úchylným jedlám a surovinám riadna šupa. Napr. v jednej scéne priamo pred Gordonom zabijú obrovského hada, rozrežú ho, jeho ešte tlčúce srdce (!) dajú do pohárika, ten po okraj nalejú alkoholom a Gordon to celé vypije, vrátane srdca. Následne mu chcú ponúknuť ako vyhlásenú miestnu delikatesu aj žlč úbohého plaza, ale to už Gordon odmietne. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Masterchefa, Pekelnou kuchyni nebo Noční můry, tohle je jednoznačně nejlepší a nejhodnotnější pořad, který kdy Gordon natočil, bez diskuze. Nehrají zde roli umělé emoce, televizní pózy a tvrdá gesta. Tady se jede čistě na strunu poznání exotického menu asijské kuchyně, což ve výsledku přináší příjemný cestopisný dokument s těmi pro Gordona typickými prvky reality-show. Ramsay zde představuje čistého turistu na poznávacím zájezdu, takže svojí mediální pózu ze svých reality-show ponechal doma a divák má díky tomu možnost vidět jeho nejpřirozenější povahu, včetně té profesionální. Každý díl má podobný průběh, Gordon sežere pár asijských hnusů, naučí se několik lahodných receptů z lokální domácí kuchyně a na konci skládá "zkoušky" před přísnou komisí v luxusních restauracích, což divákovi přináší celkem ojedinělé scény, ve kterých sám velký Kondom Ramsay kazí, je pomalý a fuckuje sám sebe. Naučné, cestopisné a zábavné. 90% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V některých dílech mám pocit, že to Gordon dělá jen z nějaké povinnosti a celé to putování ho nebaví, Jindy bych ocenil víc z jeho cest (třeba vlakem). Nebo víc podrobnějších receptů, jak by to dal Keith Floyd. Ale jindy je to zase velmi vtipné, vidět třeba Gordona, jak kope jámu v poušti, nebo jak baští mravence, taky stojí za to. Jsou chvíle, kdy je vidět, jak mu vadí kuchyně plné much a nefungujících kohoutků s vodou, ale snaží se přizpůsobit, aby poznal tu skutečnou indickou kuchyni. Celkově nakonec příjemný nadprůměr. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kedže je indická kuchyňa vo Veľkej Británii veľmi populárna, tak sa Gordon Ramsey rozhodol urobiť TV program čisto len o putovaní po Indii. Až v druhej sérii navštívil kulinárske zákutia typu Kambodža, Vietnam, Malajzia, Thajsko. Gordon's Great Escape má koncept ako S kuchařem kolem světa, len vďaka sile značky GR sa k návštevam domorodých obyvateľov, trhov a nemichelinských reštaurácií pridalo aj varenie pre členov vlád a spol. Len škoda, že Ramsey občas pôsobil unaveným, nenadšeným dojmom. Veď ho dokázal nenadchnúť dezert v podobe sladkej polievky vyrobenej z netopiereho hniezda. Ale to som asi zblblý z nečeskoslovensky nadšeného francúzskeho pupuša, ktorý by aj na ľudské mäso povedal:"Mmmmmm, úžasné, úžasné." ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Gordon Ramsay očividně rozumí kuchařině. 1) Na rozdíl od Jamieho Olivera nebo od našeho Zdeňka Polreicha však nedokáže vnímat věci v širších souvislostech a překonat svoje omezené vidění světa. Ukázalo se to na plné pecky ve třetím díle. Ramsayovy hloupé, věru hloupé kecy o vegetariánství mi ho silně zprotivily. 2) Psáno po první (indické) řadě. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No co si budeme povídat, Gordonovi to sluší více v kuchyni kde může předvádět svojí vytříbenou interakci s ostatními kuchaři/soutěžícími (rozuměj nadávat jim). Pár zajímavých věcí se objeví, ale celkově to připomíná spíše nudné sledování cizích fotek z dovolené. 60 % ()

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

Gordon Ramsay, zjavne inšpirovaný Jamie Olivierovým dobrodružstvom skrze Itáliou sa rozhodol precestovať krajinu, ktorej kuchyňou sa sám venuje viacej ako 10 rokov. Stretáva sa s rôznymi prekvapeniami, a zisťuje, že jedlá nazývané v Anglicku „indickými“ s tými originálnymi majú len málo spoločného. Je to pekný dokument, o láske a rešpekte k potravinám ale hlavne k Indii samotnej. Gordon je vtipný, a na nositeľa 12 michelinských hviezd sa nebojí byť len lokajom lokálnych kuchárov aby sa niečo naučil. Zo slovom fuck , taktiež nešporí :) ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Kulinářskej orgasmus z dálnýho východu. Gordon tentokrát nezachraňuje hospody, ale po víc jak 20 letech vaření se chce ještě něco přiučit. A zjistí, že kolikrát se tohle jídlo v Evropě podává jako trapná napodobenina a za tim nejlepšim prostě musíš jet na druhej konec světa. Některý "lahůdky" jako pavouky nebo ptačí hnízda bych si asi nedal, ale počný to je na 120%. Tajně doufám, že to bude mít nějaký africký nebo jihoamerický pokračování. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Dle českého názvu se Gordon možná nechá poučit, ale nás zrovna moc neupoučí. Za celou sérii tam není jediný recept, který by byl kompletně popsán, vždy jen pár ingrediencí. Navíc Gordon zrovna není dvakrát zábavný sympaťák. Je tam pár zajímavých momentů a poslední dva díly jsou už lepší nad 50%, ale v silné konkurenci ostatních britských kulinářských cestopisů (Rick Stein, James Martin, John Torode, Ainsley Harriot, Jamie Oliver, i Hairy Bajkeři) je to ten nejslabší. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Absolutní pecka. Nikdy by mě nenapadlo, že Gordon Ramsay, můj hrdina, přijde s takovýmhle konceptem. Máte-li rádi vaření anebo Asii, je to pro vás jasná volba; jestli máte rádi obojí jako já, padnete z toho na prdel. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Ostatní pořady Gordona Ramsaye rád sleduji, ale tohle, to je teprve moc zajímavé pokoukání. Český název "I Gordon Ramsay se nechá poučit" je fakt legrační... Spíš by se to mělo překládat jako "Gordonův velký útěk." - Po jednom náročném roce se Ramsay rozhodl všeho nechat, od všeho zdrhnul a vypravil se na pracovní cestovatelskou dovolenou po Asii. A divákům představuje své kulinářské objevy. Název "Gordon's Great Escape" také odkazuje na pořad Jamieho Olivera: "Jamie's Great Italian Escape" (což se nám z nepovedeného českého distribučního názvu rovněž vytratilo). Ačkoliv Ramsay ve "velkém útěku" není tím ďáblem, jak ho známe z kuchyňských Nočních můr a Pekelné kuchyně, ani zde se občas nezapře. Nicméně nám Ramsay ukáže i svou lidskou tvář - ať již prokazuje respekt k tradicím (upřímně - některým stravovacím zvyklostem bych se vyhnul obloukem, Ramsay se do všeho vrhá po hlavě) či se ujímá role žáka vedle kuchařů v nejrůznějších koutech Asie. Potěší a pobaví, když se Ramsay pokusí něco se sebou dělat a vezme lekci meditace v thaiském buddhistickém klášteře, nebo se nechá sekýrovat šéfovou v kambodžské vývařovně pro sirotky či o pár dnů později uvaří pro premiéra nebo krále a královnu. Vysílala Fox-tv s rychlodabingem, což znatelně ubíjí autentičnost a divák si nemůže svůj zážitek a Gordonův slovník vychutnat naplno (ach jo, to tam nemohou dát titule?!?!). ()

candy_daze 

všechny recenze uživatele

Cesta za jídlem po všech koutech Asie, napříč všemi společenskými vrstvami a tradicemi je dost výživná, poučná a navrch hodně zábavná. Kdo chce vidět Ramsayho jinak, než řvoucího a házejícího jídlem, směle do toho! Mimo jiné můžete vidět model "Gordon vylučuje maggi v kostkách" a "Gordon nechce jíst (určité) maso", což jsou opravdu pozice, ve kterých slavnýho chefa jen tak neuvidíte. Pokud jsem jeho hatery stále nepřesvědčila, věřte tomu, že V Gordon's great escape se nám ukazuje ten nejpokornější a (občas nekorektně) nejvtipnější Gordon Ramsay vůbec. ()

murkl 

všechny recenze uživatele

Vietnamská kuchyně je náročná a netoleruje žádné chyby. Všude jinde by ho pochválili, jenom my Vietnamci, vybíraví kurvy, jsme mu vynadali. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

To, čo tu Gordom predvázdza už nie je len o varení, kreatívnosti a zmyselnosti chutí, vôní a farieb... On dvihol takú latku gastronómie (pritom, každý ťuťmák pri základnom pozretí musí navariť obdobnú vec), že aj keby sa ho snažil niekto napodobniť, už nikdy nedosiahne jeho vrcholu... Všetko má svoje opodstatnenie, príslušnosť a hlavne pointu. Ja si ho najviac vážim pre úctu k základu - surovinám, ktorými nikdy neplytvá a pristupuje k nim ako k niečomu jedinečnému, vznešenému... On sa pre tento svet narodil, niet čo viac dodať :-) ()

jeandepatch 

všechny recenze uživatele

Bylo neuvěřitelně zajímavý vidět Gordona z tý opačný strany, když on se chce něco naučit a získat nový kulinářský zkušenosti. Navíc to působí jako hrozně pohodovej a zajímavej cestopis ze zemí, kam bych se taky rád podíval a zároveň nahlíží pod pokličku těm nejtěžším světovejm kuchyním. Ono je asi opravdu těžký vařit něco poprvé bez jakýhokoliv receptu a vyvážit ty hory koření přesně. Tohle už snad nešlo udělat líp! ()

yarda1 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasné! Spojení cestovatelského dokumentu s vařením. Cestování po Indii je super, spoustu receptů, které jsem si z tohoto pořadu našel jsem vyzkoušel a jsou skvělé. Vzhledem k tomu, že indické jídlo miluji stejně jako Gordon a Indii jsem procestoval, byla to opravdu pěkná vzpomínka. Druhá série je také skvělá. ()

Reklama

Reklama