Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja viem, že Čarodej zo zeme Oz je jednou z najväčších filmových klasík, ale nemôžem si pomôcť, dekádami jednoducho zostarol. Beriem ho ako povinnú filmovú literatúru, ako klasiku, ktorú musí každý vidieť. Príbeh je fajn, je to klasická rozprávka so sympatickou Judy Garland a samozrejme nezapomenuteľnou ústrednou pesničkou. Moje hodnotenie je ovplyvnené onou kultovou aurou filmu a akýmsi uznalým pritakávaním nad jeho objektívnymi kvalitami, ako zábava z dnešného hľadiska to už proste nie je ono. Dnešné deti by viac ocenili dobové Disneyovky. ()

Darneth 

všechny recenze uživatele

Od prtěcích let jsem zhlédla nespočet filmů, ale jen málo z nich mě dokázalo uhranout natolik, abych je poté dokázala milovat celý život. Země Oz je pro mě jakýmsi malebným lucidním sněním, které nerada opouštím. Zajisté parafrázuje slavnější a starší sestru Alenku, z níž si (pro někoho možná nestoudně) narativní schémata do určité míry vypůjčuje. Přesto novější imitace "nečekaně" selhávají a proto je třeba neustále smekat na touto svěží klasikou. Vzhůru za dobrodružstvím! ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik, aneb film, který buďto můžete obdivovat za skvělou technickou stránku a hezký, čistý, chvílemi až infantilní příběh, anebo se mu vysmějete nejen proto, že lev vypadá, jakoby se váš strejda navléknul do nepovedeného narozeninového kostýmu a k tomu se pořádně zhulákal. Prostě je tu pro každého něco, já jsem si pobral spravedlivě od všeho trochu. 6/10 ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Shlédnutí Čaroděje jsem neustále odkládal, jelikož jsem si pod tím představoval něco jako filmy Tima Burtona, což opravdu není můj šálek kávy. Sice se ukázalo, že Burton z Čaroděje ze země Oz hodně čerpá (Mlaskaly převlekl do latexu a hle, máme Umpa Lumpy, jak zvrhlé), ale na rozdíl od jeho filmů je tahle nesmrtelná klasika přes svou přestřelenou vizualizaci snesitelná, a co víc - dokonce docela příjemná a zábavná. Vadil mi snad jedině nejpodivnější lev v dějinách kinematografie, na druhou stranu alespoň není glorifikován jako král zvířat a pán tvorstva, jak je ve 20. století zvykem, což je pro mne další plus tohoto filmu :). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1900 napísal americký spisovateľ Frank Lyman Baum titul "Čarodejník zo zeme Oz" (The Wonderful Wizard of Oz). V Spojených štátoch amerických sa táto rozprávka dodnes teší obrovskej popularite. Ja som však Slovák a prečítal som si ju len nedávno, vo veku štyridsať šesť rokov. Takže zrejme preto vo mne nevzbudilo toto dielo nijak nadšené reakcie. No povedal som si, že si pozriem niektorú jej staršiu filmovú adaptáciu. Siahol som muzikálovej verzii z roku 1939. Avšak ani filmové putovanie Dorotky z Kansasu a jej troch podivných kamarátov po fantasmagorickej krajine Oz ma neohúrilo. V mnohých detailoch sa to aj dosť odkláňalo od literárnej predlohy. Technicky to bolo na svoju dobu kvalitne spracované a i niektoré piesne boli dobré, no ako celok to na mňa pôsobilo rozpačitým dojmom. *** ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • Na Judy Garlandovou problémy teprve čekaly. Prý i při natáčení Čaroděje ze země Oz držela dietu, protože studio mělo obavy, že začíná tloustnout. Zanedlouho začne užívat prášky na udržení štíhlé linie, pak na spaní a nakonec se bez nich už neobejde... (Wences)
  • Černobílé šaty, které má na sobě Dorotka (Judy Garland) v „sépiovém světe“, byly v roce 2019 v aukci vydraženy za 750 000 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • "Mzda" pejska Tota za natáčecí týden činila 125 amerických dolarů. Judy Garland dostala za stejný čas 500 dolarů. (Larrysbride)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama